‘Ia vlen të jetosh’, profesori i psikologjisë shpërndan librin falas

Një profesor i psikologjisë në Universitetin e New Mexico është duke u përpjekur që të promovojë psikologjinë pozitive gjatë pandemisë duke shpërndarë kështu librin e tij online falas. Ai thotë që psikologjia pozitive është më e mirë sesa të keni një qëndrim pozitiv, është më shumë si të ndryshosh perspektiven nga të mbijetuarit në të lulëzuarit.

Profesori Bruce Smith ka pesëmbëdhjetë vjet që jep mësime për psikologjinë pozitive në UNM, ai është edhe themeluesi i Qendrës për Psikologji Pozitive në New Mexico, një komunitet dhe grup punëtoresh që promovojnë psikologjinë pozitive.

Libri “Move from Surviving to Thriving: A Positive Psychology Workbook for Challenging Times” është e kompletuar nga ajo çka ai ligjëron në lëndën e tij Psikologjia Pozitive, duke e ushtruar dhe praktikuar për të pasur një mendje sa më pozitive.

“Shkenca e psikologjisë pozitive ka filluar diku rreth njëzet vite më parë dhe është duke u definuar si shkenca e lumturisë dhe të qenurit mirë, por edhe si shkencë që bënë jetën të vlefshme për të jetuar”, ka thënë Smith, transmeton KultPlus.

Psikologjia pozitive fokusohet në anët pozitive të psikologjisë, në fillim është e kundërta e fokusimit në negativitete.

“E kam parë që ka pas ndikim te shumë studentë në UNM”, shpjegoi Smith.

Zona e fokusimit të Smithit është qëndrueshmëria. Ai shikon se çka i bënë njerëzit të mos kenë stres, gjë që është shumë e duhur, sidomos tani me situatën pandemike.

“Është një ide shumë e mirë në psikologji, quhet Rritja Post Traumatike e që është kontrast i Stresit Post Traumatik. Njerëzit më në fund kanë filluar të mendojnë se kur diçka e tillë të ndodhë kemi mundësinë që të mendojmë se çka duam të bëjmë me jetën tonë dhe të lëvizim përpara”, ka thënë Smith.

Smith ka ardhur në përfundim që shumë njerëz duan të mësojnë më shumë në kohëra të pasigurta dhe shpreson që shpërndarja e librit të forcojë më shumë këtë komunitet.

Libri për psikologjinë pozitive është falas dhe mund ta gjeni këtu. Libri është në gjuhen angleze dhe përmban 24 kapituj, të cilët janë fokusuar në shëndetin mendor dhe një video arsimore e bërë nga Smith. / KultPlus.com

Profesori i psikologjisë: Pse shqiptarët shajnë kaq shumë në rrjetet sociale

Profesori i Psikologjisë Edmond Dragoti shpjegon se përse shqiptarët janë kaq agresivë në rrjete sociale, shajnë e fyejnë të tjerët dhe komentojnë në dritë negative pothuajse çdo gjë.

Profesori e shpjegoi këtë me disa fenomene sociale tipike shqiptare dhe ja se cilat janë arsyet se përse inati, mllefi, urrejtja dominojnë emocionet në rrjetet tona sociale, shqiptare.
Pse jemi kaq të inatosur dhe të ngarkuar me gjendje negative emocionale?
1. Sepse kemi shumë nevoja bazë të paplotësuara dhe për një kohë të gjatë;
2. Kemi inferioritet kulturor, jemi të pakënaqur me statusin e grupit tonë shoqëror dhe e mohojmë atë për t’iu referuar grupeve me status më të lartë;
3. Jemi në stadin adoleshent të zhvillimit shoqëror, që krijojmë identitetin tonë social duke iu kundërvënë të tjerëve, siç bën adoleshenti kur iu kundërvihet prindërve pa argumenta!
Prandaj kemi aq pak përgjegjësi sociale për ato që themi dhe ato që bëjmë…
Shkaqet janë edhe më tepër, mjafton që secili të shikojë veten dhe ta kuptojë atë… / KultPlus.com