Bekim Fehmiu luan rolin e një romi në filmin ‘Mbledhësit e puplave’ (VIDEO)

Në filmin e vitit 1967 – “Mbledhësi i Puplave”, aktori shqiptar Bekim Fehmiu luante rolin e një romi.

Dhe këtë ditë kur shënohet Dita Ndërkombëtare e Romëve, duhet ta kujtojmë performancën e aktorit me përmasa botërore, i cili lindi më 1 qershor 1936 në Sarajevë.

Filmi 94 minutësh tregon mbi jetën e ciganëve dhe romëve në Jugosllavi, ndërsa krahas Bekimit – në rolin e Beli Pora Perjar, luan edhe Olivera Katarina e Bata Zhivojinoviq.

Në film ka edhe aktorë që e flasim gjuhën rome dhe që i përkasin komunitetit rom.

Titulli origjinal i filmit është ‘Skupljaci Perja’, ndërsa në anglisht ‘I even met happy gypsies’, me regji nga Aleksandar Petroviq.

Filmi u nominua në kategorinë “Academy Award for Best Foreign Language Film” dhe “Golden Globe Award for Best Foreign Language Film”. / KultPlus.com

Filmi me Bekim Fehmiun fillon të shpërndahet nëpër Francë (VIDEO)

Filmi “I even met happy Gypsies”, me protagonist aktorin legjendar shqiptar Bekim Fehmiu, ka nisur të shfaqet në Francë.

Pasi këtë vit janë shënuar 50-të vite qëkur filmi u realizua, shteti francez ka marrë të drejtën e shpërndarjes së filmit në një version më të përpunuar vizuelisht.

Në titullin origjinal ‘Skupljaci perja’, filmi me Bekim Fehmiun dhe me Olivera Katarinan, me regji nga Aleksandar Petroviq, këtë vit u dha në Kanë të Francës, në festivalin ku kishte triumfuar para pesë dekadash.

Në frëngjisht, filmi merr titullin ‘J’ai même rencontré des Tziganes heureux’, shkruan KultPlus. Distributori francez i angazhuar për filmin është Malavida, ndërsa ky film vjen i restauruar.

Filmi këtë vit është rikthyer në garë edhe për Festival Lumiere, Festival d`Arras dhe Festival Cinemed, të tria këto festival të rëndësishme të filmit në Francë.

Filmi, në 94 minutat e tij, bazohet në jetën e popullatës rome në Vojvodinë, por merret edhe me temën e dashurisë, etnisë dhe lidhjeve mes klasave sociale. / KultPlus.com