Foshnja e humbur në evakuimin e Kabulit ribashkohet me familjen

Kaosi i madh që kishte ndodhur në Afganistan vitin e kaluar, rezultoi që një djalë i vogël të ndahet me prindërit e tij, për t’u ribashkuar në vitin 2022, përcjell KultPlus.

Pasi që talibanët morën kontrollin e vendit përmes një grusht shteti, një numër i madh i afganëve po largoheshin nga vendi i tyre të dëshpruar.

Sohail Ahmadi, një foshnje dy muajsh, iu dorëzua një ushtari amerikan mbi një gardh, për ta mbrojtur atë nga shtypja, ndërsa mijëra njerëz shtyheshin për të hyrë në aeroportin e Kabulit.

Por sapo familja e tij ishte brenda, Sohail nuk gjendej askund.

Sohail soon after being born

Pas një kërkimi të furishëm por të kotë për foshnjën, babai i tij Mirza Ali Ahmadi, i cili kishte punuar si roje sigurie në ambasadën amerikane, nëna Suraya dhe katër fëmijët e tjerë të tyre u dërguan në një fluturim evakuimi për në SHBA.

Për muaj të tërë ata nuk e kishin idenë se ku ishte djali i tyre i vogël.

Foshnja ndodhej në Kabul, ku një taksist 29-vjeçar i quajtur Hamid Safi, e kishte gjetur në aeroport dhe e kishte çuar në shtëpi për ta rritur si të tijin.

Më pas, familjet janë marrë vesh mes-veti për të dërguar foshnjen në Amerikë, gjithashtu edhe familjen e Hamid Safi. /KultPlus.com

Mohammad Qasem Razawi, grandfather of baby Sohail Ahmadi, holds his grandson

Çifti afgan në kërkim të birit dymuajsh që ia dorëzuan ushtarit në aeroportin e Kabulit

Derisa turma po shtyheshin dhe po bënin të pamundurën që të futen në aeroportin e Kabulit gjatë 19 gushtit, duke tentuar të futen nëpër aeroplanët transportues për t’i shmangur dhunës dhe represionit të talebanëve që kishin marrë nën kontroll tërë territorin e Afganistanit, një çift bashkëshortor ia kishin dorëzuar të birin e tyre dymuajsh ushtrisë amerikane që ishte në ndërtesën e aeroportit të rrethuar me tela gjembor. Atë e bënë për ta shpëtuar.

Porta ishte vetëm pesë metra larg, por kur arritën ta futin brenda, Sohali prej asaj kohe nuk dihet se ku gjendet. Tani zyrtarët amerikanë që janë të informuar për situatën, kanë njoftuar se të gjitha shërbimet janë informuar dhe janë duke e kërkuar djaloshin e vogël i cili ishte bërë kryelajm i mediave ndërkombëtare.

Atë vendim të vështirë prindërit e tij e morën kur masa po shtypej dhe ata me vete kishin edhe katër fëmijë tjerë. Gjithçka ndodhi kur Mirza Ali Ahmadi dhe gruaja e tij Suraya ia dorëzuan djalin një ushtri, i cili matanë rrethojë i pyeti nëse janë mirë.

Pikërisht atëherë, talebanët filluan t’i shtyjnë qindra njerëz tutje nga porta, dhe kësaj familje i ishte dashur më shumë se gjysmë ore që të futet në aeroport – e pasi që edhe ia arritën, nuk kishte as edhe një gjurmë të birit të tyre.

Siç raporton ‘Reuters’, Mirza Ali i cili për dhjetë vite punoi si sigurim në ambasadën amerikane, filloi të pyes të gjithë zyrtarëve se ku gjendej djali i tij.

Një komandant i kishte thënë se aeroporti është shumë i rrezikshëm për fëmijët dhe ndoshta mund ta kenë dërguar në një vend të dedikuar për ata, por kur komandanti i dërgoi në atë hapësirë – nuk ishte askush.

“Ai erdhi me mua kudo për ta kërkuar”, tha Mirza Ali i cili kurrë nuk e mësoi se si quhej komandanti, pasi që nuk e flet gjuhën angleze dhe mbështetej në kolegët afganë nga ambasada që e ndihmonin të komunikoj me ushtarakun.

Ai theksoi se ka biseduar me më shumë se 20 persona. E ka pyetur çdo zyrtar dhe ushtarët që e ka takuar, nëse dinë diçka për të birin e tij. Një prej zyrtarëve i tha që Sohali ndoshta ishte evakuar, pasi nuk kanë resurse që të kujdesen për fëmijët në aeroport.

Mirza Ali, 35-vjeç dhe gruaja e tij Suraya, 32, dhe fëmijët e tjerë të moshës 17, 9, 6 dhe 3 vjeç, janë evakuar dhe u dërguan në Katar, nga ku vazhduan rrugëtimin për në Gjermani, e tani gjenden në SHBA, në Teksas – së bashku me refugjatët e tjerë ku po presin që t’ju tregohet se ku do të qëndrojnë.

Ata nuk kanë të afërm atje. Mirza Ali tha se nuk kanë qenë prindërit e vetëm që tentuan të shpëtojnë fëmijën e tyre – por kurrë nuk menduan se i biri i tyre do të zhduket. Një numër i madh i zyrtarëve amerikanë i ka lutur që ta ndihmojnë.

“Të gjithë po premtojnë se do të bëjnë çfarë e mundur, por mbeten vetëm premtime”, thotë ai. / KultPlus.com