‘Gjaku ynë, taksa juaj’, përmes artit reagohet kundrejt taksimi 18% të produkteve menstruale (VIDEO)

Në Ditën Ndërkombëtare të Higjienës Menstruale, në kuadër fushatës #pecetanukeshteluks artistja feministe Ms. Indefinite publikoi video perfomarmancen artistike kundër varfërisë menstruale dhe stigmes për menstruacione.

Më poshtë mund të gjeni edhe video e publikuar:

Gjaku ynë, taksa juaj!” artistikisht kundërshton varfërinë menstruale dhe stigmatizimin e menstruacioneve, duke reaguar përmes artit kundrejt taksimit 18% të produkteve menstruale, pasi që në Kosovë nuk është vërejtur asnjë iniciativë e institucioneve publike për të zbutur varfërinë menstruale, përkundrazi pecetat menstruale sipas ligjit për TVSH nuk bëjnë pjesë në produktetet esenciale dhe si të tilla taksohen 18%.

Ms. Indefinite (emri artistik) është artiste feministe, që më anë të aktivizmit artistik, përmes video-performancave avokon për të drejtat e gruas në Kosovë.

Nëpërmjet artit si krijim shpreh kritiken shoqërore duke shfaq revolten qytetare në krijimtarinë artistike, duke trajtuar në menyrë kreative dhe në formë goditëse çështjen e drejtësisë dhe barazisë gjinore në shoqërinë kosovare, me synimin e luftimit artistikisht të patriarkatit dhe femicidit. /KultPlus.com

Organizata “Qika”: Seksistët se kanë vendin në Gjykata

Organizata “Qika” që tashmë njihet për reagimet e tyre sa i përket mbrojtjes së vajzave dhe grave në Kosovë, kanë dalë me slogane edhe në Komunën e Gjilanit, pas një vendimi seksist të tre gjyqtarëve të kësaj komune, shkruan KultPlus.

KultPlus ju sjell të plotë reagimin e kësaj organizate.

Jo i bjen JO!

Sot jemi mbledhur para Këshillit Gjyqësor të Kosovës për të kundërshtuar aktgjykimin seksist të Gjykatës Themelore në Gjilan që shfajësoi pesë burra të akuzuar për përdhunim në grup të një vajze 19 vjeçare.

Ky aktgjykim është krejtësisht i papranueshëm për neve sepse legjitimon dhunuesit dhe fajëson viktimën. Gjykata ka përdorur shprehje tejet seksiste dhe diskriminuese në bazë të gjinisë për të arsyetuar lirimin e dhunuesve.

Ne i rikujtojmë trupit gjykues se integriteti fizik dhe seksual nënkupton të drejtën e secilit dhe secilës për të marrë vendime për trupin dhe jetën seksuale të tij apo saj.

Kërkojmë nga Këshilli Gjyqësor i Kosovës që menjëherë të ndërmarrë masa disiplinore ndaj gjykatësve të trupit gjykues të këtij rasti.

Ne themi se Jo i bjen JO! Në taksi, në banesë, në çdo hapësirë e në çdo kohë./ KultPlus.com

Kërcënohen gratë që përmbysën tavolinën në shesh

Për 8 mars, organizata “QIKA” realizoi një aksion simbolik në sheshin e Prishtinës, ku një tavolinë e shtruar u përmbys.

E për këtë aksion, në njoftimin e kësaj organizate thuhet se ato u kërcënuan për dhunë fizike e seksuale.

“Në plot raste ka pasur edhe kërcënime për dhunë fizike dhe seksuale”, thuhet në postimin e tyre.

Organizata QIKA ka lëshuar një komunikatë ku dënon këtë gjuhë dhe reagimet ndaj aksionit, duke treguar më pas çka kishte qëllim dhe cili ishte mesazhi.

Komunikata e plotë e organizatës pa ndërhyrje:

Aksioni protestues që realizoi QIKA për 8 Mars, hapi diskutimin tepër të nevojshëm mbi punët e shtëpisë. Kemi pranuar qindra komente e mesazhe në adresën tonë si dhe kemi vërejtur mijëra të ngjashme në mediat e tjera.

Është e rëndësishme të theksohet se shumica e komentuesve janë burra dhe se përgjithësisht komentet ishin fyese e denigruese ndaj aktivisteve protestuese dhe organizatës sonë. Në plot raste ka pasur edhe kërcënime për dhunë fizike dhe seksuale. Abuzimet online ndaj grave në sferën publike e veçanërisht atyre të përfshira në debatin feminist janë tepër të përhapura. Kjo përveç që dëshmon faktin se këta burra refuzojnë të pranojnë që ka gra aktiviste të angazhuara për çështje publike, tregon edhe kundërshtimin e tyre për tu ballafaquar me tema të tilla si punët e papaguara që shpërfaqin dukshëm shtypjen e grave brenda shtëpisë.

Burrat u trazuan dhe kjo për neve tregon se aksioni ka prekur me të drejtë të gjithë ata të cilët mohojnë mundin dhe përkushtimin e grave në punët e kujdesit dhe të mirëmbajtjes. Burrat për herë të parë folën për shenjtërinë e tavolinës së bukës të cilën refuzojnë ta shtrojnë. Burrat u frikësuan nga e vërteta e cila flet për shfrytëzim të grave brenda familjes. Por kjo tronditje është mëse e nevojshme për të reflektuar shoqërisht mbi pabarazitë që po rëndojnë mbi kurrizin e grave. Prandaj, as nuk frikësohemi dhe as nuk e ndalim përpjekjen tonë sepse ne e dimë që s’ka ndryshime pa kundërshtime. / KultPlus.com