Fillon festivali i ansambleve folklorike në Stamboll

Ka filluar ditën e sotme në Stamboll edicioni i 23-të i festivalit më të madh të ansambleve folklorike Bujukçekmexhe. Pjesë e programit të këtij viti është edhe Ansambli Shtetëror i Këngëve dhe Valleve Popullore Shqiptare nga Republika e Maqedonisë së Veriut, i cili ngjitet në skenë pas fitores në festivalin e Budapestit në Hungari.

“Çdo vit, ne përpiqemi të zgjerojmë Festivalin tonë Ndërkombëtar të Kulturës dhe Artit në Stamboll Büyükçekmece, i cili do të organizohemi për herë të 23 këtë vit.

Duke bashkuar artistë nga e gjithë bota dhe artistë vendas dhe duke mbushur çdo pjesë të Stambollit me kulturë dhe art, ky festival i madh premton një javë të mrekullueshme të mbushur me pikturë, muzikë, kërcim, skulpturë dhe dhjetëra degë arti”, thotë presidenti i festivalit Hasan Akgun.

Ky festival i themeluar në vitin 2000 këtë vit ngjit në skenë pjesëmarrës nga 25 shtete nga e gjithë bota.. Në vitin 2003, festivali i bë pjesë e Shoqatës së Festivaleve Botërore të Vallëzimit të UNESCO-s. Ndërsa është vlerësuar 3 herë rresht si festivali tradicional më i mirë në botë. / KultPlus.com

Vazhdon seria e diskutimeve të hapura me komunitetin artistik e kulturor dhe Çekun, kërkohen kushte më të mira të punës

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku po vazhdon serinë e diskutimeve të hapura me komunitetin artistik e kulturor, ku mbrëmë është mbajtur takimi i katërt, shkruan KultPlus.

Në serinë e katërt ishte radha e komunitetit dhe ansambleve folklorike që të diskutojnë së bashku edhe me shoqëritë kulturore artisitke mbi artin e kulturën.

Fillimisht, ministri paraqiti vizionin që është në programin për kulturën që ndërlidhet me pjesën e ansambleve folklorike dhe shoqërive kulturore artistike, ku do të ketë mbështetje dhe konsolidim të vazhdueshëm të institucioneve që kultivojnë traditën folklorike në vendin tonë, mbështetja e institucioneve dhe organizatave që merren me folklor është edhe prej orientimeve strategjike, mbështetje mbi edukimin dhe dokumentimin e trashëgimisë shpirtërore folklorike i cili është një detyrim i përhershëm i ministrisë.

May be an image of 5 people and indoor

Adresimi i çështjeve si rregullimi i statusit të artistit të pavarur në kuadër të ligjit për kulturën, ku përfshihen edhe performuesit, valltarët, instrumentistët, mbështetja e qëndrueshme dhe rritja e buxhetit për Ansamblin Shota, konsolidimi dhe përkrahja për ansamblet që funksionojnë në Kosovë, prezantimi i kulturës tonë në skenën ndërkombëtare si interes strategjik që të kemi një prezencë më të madhe ndërkombëtare, infrastruktura kulturore, me theks ajo edukative mbi traditën tonë folklorike, janë ndër angazhimet e ministrisë në raport me përmirësimin e sektorit.

Edukimi për kulturë, në bashkëpunim me MASHTI-n është një për synimeve dhe me drejtuesit e Ansamblit Shota veç janë diskutuar dhe hartuar disa programe që të rinjtë të edukohen për folklorin dhe kulturën tonë në mënyrë që të bëhet ndërlidhja sa më e mirë mes shkollave të ciklit të ulët dhe të mesëm me krijuesit, performuesit dhe prodhuesve të aktivitetit kulturor.

Tema të tjera të cilat u diskutuan kishin të bënin me rregullimin e insfrastrukturës ligjore dhe fizike për të përmbushur edhe statustin e ansambleve dhe hapësirinë ku ato funksionojnë.

Kushtet më të mira për punë dhe vendi për t’u kryer aktivitet e tyre ishin disa prej kërkesave kryesore që u paraqitën në këtë diskutim të hapur që është mbajtur në ambientet e Kino Armatës. /KultPlus.com

May be an image of 7 people, people standing and indoor