“Velloja e Kujtimit si Dramë” nga Jeta Kalaveshi, shpaloset në galerinë ‘Qafa’

Të hënën në Galerinë e Ministrisë së Kulturës do të hapet ekspozita e dytë personale e piktores Jeta Kalaveshi, e cila titullohet “Velloja e Kujtimit si Dramë”, shkruan KultPlus.

Mesazhi artistik që kryesisht dominon në veprat e Jeta Kalaveshit e që do të ekspozohen në Galerinë e Ministrisë së Kulturës, është preokupimi i autores me rrezikun në rritje ndaj uljes së nivelit të leximit të librit tek të rinjtë në Kosovë, ndër tjera, si pasojë edhe e rritjes së përdorimit tekniko teknologjik, respektivisht elektronikës. Rezultatet në këto vepra të paraqitura na tregojnë që sipas autores shumë pasuri shpirtërore duke filluar prej bibliotekave familjare dhe publike, si duket janë bërë problem për familjet e reja “bashkëkohore” të cilat marrin rrugën e riciklimit.

Kjo ekspozitë do të hapet më 6 maj duke filluar nga ora 19:00, kurator i kësaj ekspozite është profesoresha Zake Prelvukaj.

Jeta Kalaveshi ka studiuar për Marketing në Kolegjin AAB, pastaj në Fakultetin e Arteve-drejtimi Pikturë, në Universitetin e Prishtinës. Deri më tani është pjesëmarrëse në dhjetë ekspozita kolektive brenda dhe jashtë Kosovës si në Prishtinë, Tiranë, Tetovë, Trieste-Itali, Abidjan-Bregu i Fildishtë, etj. / KultPlus.com

Galeria e Ministrisë së Kulturës përzgjedhë projektet e artistëve që do të ekspozojnë në 2019

Gjashtë artistë pamor janë përzgjedhur që të jenë pjesë e programit artistik për vitin e ardhshëm në Galerinë e Ministrisë së Kulturës, në kompleksin “Qafa”.

Nga 20 propozime projekte që kishin konkurruar në konkursin e GMK-së, vetëm 6 prej tyre janë përzgjedhur për të qenë pjesë e programin të ekspozitave të kësaj galeri për 2019.

Koordinatorja e kësaj Galerie Dhurata Ramosaj- Shala ka thënë për Kallxo.com se komisioni i GMK-së në përbërje të Zymer Mulliqi, drejtor në Galerinë e Artit në Pejë, Maksut Vezgishi, artist i njohur dhe Milot Mustafa, artist, nga 20 projekte konkurrente të artistëve, ka përzgjedhur projektet e artistëve: Visar Mulliqi, Jeta Kalaveshi, Artan Hasani, Vehbi Murati, Lumjetë Havolli-Blakçori dhe Lebibe Topalli-Shabani.

“Numri i total i aplikantëve ka qene 20, kurse komisioni vlerësues i përberë nga 3 emra të fushës së artit kanë përzgjedhur gjithsej 6 projektet e artistëve të cilët do të ekspozojnë në vitin 2019”, ka thënë ajo./KultPlus.com

Nesër në “Qafa” ekspozita e Emiranda Bekës

Emiranda Beka, nesër më 23 nëntor hapë ekspozitën e saj personale në Galerinë e Ministrisë së Kulturës “Qafa”, shkruan KultPlus.

“Ndërmjet pamundurës dhe paarritshmes”, është ekspozita që vjen e kuruar nga Ilir Muharremi, ndërsa financohet nga MKRS.

“Pikturat e artistes së re janë një vallëzim ngjyrash të pastra të krijuara nga spontaniteti, dhe shtrihen mbi një spektër të gjerë dhe të kontrollueshëm nga talenti i saj. Të gjitha objektet përcjellin emocion, sfidë dhe ndërmjet tyre e pamundura, e parritura përplasen mbi abstrakten dhe bëhen objektive…”, shprehet kuratori i kësaj ekspozite Ilir Muharremi.

Ekspozita hapet më 23 nëntor me fillim nga ora 19:00 në Galerinë e Ministrisë së Kulturës. Ndërsa do të qëndroj e hapur një muaj./ KultPlus.com