Cappello

Nga Idro Seferi

(Xhevdet Bajrajt)

Sa lakmi jau kam marr vdekjen

Artistëve që vdesin larg atdheut

Diku të humbur

Me dijen e vet

ndoshta me pyet a peshon si guri ma rand n’vend t’vet?

Unë s’jam njeri

Në vend temin jetojnë do tjerë

Se gjakun e kam ujë

Të luhatun

E zemren e rand për at’dhe

A thue të kishim njoft mik

Sikur atje larg të mos kishe shën n’dritë

E askush mos kish dëgju gjamën tane

Të heshtun në shumë gjuhë

Lotëve, nanave, familjeve refugjat

Edhe naj këpuce n’lloç, në kufi e n’kamp

Për aftësinë me dasht të bukurën

Me i dhënë jetë

çdo djerse të rrjedhun për liri

Dhe s’di a me u mërzitë se shkove ti

A se mbetem na pak

Kush me ëndrru për lirinë tash?

Në sofrën e engjujve

A thu ka vend boll

Për miqt e tu, për malet e tua?

Magjistar të quajnë

A thu dita po qan për ty si fëmijë Kosove?

Në elegji po hedhim dritë mbi plagët tua

që veç ti i di

Nëse vjen këtej prapë

Në paralelen tënde

Na merr edhe ne për një shëtitje

Me na ndriçu rrugën e vragëve tua

Prej copës tënde të qiellit

Si Zotni “cabron”

U ktheve edhe një herë në atdhe

Prej Meksikës larg

Hirin tënd prej urnës

Sot po i a hedhin vreshtave

atje ku ke le

Me u ba gjak ma i mirë për ne

ti, I lumi ti

Na tash cappellon tënde

Edhe 100 mijë protretet tua

Në pasuri

Po e mbajmë var goblen

Në dhomë dite

Në përjetësinë e kujtimeve

në murin e Sartrit

Si mbresë tradite

N’alarm që nuk na zgjon kurrë

Se prej sot jemi ma të vorfun

Na pa ty

Se ti ke vdek i ngopun. / KultPlus.com

Toka e Babës

Nga Idro Seferi

Vendlindja ime është e madhe
Hyjnore ka qenë gjithmonë
S’lenë faqe historie pa e përmend
Fushave të saj janë thyer heshtat
Dhe kanë kalëruar Perandori
E zhbirueme në shpirt ka qenë
Prej nalleve të kalit
E shumë e duan për simbol
Mbi harten e saj janë rrotulluar flamuj
E prerë koka sulltanësh
Jerusalem ka qenë shpesh
Plagët e kryqëzatave
Rrjedhin gjak në vend të lumenjëve
E barit të njom shpesh ende mi vjen era barut
I shenjt është atdheu im
Prej fillimit e në fund
Pishtarë për të janë bërë mijëra
Patriot
Të vërtetë dhe të rremë
Si themra e Akilit
Me një kal të ulun në gjak
I ka ardh liria
Mësyrë ia kanë pas kalasë edhe shumë hijena e korba
Me kapë mishin e fresket
Të atyre që fat e paten
Me ra fli për madhështinë tonë
Atdheu është gjithmonë I lidhun
Si hallkat e zingjirit me fatet e njerëzëve
Ndërtohet mbi andrra të bukura
Me të hiqet skllavërizmi
Prangat
Djersët e derdhuna
Një ëndërr e bukur gati si utopi
Atdheu është imagjinatë 3D
I don fansat e vet
U jep gji e i rritë si në fole
Atdheut nuk i harrohet mundi
Dhe për të sakrifikohet
Atdheu im është i shenjt
Hyjnorë
Jo vetëm për nga numri i okupatorëve
Robëria e skamja
Një ditë do ҫohet
E një ditë unë s’do jem ma
I shenjt është
Edhe kur rrinë me duar në xhepa
E në nyjet e dorës
Ende i duken
vragët e telave
Që dikur rrinin në mish
Tu e prit
lirinë. / KultPlus.com

“Atdheu atëherë ishte jetë, tash po e urrej atdheun e lirë”

Shkruan Idro Seferi

Atdhe dashuria

Atëherë e urreja atdheun
Përherë tu gërmua varre
E urreja veçse nuk isha i lirë
Dhe nuk mund të jetoja në të
E doja atdheun përshkak të njeriut me njeriun
Lidhur në solidaritet si zinxhir
Nga gremina tuj tërheq njerëzit me shpëtu jetë
E doja atdheun për shkak të ikonave që mbi turma njerëzish dilnin
Me parulla brohoritej dhe mbrohej çdo miligram lirie
E çuditshme, e doja atdheun për liderët e saj
Atëherë tinëz shkoja në shkollë
E doja çdo fletore të ndrydhur të fshehur pas shpine
Me shpëtua dijen prej gremine
Atëherë e doja atdheun me shpresën se një ditë do të jetë atdheu im
E doja dhe kur përgjakur në vend të modës dilnin njerëzit nëpër gazeta
E doja atdheun edhe kur lypsej me thermi buke me mbijetua
Skamja ishte gjë fisnike
Për atdheun betohesha dhe kur në varre përditë bihej për fytyre
Edhe bombat për atdheun i doja, edhe pushkët, vullnetarët
Atdheu atëherë ishte jetë
Tash po e urrej atdheun për krejt ato për çka e kam dashtë
Tash po e urrej atdheun i lirë
Dhe në fund kështu nuk po na duhet gja./KultPlus.com

E marr me vete qelinë

Nga Idro Seferi

Kur e pash për herë të parë lirinë
U frikësova
Mu duk shumë dritë
Më mungonte qelia
U trishtova në verbërim
Kur pash qiellin dhe retë
Kur pash luginat me dhentë
Kur pash lumin e bukur
Dhe hekurudhat që ishin zhdukur
Më mungoi errësira
Isha mësuar në jetë
Të rrija pas grilave
Më mungoi dritarja e burgut
Banka për tu ulur
Më mungoi lavamani im
Kur pash për herë të parë lirinë
Në trishtim
Vendosa që në ecjen e gjatë
Të merrja për kujtim
Të ngrohesha me grila
Dritaren time
Të merrja bankën e qelisë
Dhe lavamanin e ujit
Gjithçka të bukur do merrja
Që kurrë të mos më mposhtë frika
Do merrja gjithçka të bukur
Si sytë e asaj vajze
Si malet që rrjedhin me ujë
Si shpirtin dhe buzëqeshjen
Dhe kur të shoh lirinë
Prapë për herë të parë
Në humbjen e saj
Do nxjerr grilat të fshihem
Do nxjerr lavamanin të vi në vete
Do ulem në bankën e qelisë
Do nxjerr dritaren e shpresës
Do numëroj ditët mbrapshtë
Dhe prapë do ta di se ç’është liria
Nga burgu i trishtimit