Doli në shitje numri i ri i revistës ‘Jeta e Re’

Posa ka dalë në shitje numri më i ri i revistës së traditës “Jeta e re”, i dyti për këtë vit. Revista nis me një një ligjëratë të shkrimtarit Vladimir Nabokov me titullin “ Pse është Dostojevski shkrimttar mediokër/? Kjo është pjesa e parë e ligjëratës për Dostojevskin, shkëputur nga seri lgjëratash që Nabokov ka mbajtur mbi letërsinë ruse në Amerikë.

Proza fillon me tregimin “Njeriu-ujk” të William Faulknerit dhe vazhdon me disa tregime të poetit dhe shkrimtarit të madh uraguajan Mario Benedeti dhe të shkrimtarit argjentinas Hernan Casciari , si dhe me tregimin “ Mretëria që dështoi” të Haruki Marakamit, ndërkaq nga autorët tanë kemi “Në detin e dhunës” të Bajram Karabollit, “Plaku i Gropës, Zeka” të Hasan Hasanit, “Temperamente” të Azem Qazimit dhe “Hyrje në muze” (proza poetike ) të Jonuz Fetahajt.

Rubrika e poezisë nis me nobelistën Louise Gluck. Ajo në këtë numër të revistës vjen me një cikël të gjerë poezish të përzgjedhura nga dymbëdhjetë librat e saj, për të vazhduar me Yves Bonnefoy, poetin, eseistin dhe përkthyesin francez, njërën ndër figurat madhore të poezisë bashkëkohore franceze, pastaj me një cikël poetik vjen poetja amerikane Anne Sexton. Me nga një cikël poezish vijnë edhe autorët tanë-Nikollë Loka, Arif Kutleshi dhe Ahmet Selmani. Me një intervistë me titullin “ Nis të shkuaj pa ndonjë ide në mendje” sërish vjen nobelistja Louise Gluck.

Në rubrikën qendrore të revitës Dossier, në një hapësirë prej pesëdhjetë faqesh, kësaj radhe vjen poeti italian Milo De Angelis, njëri ndër poetë më të cituar dhe më të antologjizuar në dyzet vjetët vjetët e fundit në letërsinë italiane. Rubrika nis me një portret krijues të autorit, për të vazhduar me me një cikël gjerë poetik, pastaj me “Dialog me Milo De Angelis-in” të Claudio Crocco-s, për të përfunduar me shkrimet kritike “Jashtë është historia” të Walter Sit-it dhe “ Si të bëhesh Milo De Angelis” të Andrea Afribo-s.

Te rubrika e kritikës kemi tekstet “Situata e Baudelaire-it” të Paul Valery-t, “Disa fjalë për minimalizmin” të John Barth-it, romancierit dhe eseistit madhor amerikan, “Bota e Kafkës” të Austin Warren-it, “Ut heri dicebamus” të Kujtim M. Shalës, “Poetika e aluzioneve enigmatike” të Rifat Ismailit, “Sugjerime propedeutike për aspekte zhanrore në letërsinë e vjetër retorike-kristiane shqipe” të Ilir Brecës dhe “ Modelimi i tjetrit” të Alma Abdullahut.

Përkthyesit që kontribuan në këtë numër janë: Bajram Karabolli, Alket Çani, Arben Idrizi, Qerim Ondozi, Alfred Beka, Sulejman Dërmaku, Erion Karabolli, Arta Hallaçi dhe Ilir Breca.

Për shkak se te rubrika Dossier ka rënë emri i përkthyesit, për hir të korrektësisë, ua bëjmë të ditur lexuesve se shkrimtari Arben Idrizi ka bërë përzgjedhjen dhe përkkthimin e teksteve për këtë rubrikë. / KultPlus.com

Vjen numri i dytë për këtë vit i revistës “Jeta e Re”

Me një vëllim prej 400 faqesh, posa ka dalë numri i ri i revistës letrare të traditës “Jeta e re”.

Ky numër fillon me Arif Demollin, shkrimtarin tonë të mirënjohur, i cili vdiq më 6 mars 2017 në Prishtinë. Në shenjë kujtimi e nderimi, ky autor, në një hapësirë prej 65 faqesh, është prezantuar me një përzgjedhje shkrimesh nga krijimtaria e tij, shoqëruar me tri tekste të kritikëve e të studiuesve tanë për veprën e tij.

Numri fillon me tekstin “Arif Demolli – shkrimtar i moralitetit letrar” të Nysret Krasniqit dhe vazhdon me prozat “Gjarpri i shtëpisë” dhe “Ishulli i qafështrembëve” të Arif Demollit, pastaj me tekstet “Gazi i zi- një profil i fiksionit të Arif Demollit” të Kujtim Rrahmanit dhe “Letërsia për fëmijë e Arif Demollit” të Xhevat Sylës.

Në rubrikën Ligjëratë kemi studimin e Kujtim M. Shalës me titullin “Ligjërata e Katedrales”. Rubrika e prozës nis me shkrimtarin spanjoll, tashmë të njohur botërisht, Javier Marias-in. Ai vjen në këtë numër me tregimet “Në udhëtimin e të sapomartuarve” dhe “Më pak turp”, për të vazhduar me tregimet “Shkollari prej bronzi” të O.- Shateaureymand, njërit prej shkrimtarëve të sotëm më të rëndësishëm e më të veçantë francezë, dhe “Luftës nuk mund t’ia merrni një libër” të autorit italian Beppe Fenoglio.

Rubrika vazhdon me një numër tregimesh të autorëve tanë të njohur. Kështu, Zejnullah Rrahmani vjen me prozën “Vakti i natës, kënga”, Zija Çela me “Mermeri që pikon”, Bajram Sefaj me “Malli për visoret e humbura”, Agron Tufa me “Veshpreri” dhe Lulzim Mjeku me “Trotuari i vdekjes”. Me nga një cikël poezish në këtë numër janë paraqitur Hermann Hesse, Salvatore Quasimodo, Sali Bashota, Sali Bytyçi, Arif Kutlleshi, Petraq Risto dhe Parajsa Shtini, ndërkaq në rubrikën Intervista vjen sërish shkrimtari Javier Marias.

Në rubrikën Dossier kemi Richard Brautigan-in, njërin ndër shkrimtarët kryesorë të të ashtuquajturit “Fiksioni i ri”. Rubrika nis me një paraqitje mbi jetën dhe veprën e tij, për të vazhduar me një cikël të gjerë poetik, pastaj me tregimet e shkurtra të tij “Një vdekje në Kanada”, “Qëllimi”, “Sombrero”, “Fantazma”, “Fshirësja” dhe “Frymëmarrja” e për të përfunduar me një bisedë të Virginia Aste-s, gruas së tij të parë, në të cilën ajo shpalos shumëçka nga jeta Brautigan-it. Në rubrikën e kritikës kemi një numër autorësh tanë dhe të huaj. Kështu, Tzvetan Todorov prezantohet me tekstin “Poetika dhe estetika”, James Olney me “Stili i biografisë”, Alison Gibbons me “Posmodernizmi ka vdekur. Çka pas tij”?, Shefkije Islamaj me “Kumti dhe gjama e erës”, vështrim për poezinë e Enerestina Gjergjit-Halilit, Adil Olluri me “Modeli studimor i Bajram Krasniqit” dhe Saranda Buzhala me “Sprovë për një poetikë të komparistikës”. Përkthyesit që kontribuan në këtë numër janë: Gëzim Aliu, Alket Çani, Arben Idrizi, Erion Karabolli, Meliza Krasniqi, Alfred Beka, Rexhep Maloku, Rrona Jaka dhe Lorenc Hajdari. / KultPlus.com