MuralFest në bashkëpunim me kampin ‘Bondsteel’ mbajnë aktivitet artistik me afganët e strehuar në Kosovë

Këtë vikend që lamë pas, ekipi i MuralFest Kosova në bashkëpunim me Kampin “Bondsteel” organizuam dhe mbajtëm një aktivitet artistik me fëmijë, gra e meshkuj afgan të strehuar në kampin e refugjatëve “Camp Liya”.

Organizimin e një aktiviteti të tillë ekipi e mori shumë për zemër, fillimisht duke u nisur nga e kaluara e tyre e cila i ngjan aq shumë të tashmes të po këtyre refugjatë afgan të cilët gjetën strehim në vendin e Kosovës.

“Stafi i MuralFest Kosova është shumë i kënaqur me rezultatet e këtij aktiviteti, dhe po aq të impresionuar nga talenti i zbuluar nga shumë pjesëmarrës. Si organizatë, ideja se aktiviteti ynë mund të ketë shënuar sado pak ndryshim pozitiv në rutinën e të strehuarve afgan në Camp Liya është tejet përmbushëse”, shkruhet mes tjerash në postimin e publikuar nga MuralFest.

Kosova ka pranuar të strehojë rreth 2000 qytetarë afganë. Sipas ligjeve të Kosovës dhe marrëveshjes me SHBA-së, afganëve do t’u ofrohet strehim i përkohshëm deri në një vit në vendin më të ri në Evropë. /KultPlus.com

Instruktorët ushtarakë amerikanë stërvitin kadetët e FSK-së në Bondsteel

Ministri i Mbrojtjes, Armend Mehaj, ka thënë se instruktorët ushtarakë amerikanë kanë stërvitur kadetët e Akademisë së Mbrojtjes në Kampin “Bondsteel”.

Mehaj ka shkruar në Facebook se FSK stërviten sipas praktikave më të avancuara të ushtrisë amerikane.

“Instruktorët ushtarakë amerikan stërvitin kadetët e Akademisë sonë të Mbrojtjes. Në kampin “Bondsteel”, kadetët e QSU-së të Akademisë sonë të Mbrojtjes, stërviten nga instruktorë amerikan për evakuim mjekësor me helikopter (AeroMedeVac). Forca e Sigurisë së Kosovës dhe kuadrot e saj të reja të oficerëve edukohen dhe stërviten sipas praktikave më të avancuara të ushtrisë amerikane. Mirënjohje e përjetshme për ushtarakët e SHBA-së që ofrojnë eksperiencën dhe kapacitetet e tyre në zhvillimin e shkathtësive profesionale të kuadrove tona”, ka shkruar Mehaj në Facebook. / KultPlus.com

Rreth 200 afganë janë në Bondsteel, flet imami kosovar që iu ligjëron aty

Drejtori i Kosovo Center for Peace (Qendra e Kosovës për Paqe), imami Labinot Maliqi, është i përzgjedhuri i ushtrisë amerikane për të ligjëruar për refugjatët afganë, në kampin ushtarak Bondsteel.

”Njeriu kudo që është larg vendlindjes së tij, sado që i kanë kushtet e mira, sikurse në vendin e  tyre nuk ndjehen mirë”.

“Ata nuk kanë asnjë ankesë sa i përket gjithë atyre brenda kampit. Edhe në këtë rast tek afganët është shpresa e madhe që atyre u jep motiv, guxim për të shpresuar ”, ka deklaruar Maliqi në KlanKosova.

Ai mes tjerash ka treguar edhe për temat të cilat ka ligjëruar në kamp para refugjatëve.

”Temat që janë më tepër shpirtërore, për të ngritur moralin, anën e tyre tyre shpirtërore. Edhe shpirti ka nevojë për ushqim, dhe natyrisht që ne jemi duke u munduar që t’ua ushqejmë shpirtin e tyre me mësime hyjnore”.

Pse amerikanët e bënë një kërkesë për të qenë një imam tek refugjatët afganë?

”Ata nuk e kanë një imam me veti, që t’ua kryejnë ritualet fetare, dhe ne ashtu kemi një bashkëpunim të hershëm, edhe me ambasadën amerikane edhe me kampin Bondsteel. Dhe natyrisht ata duke pasur besim tek ne dhe duke qenë mirënjohës për ndërtimin e vendit tonë, dhe ata e kanë parë të udhës që unë të jem i përzgjedhuri i tyre në mënyrë që t’ua kryejë unë këto rituale fetare”.

”Jam vetëm unë, nuk ka ndonjë imam tjetër”.

”Përgjigjia e tyre kanë qenë 90% prej tyre janë myslimanë, ne i trajtojmë të gjithë si krijesa të zotit e më pasë nga ajo se cilës fe i takojnë. Ne mundohemi që çkado që atyre ju nevojitet, t’ua plotësojmë bashkë me ushtrinë amerikane”.

”Për momentin janë mbi 200 afganë brenda Bondsteel-it, dhe duke parë se brenda tyre ka shumë tenda, pritet ardhje edhe një numri më të madh të afganëve. Ata kanë ëndrrat e tyre se do të bëhet mirë për ta kudo që sistemohen me një shtet ku do të mund t’i realizojnë ëndrrat e tyre”, ka deklaruar ai. / KultPlus.com