ReMusica me dy koncerte në Himara International Music Festival

ReMusica Festival i drejtuar nga kompozitorja Donika Rudi do të ketë dy paraqitje në Himara International Music Festival.

Në pikën më të lartë të kalasë, në kalanë shekullore të Himarës në Shqipëri, “Lament of the Earth” nga kompozitorja Donika Rudi do të hapë festivalin Himara International Music Festival këtë të enjte, përcjell KultPlus.

“Lament of the Earth” është vepër kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë dhe ngrohjes globale  e mbështetur nga platforma IN SITU – European Platform for Artistic Creation in Public Space, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi Creative Europe i Bashkimit Evropian / Teatri ODA.

Shfaqja do të prezantohet dy herë, në orën 19.30 dhe në orën 20.00.

LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës)është cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët. Vepra është ndërtuar duke u bazuar në grafikën e “warming stripes” apo shiritat e ngrohjes globale, të cilat vizualisht portretizojnë ndryshimin afatgjatë të temperaturës në sipërfaqen e Tokës. Në pjesën e parë vepra përqendrohet në tinguj organikë, kryesisht në një qetësi dhe harmoni me tekst të autores Doruntina Basha, përderisa kulminacioni arrihet me tinguj të transformuar, të deformuar dhe vajtimin e tokës, thirrjes për veprim nga sopranoja Kaltrina Miftari. Gjuha e shenjave dhe vallëzimi është pjesë integrale e këtij cikli, ku përmes lojës së lëvizjeve, vallëzimit dhe “visual vernacular” do interpretohet dhe përjetohet emocioni i tingullit. Vepra adreson atë që të gjithë ndjejmë por nuk e flasim, vërejmë  por nuk e shohim, atë që na afekton por ne qëndrojmë indiferent.

Për këtë vepër me profesionalizmine  tyre kanë punuar: Donika Rudi, kompozitore, Kaltrina Miftari, soprano, Agnes Nokshiqri, gjuha e shenjave/visual vernacular & vallëzim Doruntina Basha, teksti Hana Zeqa (Fight or Flight), kostumi / skenografia, Labinot Rudi, sound / zëri.

Gjithashtu, kompozitorja Donika Rudi ka bërë më dije për KultPlus se në këtë festival do të paraqiten edhe me një tjetër koncert nga ReMusica Vocal Ensemble.

Nën qiellin e hapur, midis shtëpive të vjetra dhe Kishës së Gjithë Shenjtorëve në fshatin e Himarës, koncerti i Ansamblit vokal ReMusica do të mbahet me datën 3 Gusht 2023. 

Programi i ansamblit vokal ReMusica paraqet një zhytje të madhe në thesarin historik të muzikës shqiptare (deri vonë të panjohura për histiorografinë shqiptare ) të shekullit XIII dhe XIV me kompozitoret Gjergj Danush Lapacaj , Jan Kukuzeli (i cili njihet si reformator i notacioni të kishës lindore) dhe duke vazhduar deri te krijimtaria e kompozitorëve kosovarë si Mendi Mengjiqi, Memli Kelmendi dhe poashtu repertoari modern botëror.

Ky program i pasur, kryesisht  me vepra të autorëve tanë do t’jepet me datën 3 Gusht 2023 në Himarë. 

Ansambli vokal i Kosovës ReMusica është ansambël i formuar nga Festivali ReMusica dhe ai karakterizohet për repertoarin e tij të gjerë stilistik, duke filluar që nga muzika e vjetër – renesansë &  barok, repertoari modern shqiptarë e deri tek repertoari botëror bashkëkohor. Nën udhëheqjen e dirigjentit Rafet Rudi, tetë profesionistë janë bashkuar për të shpalosur muzikën korale me një finesë, ndjeshmëri interpretative duke synuar një standard shumë kërkues. / KultPlus.com

ReMusica Vocal Ensemble së shpejti me koncert në Bruksel, Belgjikë në kuadër të Festivalit “La Semaine du Son”


Koncerti i Ansamblit vokal ReMusica do të mbahet me datën 5 Shkurt 2023, në Bruksel, Belgjikë në një ndër sallat kryesore koncertale të Brukselit, në FLAGEY. Koncerti i Ansamblit Vokal ReMusica do t’jetë në natën përmbyllëse të Festivalit “La Semaine du Son” 2023.

Programi i ansamblit vokal ReMusica paraqet një zhytje të madhe në thesarin historik të muzikës shqiptare (deri vonë të panjohura për historiografinë shqiptare ) të shekullit XIII dhe XIV me kompozitoret Gjergj Danush Lapaca , Jan Kukuzeli (i cili njihet si reformator i notacioni të kishës lindore) dhe duke vazhduar deri te krijimtaria e kompozitorëve kosovarë si Mendi Mengjiqi, Lorenc Antoni, Mark Kacinari, Memli Kelmendi dhe poashtu repertori modern botëror. Ky program i pasur, kryesisht  me vepra të autorëve tanë do të jepet para publikut belg me datën 5 Shkurt 2023 në Bruksel.

Ansambli vokal i Kosovës ReMusica është ansambël i formuar nga Festivali ReMusica dhe ai karakterizohet për repertorin e tij të gjerë stilistik, duke filluar që nga muzika e vjetër – renesansë &  barok,repertoari modern shqiptarë e deri tek repertoari botëror bashkëkohor. Nën udhëheqjen e dirigjentit Rafet Rudi, tetë profesionistë janë bashkuar për të shpalosur muzikën korale me një finesë, ndjeshmëri interpretative duke synuar një standard shumë kërkues.

Linku i koncertit të ReMusica Vocal Ensemble në FLAGEY
https://www.flagey.be/en/activity/9934-vitrail-albanese-remusica-vocal-ensemble

Ky koncert mbështet nga Presidenca e Republikës së Kosovës. 

Koncertit do ti paraprije një diskutim me kompozitorin, dirigjentin Rafet Rudi, bisedë të cilën kompozitori dhe dirigjenti Rudi do ta zhvillojë bashkë me pianisitin, kompozitorin, dirigjentin belg David Baltusch.

Biseda do të zhvillohet mbi  temën “ Muzika shqiptare në mes të traditës arkaike ballkanike dhe modernitetit Europian”. Diskutimi do të jetë pjesë e Festivalit “La Semaine du Son” dhe do të mbahet me datën 4 Shkurt 2023 ne FLAGEY.

Linku i diskutimit me kompozitorin dhe dirigjentin Rafet Rudi në FLAGEY:

https://www.flagey.be/en/activity/9930-albanian-music-between-the-tradition-of-balkan-archaism-and-european-modernity

________

Ansambli vokal i Kosovës ReMusica është ansambël i formuar nga Festivali ReMusica dhe ai karakterizohet për repertorin e tij të gjerë stilistik, duke filluar që nga muzika e vjetër – renesansë &  barok, repertori modern shqiptarë e deri tek repertoari botëror bashkëkohor. Nën udhëheqjen e dirigjentit Rafet Rudi, tetë profesionistë janë bashkuar për të shpalosur muzikën korale me një finesë, ndjeshmëri interpretative duke synuar një standard shumë kërkues.

Programi i ansamblit vokal ReMusica paraqet një zhytje të madhe në thesarin historik të muzikës shqiptare (deri vonë të panjohura për historiografinë shqiptare ) të shekullit XIII dhe XIV me kompozitoret Gjergj Danush Lapaca , Jan Kukuzeli (i cili njihet si reformator i notacioni të kishës lindore) dhe duke vazhduar deri te krijimtaria e kompozitorëve të gjeneratës së re nga Kosova dhe repertori modern botëror.

Rafet Rudi, në jetën muzikore të Kosovës, me veprimtarinë tij si kompozitor, si dirigjent, si mendimtar shprehur në fushën e publicistikës dhe filozofisë së muzikës, si anëtar i Akademisë Europiane të Shkencës dhe Arteve, paraqet personalitetin më të spikatur dhe më aktiv në 2-3 dekadat e fundit në botën muzikore të Kosovës.

Rudi ishte dirigjent i Korit Profesional të Radio – Televizionit të Prishtinës në periudhën 1980-1987 dhe me këtë ansambël, koncertoi në të gjitha vendet e ish Jugosllavise. Ai ishte prezent në Festivalet e rëndësishme të kohës si Festivali i Dubrovnikut, Ohrit, Beogradit,  Festivali i muzikës modern në Opati, Kroaci, etj.  Në vitet 2006 – 2020 , ai udhëheqë  Korin e Filharmonisë të Kosovës dhe realizon qindra paraqitje publike me programe a capella si në Kosovë ashtu edhe jashtë saj si në Angli, Maqedoni, Kroaci, Shqipëri, Itali. Nën drejtimin e tij, Kori dhe Orkestra e Filharmonisë realizojnë një mori veprash të rëndësishme vokalo-instrumentale si: Missa D-dur e Mozartit, ‘Vespro della Beata Virgine 1610’ e Monteverdit, Kantata Nr. 28 e Bahut, ‘Gloria’ e Vivaldit, Mesha C-dur e Beethovenit, Rekuiemi i Mocartit etj.

Në vitet e fundit, Rudi i përkushtohet pikërisht  zbulimit, restaurimit dhe adaptimit të literaturës korale të autorëve të vjetër shqiptarë Gjergj Danush Llapacaj (shek. XVI), Jan Kukuzelit (shek. XIII) dhe Niketa i Remisianës (shek. IV). / KultPlus.com