Nesër fillon Seminari Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare

Nesër nis organizimi i një prej ngjarjeve më të rëndësishme vjetore në fushën e albanologjisë, pikërisht Seminari Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare, i njohur në fillim si Seminari i Kulturës Shqiptare për të Huaj. Seminari është një takim i përvitshëm dhe i rëndësishëm shkencor e profesional nga fusha e shkencave albanologjike, i cili që nga viti 1974 tradicionalisht organizohet në Prishtinë.

Qëllimi primar i organizimit të tij fillimisht ishte ofrimi i ndihmës për studentët dhe studiuesit e huaj që interesohen për gjuhën, letërsinë e kulturën shqiptare si dhe për shkencat albanologjike. Seminari ka një karakter shumë – dimensional dhe multi-disiplinar.

Me kalimin e kohës, kjo ngjarje është shndërruar në një shkollë të llojit të vet nga fushat e gjuhës, letërsisë dhe kulturës shqiptare si dhe të albanologjisë në përgjithësi.Këtë vit seminari do të mbahet nga data 23 gusht deri me 3 shtator 2021 dhe pjesë e tij do të jenë studiues të ndryshëm shqiptarë, ku do të trajtojnë një sërë tematikash. Me datën 1 shtator është parashikuar edhe mbajtja e Mbrëmjes Arbëreshe, në të cilën do të promovohet vepra e studiueses Maksimiljana Barančić, në Zarë të Kroacisë, “Fjalori Kroatisht-Arbënisht të shoqëruar me gramatikë”. / KultPlus.com

Përcaktohen temat boshte të Seminarit XXXVII Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën shqiptare

Seminari i XXXVII-të Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën shqiptare do të nis më 20 gusht 2018. Ndërsa bashkëdrejtoritë e Seminarit Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare, kanë përcaktuar temat boshte të edicionit XXXVII të Seminarit dhe disa nga aktivitetet qendrore.

Temat boshte të sesioneve shkencore do të jenë këto, njofton KultPlus.
Gjuhësi: Shqipja në diasporë – diaspora e shqipes
Letërsi: Topika letrare shqiptare
Kulturologji: Kultura në epokën digjitale
Temat e tryezave:
Gjuhësi: 50 vjetori i Konsultës Gjuhësore të Prishtinës
Letërsi: Skënderbeu në letërsinë shqipe
Kulturë: Edukimi medial

Si gjithmonë për gjatë dy javëve sa mbahet Seminari Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare organizohen kurse për mësimin e gjuhës shqipe për të huajt, ligjërata nga personalitete të studimeve albanologjike , shqiptarë dhe të huaj, referime me prezantime të të arriturave shkencore në fusha të ndryshme të gjuhës, letërsisë dhe kulturës shqiptare jashtë temave boshte të sesioneve dhe tryezave dhe aktivitete të tjera.

Seminari nis më 20 gusht 2018 dhe mbaron më 31 gusht 2018 dhe mbahet në Prishtinë. Ndërsa për detajet e konkurrimit dhe platformat e temave boshte, organizatorët kanë treguar se do të njoftojnë publikun së shpejti. / KultPlus.com