Revista amerikan rendit albumin e kompozitorit shqiptar në 10-të më të mirët e vitit

Albumi i kompozitorit shqiptar Thomas Simaku “Solos & Duos” që doli në treg nga shtëpia diskografike “Naxos Records” më 2019, është zgjedhur në dhjetëshen e albumeve më të mirë të vitit nga kritiku James H. North në renditjen e revistës prestigjoze “Fanfare” në Amerikë.

Në këtë listë përfshihen albume me vepra nga Beethoven dhe Bartok, si dhe dy kompozitorë të tjerë të shekullit XXI nga Hollanda dhe SHBA.

Duke e renditur kompozitorin shqiptar ndër kompozitorët e mëdhenj të shekulli XXI, kritiku amerikan shkruan: “Secila vepër e kompozitorit shqiptaro- anglez Thoma Simaku është mahnitëse.

Ky është albumi i tij i dytë në Naxos, dhe kjo është hera e dytë që ai zgjidhet në listën time. Një numër veprash të tjera që gjenden në YouTube dhe gjetiu janë po aq stimuluese”.

Të katër instrumentistët anglezë: Peter Sheppard-Skaerved, Roderick Chadëick, Joseph Houston dhe Chris Orton kanë një aktivitet të gjerë ndërkombetar.

Midis veprave të tjera, në këtë album përfshihen dhe kënga arbëreshe “Moj e Bukura More” në versionin për violinë& piano, si dhe vepra Soliloquy V – Flauto Acerbo e cila fitoi çmimin ‘Kompozitorit i Vitit’ nga Akademia e Kompozitorëve Britanike (BASCA), të cilën juria e cilësoi si e cilësuar nga juria si vizionare dhe krejtësisht origjinale.

Muzika e kompozitorit shqiptar është ekzekutuar në mbarë Evropën, në SHBA dhe më gjerë për tre dekada, dhe është vlerësuar me një seri çmimesh ndërkombëtare për cilësitë e saj ekspresive dhe mpleksjen e veçantë të intensitetit muzikor dhe modernizmit.

Ndër veprat kryesore përfshihen Koncerti për Orkestër Simfonike që fitoi çmimin “Lutosławski Prize” më 2013 në konkursin ndërkombëtar i shpallur me rastin e 100 vjetorit të kompozitorit polak të shekullit XX, vepra për Orkestër Harqesh The Scream (2017) e bazuar në pikturën e famshme të Edvard Munch; si dhe një cikël veprash virtuoze për instrumenta të ndryshëm solistikë. / KultPlus.com

“The scream” e shqiptarit Thomas Simaku sonte do të transmetohet në BBC Radio 3 (VIDEO)

Premiera botërore e Thomas Simakut, “The Scream” do të transmetohet sonte në BBC Radio, shkruan KultPlus.

Orkestra e Koncertit të BBC-së do të dirigjohet nga drejtori i muzikës së King’s College ,Stephen Cleobury. Thomas Simaku në kuadër tij këtij programit shkruan.
‘Piktura e Edvard Munch ishte impulsi kryesor për të shkruar këtë pjesë – pra titullin. “Ulërima e tij e heshtur”, e cila përhapet (dhe mund të dëgjohet), përtej kohës dhe kornizës së pikturës, më dha një akord për rezonancë me kohët tona moderne”.

Muzika e Thomas Simakut ka arritur audiencat në mbarë Evropën, SHBA-në dhe më tej për më shumë se dy dekada, dhe puna e tij është vlerësuar për veçantitë ekspresive dhe përzierjen e saj unike të intensitetit dhe modernizmit. Veprat e tij janë përzgjedhur nga juritë ndërkombëtare në jo më pak se nëntë botime të ISCM World Music Days kurse ai ka qenë pjesë edhe festivale të tjera ndërkombëtare duke përfshirë Huddersfield, Tanglewood, Miami, Zagreb-Bienal, Weimar, Mynih, Romë, Viitassari (Finlandë), Alea III Boston, Pekin, Innsbruck (Austri).

Muzika e tij është transmetuar në mbarë botën, përfshirë radio stacione të tilla si BBC Radio 3, SËR2, MDR, Deutschlandfunk (Këln), Amsterdam Radio 4, ORF (Austri), Australian Broadcasting Corporation (ABC), RNE (Spanjë) , etj./ KultPlus.com

“The scream” e shqiptarit Thomas Simaku do të transmetohet në BBC Radio 3 (VIDEO)

Premiera botërore e Thomas Simakut, “The Scream” do të transmetohet në BBC Radio këtë të hënë,shkruan KultPlus.

Orkestra e Koncertit të BBC-së do të dirigjohet nga drejtori i muzikës së King’s College ,Stephen Cleobury. Thomas Simaku në kuadër tij këtij programit shkruan.

‘Piktura e Edvard Munch ishte impulsi kryesor për të shkruar këtë pjesë – pra titullin. “Ulërima e tij e heshtur”, e cila përhapet (dhe mund të dëgjohet), përtej kohës dhe kornizës së pikturës, më dha një akord për rezonancë me kohët tona moderne”.

Muzika e Thomas Simakut ka arritur audiencat në mbarë Evropën, SHBA-në dhe më tej për më shumë se dy dekada, dhe puna e tij është vlerësuar për veçantitë ekspresive dhe përzierjen e saj unike të intensitetit dhe modernizmit. Veprat e tij janë përzgjedhur nga juritë ndërkombëtare në jo më pak se nëntë botime të ISCM World Music Days kurse ai ka qenë pjesë edhe festivale të tjera ndërkombëtare duke përfshirë Huddersfield, Tanglewood, Miami, Zagreb-Bienal, Weimar, Mynih, Romë, Viitassari (Finlandë), Alea III Boston, Pekin, Innsbruck (Austri).

Muzika e tij është transmetuar në mbarë botën, përfshirë radio stacione të tilla si BBC Radio 3, SËR2, MDR, Deutschlandfunk (Këln), Amsterdam Radio 4, ORF (Austri), Australian Broadcasting Corporation (ABC), RNE (Spanjë) , etj./ KultPlus.com

Këtu mund të ndiqni një performancë të veprës së Thomas Simaku, nga Filharmonia e Kosovës.