Vepra arti në shkretëtirë, Katari ekspozon instalacione pranë siteve të trashëgimisë botërore

Në shkretëtirën e Katarit janë ekspozuar instalime të artistit Brazilian Ernesto Neto dhe artistëve të tjerë me famë botërore. Qëllimi është të tërhiqet vëmendja për mbrojtjen e planetit nga vendi organizator i Kupës së Botës.

Shkretëtira e Katarit është mbuluar me vepra të artistëve me famë botërore. Mes tyre spikat instalacioni zhytës i artistit brazilian Ernesto Neto, “Turtle Slug, TemplEarth” që i bën homazh mjedisit natyror dhe krijon një hapësirë ​​për meditim, reflektim midis vizitorëve dhe shpirtit të shkretëtirës. Vepra shpreh kërkimin e vazhdueshëm të artistit për hapësirën e trupit, ekuilibrin dhe gravitetin.

“Kupa e Botës është një kohë për të menduar për botën, jo vetëm për të menduar se kush do të fitojë dhe kush do të luajë futboll. Kjo vepër është një këngë, është një lutje për një kohë të re, është një lutje për një tokë të re, për një njerëzim të ri me më shumë butësi ndaj njëri-tjetrit dhe gjithashtu ndaj planetit”, tha Ernesto Neto.

Instalimi i këtyre veprave të rëndësishme, mes tyre edhe nga artisti islandez-danez Olafur Eliasson dhe libanezo-amerikani Simone Fattal, nxjerr në pah rëndësinë e vendeve të trashëgimisë afër të Katarit.

Veprat janë ekspozuar pranë Al Zubarah, i cili u shpall sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 2013. Ky sit ndodhet afërsisht 100 km në veriperëndim të Dohas, qytetit tregtar të perlave në shekullin 18-19.

Përveç instalimeve, hapësirat publike të vendit po shndërrohen në një eksperiencë të madhe muzeu arti në natyrë, përpara fillimit të Kupës së Botës.

Duke e bërë artin pjesë të jetës së përditshme, Katari u bë një nga vendet e para në Gjirin Persik që krijoi një program gjithëpërfshirës të artit bashkëkohor publik. / KultPlus.com