Kaltrina Kusari, refugjatja shqiptare që po bën studim për refugjatët në Kanada

7 Dhjetor, 2018 - 12:09 pm

Kaltrina Kusari u largua nga Kosova gjatë kohës së luftës, për në Kanada.

Ajo sot jeton e vepron në Kanada ndërsa ka përfunduar studimet PHD.

Momentalisht ajo po punon në një studim, me të tjerë bashkëpunëtorë, duke u fokusuar në faktin se si refugjatët që vijnë nga zonat e luftës kanë nevojë për një tjetër trajtim sesa grupet tjera.

Hulumtimi po ndodhë në Universitetin e Calgary, ndërsa po tenton të shohë se me çfarë trauma përballen refugjatët që vijnë në një vend, nga një vend lufte.

Kosovarja është pjesë e këtij studimi, i cili po bëhet në bashkëpunim me University of Montreal dhe Toronto’s Ryerson University.

Calgary është qytet në Alberta, Kanada, një pjesë industriale por ku janë vendosur edhe refugjatët që vijnë në këtë shtet.

“E kuptoj se ka shumë probleme kur refugjatët vijnë këtu, dhe përballen me ndalime nga më të ndryshmet. Gjetjet e studimit që po bëhet do të mund të ndihmojnë në adresimin e këtyre problemeve në mënyrë që jeta e këtyre njerëzve të jetë më e mirë” tregon Kusari.

Studimi do të fokusohet edhe në refugjatët që kanë nevoja të veçanta, që janë me aftësi të veçanta apo kanë orientim seksual të ndryshëm, kushte këto të cilat do të mund ta bëjnë më të vështirë jetën më pas në Kanada në fillim të shpërnguljes. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme