Sa më i thellë mjerimi, aq më i afërt është Zoti

“Çka është ferri? Unë mendoj se është vuajtja nga të qenurit i paaftë për të dashuruar.”

“Sa më e errët nata, aq më të shndritshëm janë yjet. Sa më i thellë mjerimi, aq më i afërt është Zoti.”

“E si mund të jetosh, dhe të mos kesh asgjë për të treguar?”

“Heshtja është gjithmonë e bukur, dhe një person i heshtur është gjithmonë më i bukur se një që flet”

“Mos e mbushni kujtesën tuaj me të gjitha herët që jeni ndjerë të fyer; mund të përfundoni duke mos lënë asnjë hapësirë për momentet e mrekullueshme që keni përjetuar”

“Shpirti shërohet duke ndenjur me fëmijë”

“Asgjë në botë nuk është më e vështirë se sa ta flasësh të vërtetën. Asgjë nuk është më e lehtë se lajkatimi.”

“Në mendjen e gjithësecilit prej nesh ka një kufi, përtej të cilit është e rrezikshme të shkosh. Pasi e ke kaluar atë kufi, është e pamudnur të kthehesh mbrapa”.

– Fyodor Dostoevsky