Rihapet në Asti kursi i çiftelisë

Albert Prenga do të jetë instruktori i ri i kursit të çiftelive, pranë Qendrës “Margarita Xhepa”, në Asti, Itali.

Albert Prenga me origjinë nga Puka ka një përvojë dhjetra vjeçare në instrumentin e çiftelisë dhe është ofruar për të vazhduar këtë kurs me fëmijët në Diasporë.

Duke i uruar mirë se ardhjen, e falenderojmë nga zemra për këtë përkushtim të tij! Duke marrë shkas nga ky xhest kaq i përgjegjshëm e patriotik i Albert Prengës, u bëjmë thirrje të gjithë atyre që kanë mundësi t’u ofrojnë përvojën, talentin e tyre edhe në instrumenta të tjerë popullore si lahuta, dajrja, fyelli, bilbili, pipza, daullja, por edhe instrumentiste si piano, fisarmonikë, tastierë, kitarë, mandolinë… ose dhe muzikantë, për fëmijët tanë të lindur këtu në Itali.

Ky do të jetë një tregues i lartë atdhedashurie, patriotizmi dhe sakrifice që bëni ju për ruajtjen e traditave dhe kulturës sonë kombëtare edhe jashtë atdheut”, shkruhet në Facebook-un e qendrës “Margarita Xhepa”. / KultPlus.com

55 vjet nga krijimi i ansamblit ‘Çiftelia’, konsiderohet thesar kombëtar

Në kuadër të përvjetorit të 55-të krijimit të ansamblit “Çiftelia” të qytetit të Lezhës, ky event u përkujtua duke organizuar një koncert dhe festë të madhe duke mbledhur dhe bërë së bashku shumë artistë si instrumentistë, rapsodë dhe valltarë.

Meqenëse kjo traditë është vendosur që të vazhdojë të trashëgohet ndër breza, pjesë e rëndësishme e këtij ansambli janë edhe artistët e rinj sikurse janë edhe figurat apo artistët emblematikë të këtij ansambli.

Koncerti i madh i përkujtimit u mbajt në ambientet e skenës së pallatit të kulturës “Ded Ndue Lazri” të qytetit të Lezhës.

Ky event u organizua me mbështetjen e Bashkisë së qytetit të Lezhës për të vlerësuar kontributin e të gjithë artistëve që kanë qenë dhe janë pjesë e këtij ansambli.

Duhet theksuar se ky ansambël është një ndër më të rëndësishmit në vendin tonë dhe që ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm për përcjelljen ndër breza të traditës dhe artit lezhjan.

Vlerësime ka pasur jo vetëm nga kryetari i bashkisë Pjerin Ndreu, por edhe nga përfaqësuesi i Ministrisë së Kulturës Gjet Ndoj i cili u shpreh se “në kuptimin etnokulturor ka 3 grupime, një triumvirat që është i jashtëzakonshëm në ruajtjen e trashëgimisë kulturore të popullit shqiptar: Zadrima, Mirdita dhe Malësia”.

Në këtë mbrëmje të organizuar nuk munguan as vlerësimet e shumë prej artistëve me çmime dhe certifikata mirënjohjeje.

Bashkia e Lezhës gjithmonë ka pasur në fokus zhvillimin e eventeve të ngjashme për të vlerësuar qoftë traditën e zonës por edhe kontributin e artistëve që kanë dhënë ndër vite nga shpirti dhe puna e tyre për artin, kulturën dhe traditën lezhjane.

Kryetari i bashkisë së Lezhës ka bërë edhe një premtim për këta artistë duke u thënë që 65- vjetori i këtij ansambli do të festohet në një godinë më moderne të Pallatit të Kulturës, pasi në fokus të tij është ndërtimi i një godine të re dhe me kushte më të mira. /atsh/ KultPlus.com

Irani fut çiftelinë në Unesco, Ministria e Kulturës në Shqipëri: Ekzistojnë ngjashmëritë me tonën, por është regjistruar si dotar

Regjistrimi ne Unesco nga Irani i një instrumenti muzikor që njihet si dotar dhe ka ngjashmëri me çiftelinë, ka ngritur shqetësimin mes studiuesve  se pas lahutës, trashëgimia kulturore jomateriale shqiptare po humb një tjetër intrument.

Nëse krahasimet mes dy instrumenteve deri tani ky mund të ishte një debat studiuesish, me regjistrimin si pasuri e Iranit, ai bëhet më i prekshëm.

“E kishin Turqia e Irani, por jane ndryshe. Prej 500 vitesh eshte instrument i joni. Pas lahutës humbim  çiftelinë, ç’na mbetet ne?”  – ngre shqetësimin kompozitori Mark Luli.    

Shqetësimev të specialistëve iu përgjigjet nje zë zyrtar, muzikologia Meri Kumbe, që tashmë mban detyrën e zëvendës minsitres së Kulturës.

Regjistrimi ne Unesco nga Irani i një instrumenti muzikor që njihet si dotar dhe ka ngjashmëri me çiftelinë, ka ngritur shqetësimin mes studiuesve  se pas lahutës, trashëgimia kulturore jomateriale shqiptare po humb një tjetër intrument. Nëse krahasimet mes dy instrumenteve deri tani ky mund të ishte një debat studiuesish, me regjistrimin si pasuri e Iranit, ai bëhet më i prekshëm.

“E kishin Turqia e Irani, por jane ndryshe. Prej 500 vitesh eshte instrument i joni. Pas lahutës humbim  çiftelinë, ç’na mbetet ne?”  – ngre shqetësimin kompozitori Mark Luli.    

Shqetësimev të specialistëve iu përgjigjet nje zë zyrtar, muzikologia Meri Kumbe, që tashmë mban detyrën e zëvendës minsitres së Kulturës.

”Nuk është regjistruar çifteli, por dotari. Ka studime për dy instrumentet. Ngjashmëritëmes dotarit e çiftelisë ekzistojnë”- tha zv. ministrja e Kulturës.

Pyetjes nese regjistrimi i Dotarit na pengon ajo i pergjigjet

“Nuk e pengon ciftelinë që nga emërtimi i dosjes. Nuk pengojmë as ne Iranin, as Irani ne”

Eposi i Kreshnikeve ka mbetur peng prej 10 vitesh, ndërsa Ministria e Kultures po ndjek katër propozime për trashegiminë jomateriale, mes të cilave përmend Vallen e Tropojës. /bw/ KultPlus.com