Gratë lidere për një botë më të barabartë në 2023

Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet përmes numrit të themeluar të përvjetorit, të publikuar në fillim të muajit, nga revista TIME, duke shpallur gratë lidere për një botë më të barabartë në vitin 2023. Dymbëdhjetë gra nga fusha e politikës, sportit, artit dhe shkencave nuk ëndërrojnë vetëm të të drejtave të barabarta, meritokracisë, njohjes së kontributit të tyre në shoqërinë moderne, por punojnë intensivisht për të arritur objektivin maksimal të cilësive të tyre, që nuk është tjetër veçse kalimi i hendekut midis brezave, komuniteteve dhe kufijve.

Të shtyra nga talenti, besimi në vetvete, kokëfortësia për ndryshim, aftësia për të dëgjuar dhe respektuar nevojat e të tjerëve, ata u dalluan në fushën e tyre, duke ia kthyer tashmë këtë fuqi publikut. Shembulli i tyre është një frymëzim për çdo grua, vajzë, adoleshente që meriton të kujtojë se ekzistojnë kufizime për t’i kapërcyer ato.

12 gratë udhëheqëse të TIME për vitin 2023:

Cate Blanchett – Aktore: “Ne jemi të guximshme, të sjellshme, bujare, bashkëpunuese. Por në të njëjtën kohë ne jemi edhe ana e errët e gjithë kësaj, sepse gratë janë qenie komplekse.”

Aisha Sidika – Ambientaliste: “Jam rritur me idenë se toka është një qenie e gjallë, që të jep jetë dhe në këmbim ke një përgjegjësi. Mendoj se kolektivisht kemi arritur në një pikë ku i shpërfillim klithmat. të tokës mëmë dhe nuk do të duhet”.

Angela Bassett – Aktore: “Gratë thirren të jenë bashkëshorte, motra, shoqe, nëna, lidere të komunitetit, aktiviste dhe është në ADN-në tonë që të jenë të gjitha këto gjëra. Por është e rëndësishme që së pari t’i jepni vetes, dhe vetëm atëherë keni më shumë për të dhënë. Ndajeni me botën.”

Ramla Ali – Boksiere profesioniste: “Për mua është e rëndësishme të tregoj se edhe refugjatët janë njerëz”.

Phoebe Bridgers – Kantautore: “Kur të intereson diçka, është përgjegjësia jote të mbrohesh për të”.

Aniel Franco – Politikane: “Shpresoj që vajzat me ngjyrë të hyjnë në pozicionin e protagonistëve në shoqërinë tonë dhe jo vetëm në faqen e parë të gazetave si viktima të një gjenocidi”.

Olena Shevchenko – Aktiviste: “Duhet t’i kujtoni njerëzve se gratë nuk janë krijesa që thjesht duhet të lindin ushtarë të rinj dhe të kujdesen për heronjtë tanë.”

Veronica Cruz SanchezAktiviste për të Drejtat e Njeriut: “Të ndihmosh gratë në Teksas të marrin kujdes të sigurt mjekësor në mënyrë që ato të mund të abortojnë është e vetmja gjë e arsyeshme që mund të bëj.”

Masih Alinejad – Gazetare: “Gratë e Iranit janë armiku më i madh i liderit tonë shtetëror. Ai na frikësohet më shumë se çdo gjë.”

Megan Rapinoe – Futbolliste: “Është një hap i madh përpara për të vazhduar ndërtimin e futbollit të femrave në kushte të drejta”.

Makiko Ono – Menaxhere e lartë: “Nga pozicioni im jam i përkushtuar në hartimin e një rruge karriere për promovimin e grave në poste drejtuese”.

Quinta Branson – Autore: “Të gjithë njerëzit kanë kapacitetin për të qenë të fortë dhe të brishtë. Shfaqja e kësaj ndihmon në krijimin e barazisë më të mirë.”/abcnews/ KultPlus.com

Google uron Ditës Ndërkombëtare të Gruas përmes një “doodle” shumë interesant

Dita Ndërkombëtare e Gruas, e cila është vendosur të festohet çdo vit më 8 Mars, nderohet nga Google me ‘doodle-in’ e sotëm. Ky ‘doodle’ i veçantë i dedikohet të gjitha grave, të cilat mbështesin njëra-tjetrën në të gjitha aspektet e jetës.

Google fokusohet vetëm në disa nga fushat e shumta në të cilat gratë në mbarë botën po mbështesin njëra-tjetrën për të avancuar dhe përmirësuar cilësinë e jetës së tyre.

Skica e Google tregon gra që mblidhen për të drejtat e tyre, gra që kujdesen për fëmijët e tyre dhe njerëz të tjerë dhe gra që eksplorojnë.

Nëse prekni skicën, do të shihni flamujt e festave që lëvizin në ekranin tuaj./abcnews.al/ KultPlus.com

Pse festohet më 8 mars ‘Dita Ndërkombëtare e Gruas’

Fatkeqësisht, pavarësisht progresit të bërë në dekadat e fundit, shumë gra në mbarë botën vazhdojnë të përjetojnë diskriminim dhe dhunë në bazë të gjinisë së tyre, shkruan faqja e internetit gazzettadelsud.it

Në shumë vende, grave u mungon aksesi në arsim, kujdes shëndetësor dhe mundësi punësimi dhe ende detyrohen të martohen shumë të reja ose të diskriminohen.

Sfidat për barazinë gjinore

Lufta për barazi gjinore është ende e gjatë dhe e vështirë, por shumë organizata dhe lëvizje po punojnë drejt këtij qëllimi.

Ka shumë sfida për t’u përballur, si promovimi i pagave të barabarta, luftimi i dhunës me bazë gjinore dhe promovimi i aksesit të grave në pozitat politike dhe vendimmarrëse.

Festimet e 8 Marsit në mbarë botën

Në shumë vende, 8 Marsi është një festë zyrtare publike dhe festohet me mitingje, ngjarje kulturore dhe takime ndërgjegjësuese.

Në disa vende, grave u jepen lule ose dhurata të vogla në shenjë vlerësimi dhe vlerësimi për rolin e tyre në shoqëri.

Çfarë ndodhi në fabrikën Triangle Shirtwaist

Fabrika Triangle Shirtwaist ishte vendi i një prej tragjedive industriale më të këqija në historinë e SHBA. Më 25 mars 1911, një zjarr shpërtheu në një fabrikë veshjesh në New York City, duke vrarë 146 njerëz, kryesisht vajza të reja emigrante nga Evropa. Tragjedia Triangle Shirtwaist Factory u bë një pikë kthese për lëvizjen për të drejtat e grave dhe punëtorëve.

Një “parti” e shfrytëzuar shpesh për qëllime thjesht komerciale

Në disa vende, dita e gruas është komercializuar pjesërisht dhe është shfrytëzuar për qëllime thjesht komerciale. Për shembull, disa kompani përpiqen të rrisin shitjet me oferta dhe zbritje për produktet që konsiderohen “femërore”, si produkte bukurie apo veshje.

Kjo mund të çojë që kuptimi i vërtetë i Ditës së Gruas të zbehet apo edhe të harrohet, dhe mund të çojë në reduktimin e grave në konsumatorë pasivë në vend që të festohen si aktore aktive në luftën për barazi gjinore. / KultPlus.com

Hulumtim në Ditën Ndërkombëtare të Gruas: Cilat janë gratë shqiptare më të kërkuara

Një hulumtim i ri tregon se Dua Lipa është gruaja shqiptare më e kërkuar në botë.

Dua Lipa (73 milionë) dominon në listë dhe është më e kërkuar se Rita Ora, Bebe Rexha (12 milionë) dhe Ava Max (9.8 milionë) së bashku.

Ky hulumtim ofron njohuri unike për vajzat dhe gratë më të famshme shqiptare në mbarë botën, me Dua Lipën që dominon në këtë renditje, duke analizuar më shumë se 135 milionë kërkime në Google.

Nënë Tereza mban ende vendin e 4-të (8 milionë), dhe çuditërisht pasohet nga influencerja e re Melissa aka melimtx dhe një nga aktoret më të suksesshme shqiptare Eliza Dushku.

Hulumtimi i fundit i bërë nga dua.com analizoi mbi 135 milionë kërkime në Google në 12 muajt e fundit, për të përcaktuar 150 vajzat dhe gratë më të suksesshme dhe të famshme shqiptare.

Rezultatet e këtij hulumtimi jo vetëm që vijnë në kohën perfekte – më 8 Mars, Ditën Ndërkombëtare të Gruas – por gjithashtu ofrojnë një këndvështrim në interesimin e njerëzve në mbarë botën për suksesin e grave shqiptare. 

Është inkurajuese të shohësh që jo vetëm gratë shqiptare nga diaspora po ndikojnë në botë, por edhe ato nga vendlindja, siç janë Era Istrefi dhe Elvana Gjata.

Në listën e 150 grave më të famshme shqiptare, nuk mungonin dhe emrat si: Diona Fona, Xhemi Shehu, Amanda Lajcaj, Vildane Zeneli, Vlora Çitaku, Anjeza Shahini. 

Renditja TOP 150 femrat shqiptare: LINK / KultPlus.com

Sot, Dita Ndërkombëtare e Gruas: Festimi i arritjeve dhe vazhdimi i luftës për barazi gjinore

Dita Ndërkombëtare e Gruas, e njohur gjithashtu si 8 Marsi, është një festë e njohur globalisht që festohet çdo vit më 8 Mars. Festa feston arritjet sociale, ekonomike, kulturore dhe politike të grave dhe bën thirrje për barazi gjinore, shkruan KultPlus.

Historia e 8 Marsit daton në vitin 1908 kur një grup grash marshuan në qytetin e Nju Jorkut, duke bërë thirrje për paga dhe kushte më të mira pune. Në vitin 1910, Konferenca Ndërkombëtare e Grave Socialiste propozoi një festë vjetore të arritjeve të grave dhe vitin e ardhshëm, Dita e parë Ndërkombëtare e Gruas u festua në disa vende evropiane.

Që atëherë, 8 Marsi është festuar çdo vit në vende të ndryshme të botës. Çdo vit, kjo ditë ka një temë specifike dhe nxjerr në pah një aspekt të ndryshëm të të drejtave të grave dhe barazisë gjinore. Për shembull, në vitin 2021, tema ishte “Zgjidh për të sfiduar”, duke inkurajuar individët të sfidojnë paragjykimet dhe pabarazinë gjinore.

8 Marsi është një mundësi për të njohur progresin e bërë drejt barazisë gjinore dhe sfidat që mbeten. Është një ditë për të festuar arritjet e grave në fusha të ndryshme, duke përfshirë shkencën, politikën, biznesin dhe artin.

Por dita është gjithashtu një kujtesë e pabarazisë së vazhdueshme gjinore që ekziston në shumë pjesë të botës. Gratë ende përballen me barriera në arsim, kujdes shëndetësor dhe mundësi ekonomike. Dhuna ndaj grave mbetet një problem i rëndësishëm dhe gratë janë të nënpërfaqësuara në pozitat udhëheqëse politike.

8 Marsi nuk është vetëm një ditë për gratë; është një ditë për të gjithë për të mbështetur dhe mbrojtur barazinë gjinore. Ne të gjithë mund të ndërmarrim veprime për të avancuar të drejtat e grave dhe për të promovuar barazinë gjinore në komunitetet, vendet e punës dhe shoqëritë tona.

Në këtë ditë, le të festojmë përparimin që kemi bërë dhe të angazhohemi për punën që duhet bërë ende. Le të zgjedhim të sfidojmë paragjykimet dhe pabarazinë gjinore dhe të punojmë drejt një bote ku të gjithë njerëzit kanë të drejta dhe mundësi të barabarta, pavarësisht nga gjinia. / KultPlus.com

8 Marsi, Dita Ndërkombëtare e Gruas

Dita Ndërkombëtare e Gruas (8 mars) është një ditë botërore që celebron arritjet sociale, ekonomike, kulturore dhe politike të grave. Dita shënon gjithashtu një thirrje për veprim për përshpejtimin e barazisë gjinore.

Dita Ndërkombëtare e Grave i ka fillesat e saj qysh në fillim të viteve 1900, nga aktivitetet e lëvizjeve të punës në Amerikën e Veriut dhe në të gjithë Evropën. Dita Ndërkombëtare e Gruas është një ditë kolektive e celebrimit global dhe një thirrje për barazi gjinore. Kjo ditë ka të bëjë me unitetin, festimin, reflektimin, avokimin dhe veprimin. Dita Ndërkombëtare e Gruas po ndodh për më shumë se një shekull – dhe vazhdon të rritet.

“Historia e luftës së grave për barazinë nuk i përket asnjë feministeje të vetme, dhe as një organizate, por përpjekjeve kolektive të të gjithë atyre që kujdesen për të drejtat e njeriut” – Gloria Steinem, aktiviste, feministe, gazetare, politike. / KultPlus.com