Çiklistët italianë falënderojnë “Zemrën e madhe të shqiptarëve” për ndihmën e ofruar në luftën me Covid19

Është bërë e ditur se një grup miqsh nga Rajoni i Venetos janë nisur me biçikleta drejt Romës, për të falënduar zemrën e madhe të shqiptarëve.

Ky grup i apasionuar çiklistësh do të përshkojë rreth 1300 kilometra me etapa të ndryshme simbolike, për të falënderuar grupin shqiptar të mjekëve dhe infermierëve që shërbyen në spitalin e Brescias, gjatë emergjencës Covid 19.

Të dielën, më 23 gusht, në etapën finale, në Romë, ata do të priten në Qendrën Kombëtare Operative të Mbrojtjes Civile nga Kordinatori i Komitetit Teknino Shkencor i Qeverisë italiane për përballimin e infeksionit, Agostino Miozzo.

Grupi i çiklistëve do të finalizojë këtë tour solidariteti në selinë e Ambasadës së Shqipërisë, ku do të priten nga Ambasadorja Anila Bitri Lani, së cilës do t’i dorëzohet çmimi simbolik për kontributin e mjekëve, infermierëve dhe personelit sanitar shqiptar.

Etapa e parë 230 kilometra, qyteti i Brescias, në spitalin e të cilit dhanë ndihmën e pakursyer mjekët shqiptarë. /albinfo/ KultPlus.com

Mjekët në Shqipëri: Kemi dy muaj që nuk takojmë familjarët

Pas një dite të gjatë, kur dalin nga dera e infektivit, pasi kanë hequr veshjet, janë dezinfektuar, këtyre grave dhe burrave u duhet të përballen me familjet e tyre . Frika se ndoshta mund ti infektojnë,i ka detyruar që të ndahen nga fëmijët, të ruajnë distancë me ta.

“Unë kam një vajzë një vjeç e gjysmë dhe një djalë 10 vjeç. Kontakti me djalin është më thjeshtë sepse mjafton që të mos përqafohemi edhe pse duket e çuditshme që të mos përqafosh fëmijën. Por kjo është më e pakta kur të duhet edhe të mos i shohësh fare apo mos ti kesh afër fare. Ashtu si vajza e ka të pamundur të më qëndrojë larg, ajo është në momentin që eksploron sytë hundën gojën dhe është e pamundur që ta mbash larg. Pastaj prindërit e mi jetojnë me mua dhe transmetueshmëria nëpërmjet saj është më e madhe. Kështu dhe unë dhe im shoq, dhe ai është mjek dhe jemi detyruar të largohemi nga shtëpia”, tregon Nevila Gjermeni, mjeke infeksioniste.

“Ishte pak e vështirë, unë kam dy fëmijë , bashkëshortin dhe ne bëmë një ndarje në familje duke mos kontaktuar. Ata ishin shumë të emocionuar, më thoshin mami bëj kujdes, çfarë duhet të bëjmë të vijmë te dhoma të të bëjmë diçka …ka qenë goxha emocionuese edhe kjo pjesë. Kemi patur edhe ne emocionet tona , kemi patur emocione aq të forta saqë kemi qarë në krahët e njëra-tjetrës , bashkë me doktoreshat…edhe tani e ndjej atë emocion se u ktheva mbrapsht”- Merita Sefa.

“Eee këtu pastaj më fillon është e vështirë nuk është e lehtë nuk është e lehtë . Është frika se mos sëmurësh familjarët e tu me thënë të drejtën por do kalojë”, tregon Prof. ASC Najada Çomo , shefe e sherbimit infektiv. /KultPlus.com

Dy motrat shqiptare, mjeke të suksesshme në Gjermani

Federata Mjekët Shqiptarë në Europë, faktor me rëndësi në integrimin e Shqipërisë dhe Kosovës në BE.

Dy motrat, Elona Meta- Haubrich dhe Aurora Meta- Dollenberg, janë intelektuale me vizion, të afta dhe njëherësh krenare për origjinën e tyre

Të dy motrat janë nga Shqipëria dhe jetojnë dhe punojnë si mjeke në Gjermani, në qytetin Wolfenbüttel, afër Hanoverit. Kjo ishte një histori suksesi e mjekeve nga Patosi, të cilat që tani zhvillojnë karrierën profesionale në këtë vend nga viti 2006 dhe udhëheqin Federatën e Mjekëve Shqiptarë në Diasporë.

Janë dy lidere dhe lobojnë për “Mjekësinë e të Ardhmes”. Federata e Mjekëve Shqiptarë në Europë është themeluar në vitin 2019, me seli qëndrore në Wolfenbüttel-Gjermani si dhe vazhdim i OMA (Organizates Mjekët e së Ardhmes) themelluar në Tiranë në vitin 2006.

Prioritet i Federatës ëshë të bëjë lidhjen e mjekëve shqiptarë në gjithë Europën e më gjerë, SHBA. Qëllimi ështe rritja e metëjshme akademike, shkëmbimi profesional dhe lobizmi pozitiv e konstruktiv në nivel europian për shqiptarët dhe trojet tona etnike.

Fotografia e Aurora Meta-Dollenberg

Elona Meta, kryetare e “Federatës së Mjekëve Shqiptarë në Europë” dhe Aurora Meta, nënkryetare pranë kësaj Federate në Gjermani, synojnë një rrjetëzim të mjekëve shqiptarë në Diasporë me qëllim njohjen me njëri-tjetrin dhe shkëmbimin e përvojave mes tyre.

Po ashtu, aty janë ftuar të marrin pjesë edhe mjekët shqiptarë në diasporë që ushtrojnë aktivitetin në vende europiane, si Itali, Gjermani, Francë, Zvicër dhe kanë prezantuar aty punimet e tyre mbi të rejat në mjekësinë moderne. /Albinfo.ch /KultPlus.com

Fotografia e Elona Haubrich
Fotografia e Aurora Meta-Dollenberg