176 vjet nga lindja e Niçes, ndër emrat më të rëndësishëm të filozofise botërore

Një ndër emrat më të rëndësishëm të filozofisë botërore, Fridrih Niçe (Friedrich Wilhem Nietzsche) ka lindur më 15 tetor të vitit 1844, për t’u gdhendur emri i tij në shumë pikëpamje, vepra dhe rryma filozofike, shkruan KultPlus.

Niçe mbetet një ndër filozofët më të shquar gjermanë të shekullit 19. Ai ka qenë kritik i ashpër i krishtërimit, i idealizimit gjerman, i feminizmit dhe i modernizmit në përgjithësi. Mbinjeriu ka qenë teoria e tij me të cilin e bën edhe sot e kësaj dite të njohur atë.

Filozofi i madh u nda nga jeta më 25 gusht të vitit 90 në Vajmar.

KultPlus për datën e tij të lindjes, sjell një fragment nga vepra e tij “Kështu foli Zarathustra”:

Diku nëpër botë ka akoma popuj e kope, por s’ka ndër ne, o vëllezër, nga anët tona ka vetëm shtete.

Shteti? C’është ky? Tani më dëgjoni mirë, do t’ju them fjalën time për vdekjen e popujve. Shtet quhet më i ftohti ndër të gjithë përbindëshat e ftohtë. Ai është i ftohtë edhe kur gënjen; nga goja e tij zvarritet ky mashtrim: “Unë, shteti, jam populli”.

Dhe ky është mashtrim! Ata që krijuan popujt ishin krijues, ata i mbuluan këta popuj me besim e dashuri; kështu i shërbyen jetës. Shkatërrues janë ata që ngrein kurthe për shumëkënd, e këta quhen shtet; ata varrin mbi njerëzit një shpatë e njëqind pishtarë.

Atje ku populli ekziston, ai s’e kupton shtetin dhe e urren si syrin e keq, si shkelje, dhunim të zakoneve dhe të së drejtës. Kjo shenjë po ju jap: çdo popull flet gjuhën e tij të së mirës dhe së keqes: fqinji s’ja kupton. U shpik gjuha si për zakone ashtu dhe për të drejtën. Por shteti gënjen në të gjithë gjuhët e së mirës dhe së keqes; çfarëdo të thojë, mashtron, çfarëdo që të ketë në pronësi, e ka të vjedhur. Gjithçka në të është e shtirë; me dhëmbë të vjedhura kafshon kafsha. Edhe zorrët e barkut i ka të shtira.

Ngatërresë e gjuhëve për të mirën e të keqen: këtë shenjë ju jap unë si shenjë për shtetin. Vërtetë kjo shenjë tregon vullnetin e vdekjes! Vërtetë, kjo të kujton predikuesit e vdekjes!

Shumë njerëz lindin; për njerëzit e tepërt u shpik shteti! / KultPlus.com