Dita ndërkombëtare për reduktimin e rrezikut nga katastrofat

Dita ndërkombëtare për reduktimin e rrezikut nga katastrofat filloi të shënohej për herë të parë në vitin 1989, pas një thirrje nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara për një kulturë globale të ndërgjegjësimit ndaj rreziqeve dhe zvogëlimit të katastrofave.

Ajo mbahet çdo 13 tetor dhe është e përqendruar te njerëzit dhe i orientuar drejt veprimit në qasjen e tij për uljen e rrezikut nga katastrofat në shkallë të vogël dhe të gjerë natyrore, si dhe rreziqet teknologjike dhe biologjike.

Në vitin 2015, në Konferencën e tretë botërore të OKB-së për reduktimin e rrezikut nga katastrofat në Sendai – Japoni, komuniteti ndërkombëtar tha se katastrofat godasin më shumë nivelin lokal, me potencialin për të shkaktuar humbje të jetës dhe trazira të mëdha shoqërore dhe ekonomike.

Rreziqet nga katastrofat e papritura zhvendosin miliona njerëz çdo vit. Fatkeqësitë, shumë prej të cilave përkeqësohen nga ndryshimi i klimës, kanë një ndikim negativ në investimet në zhvillimin e qëndrueshëm dhe rezultatet e dëshiruara. / KultPlus.com

Dita Ndërkombëtare e Nelson Mandelës

Nelson Mandela ishte president i Afrikës Jugore dhe luftëtar i lirisë, i cili luftonte kundër shtypjes racore që u bëhej të zinjve në Afrikë, posaçërisht në Afrikën Jugore.

Ai studioi juridikun. Shumë vite të jetës së tij ai i kaloi nëpër burgje.

Mandela ka lindur më 18 korrik të vitit 1918.

Ditëlindja e Mandelas është edhe Ditë Ndërkombëtare e Nelson Mandelas, e shpallur nga OKB-ja si shenjë mirënjohjeje për kontributin e fituesit të çmimit Nobel për Paqe e pajtimin e arritur në këtë vend.

Në këtë ditë afrikano-jugorët zakonisht shënojnë ditëlindjen e liderit të tyre kundër aparteidit, i cili ishte 67 vjet në shërbim publik, kurse qytetarët bëjnë 67 minuta punë për komunitet.

Fillimisht Mandela zgjodhi rrugën paqësore për qëllimet e tij dhe të shokëve të tij.

Në vitin 1956 ai u akuzua për “tradhti të lartë” nga regjimi i atëhershëm, bashkë me 155 shokë të tjerë. Procesi zgjati deri me 1961 dhe të gjithë u liruan. Mbas lirimit ai u bë lideri i grupit të armatosur së ANC-së.

Në vitin 1962 u burgos dhe u dënua me 5 vjet heqje lirie. Në vitin 1964 u dënua me burg të përjetshëm, sepse kishte planifikuar luftë të armatosur. Në vitin 1985 atij iu afrua mundësia e lirimit, në qoftë se do të pranonte ndalimin e aktivitetit të armatosur, por ai refuzoi.

Në vitin 1990 mbas një kampanje të ANC dhe presionit ndërkombëtar ai u lirua pa kushte. Në vitin 1993 fitoi çmimin Nobel. Kurse në vitin 1994 u zgjodh në zgjedhje demokratike, President i Afrikës Jugore dhe me 9 maj u zgjodh si presidenti i parë i zi në këtë vend.

Në vitin 1999 ai dha dorëheqje dhe ishte aktiv për organizata të ndryshme për të drejtat e njeriut. Në vitin 2003 kritikoi shumë Toni Blair dhe George Ë. Bush për intervenimin në Irak.

Mandela vdiq pas një sëmundjeje të gjatë më 5 dhjetor 2013 në shtëpinë e tij në Johannesburg. /Koha.net/ KultPlus.com