Mozaiku i Skënderbeut në Prizren vendoset në parking dhe kokëposhtë

Më 28 nëntor në qendër të Prizrenit ishte vendosur mozaiku i Skënderbeut i realizuar nga artisti Besart Gashin. Këtë ditë shumë qytetare u ndalën pranë këtij mozaiku dhe e vlerësuan punën e artistit. Mirëpo tani mozaiku është larguar nga aty dhe është vendosur në një parking mbrapa komunës së qytetit.

Për këtë veprim ka reaguar artisti i cili po ashtu ka treguar se gjatë zhvendosjes nuk është treguar kujdes ndaj punimit të realizuar.
“Kjo është gjendja e Mozaikut të kryeheroit Gjergj Kastrioti Skënderbeu, të cilin e punova për nderë të festës së 28 nëntorit për qytetin e Prizrenit. Komuna e Prizrenit e ka tërhequr nga ai vend mozaikun, pra nga ku u vendos për 28 Nëntor pa më informuar fare dhe e kanë dërguar në parkingun e automjeteve i cili gjendet mbrapa komunës. E kanë vendosur në mënyrën ma barbare të mundshme me kokë mbrapsht. Kjo është jeta e artistit në Kosovë. Kjo është gjendja në Kosovën tonë të dashur në të cilën veprat e artit trajtohen në mënyrën më të keqe”, ka shkruar ai në Facebook.

Mozaiku është punuar me një konstruksion metali dhe me një lloj druri që është rezistues ndaj kushteve atmosferike. Në brendi të mozaikut janë të vendosur edhe dritat për ndriçim të cilat do e bëjnë të identifikueshme këtë vepër edhe gjatë natës. Dimensionet në të cilat është punuar ky mozaik janë 3m × 4m./ KultPlus.com

Në Prizren sot është zbuluar mozaiku i Skënderbeut

Alberina Haxhijaj

Qendrës së Prizrenit sot i është shtuar një mozaik i ri i cili paraqet imazhin e Skënderbeut. Ky mozaik i realizuar nga Besart Gashi ka për qëllim që të kthej vëmendjen qytetarëve -të cilët do të kalojnë nga pjesa ku është vendosur mozaiku- të një figurë e shquar për kombin shqiptarë.

Realizimi i kësaj pikturë, para të cilës dhjetëra qytetarë ndaluan sot dhe realizuan edhe fotografi në nderim të Gjergj Kastriotit Skënderbe, e bënë shumë krenar realizuesin e saj, Besart Gashin.

“Për mua është nder e krenari që kam pas fatin që për herë të parë për qytetin e Prizrenit ta punoj një figurë për heroin tonë Gjergj Kastrioti Skënderbeu”, është shprehur Gashi për KultPlus.

Mozaiku është punuar me një konstruksion metali dhe me një lloj druri që është rezistues ndaj kushteve atmosferike. Në brendi të mozaikut janë të vendosur edhe dritat për ndriçim të cilat do e bëjnë të identifikueshme këtë vepër edhe gjatë natës. Dimensionet në të cilat është punuar ky mozaik janë 3m × 4m.

“Ideja për realizimin e këtij mozaiku me lindi pasi që më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve. Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare të Kastriotëve. Për mua si artist më ka motivuar që po në këtë datë 28 Nëntor 2018 mbas 575 viteve të punoj një vepër arti për këtë hero kombëtar pasi që ky vit edhe është shënuar si viti jubilar i Skënderbeut”, ka treguar Gashi për KultPlus.

Kjo vepër artistike nuk është e vetmja që Gashi e ka realizuar. Ai u bë i njohur edhe për portretin e Adem Jasharit të cilin e realizoi me 200 mijë gëzhoja fishekësh. Këtë mozaik ai e përfundoi më 5 mars për nder të Epopesë së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.
Për realizimin e kësaj vepre, Besart Gashi, është ndihmuar nga mërgimtarët të cilët jetojnë dhe veprojnë në Amerikë./KultPlus.com