“Ne nuk duhet të kërkojmë heronj, ne vetëm duhet të kërkojmë ide të mira”

“Mbi të gjithë vendin, nga kulturat më popullore e deri tek sistemet e propagandave, ekziston një presion i vazhdueshëm për ti bërë njerëzit të ndjehen që ata janë të pashpresë dhe se i vetmi rol që mund ta kenë është të miratojnë vendime dhe ti konsumojnë ato.”

“Ne nuk duhet të kërkojm heronjë. Ne vetëm duhet të kërkojmë ide të mira.”

“Për të pushtetshmit, krime janë ato të cilat të tjerët i bëjnë.”

“Nuk është islami radikal ajo që e shqetëson SHBA-në, por pavarësia e tij.”

“Si është e mundur që të kemi kaq shumë informacione dhe të dijm kaq pak?”

 Noam Chomsky

Disa ide të Noam Chomsky rreth qeverisjes, artit dhe arsimit

Kam frikë se Amerika është shitur e blerë vite më parë. Ndoshta këtë fat e kanë të gjitha vendet.

Nëse nuk besoni në lirinë e shprehjes së njerëzve do të thotë që nuk besojmë te njerëzimi

Propaganda është për një demokraci se çfarë është fyerja për një shtet totalitar.

Të gjithë janë të shqetësuar për ndalimin e terrorizmit. E pra, ekziston një mënyrë e lehtë: fillimisht mos merrni pjesë në të.

Arsimi është një sistem i injorancës së imponuar.

Bibla është një nga librat më gjenocidalë në histori.

Avram Noam Chomsky është filozof, linguist, kritik i normave sociale dhe aktivist politik amerikan.

Atë e kanë quajtur “babai i gjuhësisë moderne”.

Chomsky është gjithashtu një figurë e rëndësishme në filozofinë analitike dhe një nga themeluesit e fushës së shkencës njohëse./KultPlus.com

Jo, Noam Chomsky nuk ka thënë se shqiptarët janë ‘barrë e Evropës’

Disa portale serbe këtë javë e kanë shpërndarë lajmin se filozofi amerikan Noam Chomsky e ka quajtur Kosovën “barrën më të madhe të Evropës moderne” dhe qytetarët e saj si “fis i egër”.

Lajmi dukej se po shpërndahej pasi fjalët e tilla filozofi, mes tjerash autor i “How the World Works”, i kishte thënë për Foreign Affairs.

Dhe në fakt, lajmi është i pavërtetë. Vetë Nedeljnik më pas tha se do të ishte e paarsyeshme që një filozof të cilësonte me këtë epitet një popull të tërë.

Chomsky ka folur për Kosovën, por asnjëherë në magazinën Foreign Affairs. Ai ka shkruar për Kosovën gjatë bombardimeve të vitit 1999 ndërsa asokohe ka dhënë edhe intervista për Weekly Man.

Ai ka shkruar në dhjetor të vitit 1999 librin “The New Military Humanism” ku flet edhe për Kosovën dhe veprimet e NATO-s në territorin tonë.

Chomsky është edhe aktivist politik dhe historian, i cili ka shkruar “Who Rules the World”, “Hegemony of Survival”, mes librave tjerë. / KultPlus.com