Të enjten në BKK bashkohet krijimtaria piktorike e Farija Mehmetit dhe Bibliotekës RomaMoMa

Biblioteka RomaMoMA, Daniel Baker dhe Farija Mehmeti do të jenë pjesë në festivalin ‘Manifesta 14’, në këtë edicion përmes artit dhe punëve të tyre në fushën e kulturës, përcjell KultPlus.

Eventi pritet të mbahet të enjten duke filluar nga ora 17:00 në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës.

Krijuar në 2021 për të përkujtuar 50-vjetorin e Kongresit të Parë Botërorë të Romëve, Biblioteka RomaMoMa është dinamike dhe nomade duke përfshirë kontekste lokale kudo që udhëton.

E përbërë nga 150 libra artistike dhe kulturore mbi trashëgiminë letrare bashkëkohore rome, rritja e koleksionit të bibliotekës e pasqyron këtë trashëgimi të pasur rome, ndërkohë merr në pyetje kritike dhunën dhe shtypjen ndaj romëve në Evropë.

Qëndrimi i kësaj biblioteke, RomaMoMa, në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës, shoqërohet nga Farije Mehmeti, një artiste e njohur për portretet shumëngjyrëshe të grave rome.

Brenda dhe përtej komunitetit, femrat luajnë një rol kritik në nxitjen e riprodhimit, shëndetit mendor dhe në përcjelljen e njohurive të lashta mbi praktikat shëruese, shpirtërore, natyrore dhe kozmos. Subjektet e Mehmetit janë të inspiruara nga heroinat në përditshmëri, ndonëse shpesh të pikturuara nga imagjinata e saj. Të fotografuara mbi sfondet vibrante dhe të veshura me pëlhura dhe bizhuteri tradicionale rome, vështrimi i femrave bie direkt tek shikuesi. Të forta dhe të sigurta në vetvete, ato nderojnë të shkuarën, ndërkohë fiksojnë vështrimin me vendosmëri drejt së ardhmes. Në këtë rast, biblioteka aktivizohet përmes Adjacent, një pajisje celulare konceptuar për RomaMoMa nga artisti Daniel Baker.

Me Roma Rajnin, ERIAC bashkon krijimtarinë piktorike të Farija Mehmetit dhe Bibliotekën RomaMoMa në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës. Ekspozita përbëhet nga 39 portrete të paraqitura në një pjesë të bibliotekës si oazë, të theksuara nga drita natyrale që depërton nga dritarja e çatisë. Në këtë mjedis, Mehmeti shfaq një mozaik të shumanshëm të personazheve imagjinarë për të soditur dhe nderuar heroizmin e përditshëm dhe luftën për ekzistencë të grave të zakonshme rome. Duke shfaqur gra të fuqishme ngjyrë kafe që veshin pëlhura dhe bizhuteri tradicionale rome përballë sfondeve të gjalla, ajo shkel format tradicionale të përfaqësimit të njëanshëm të grave rome dhe rimerr momentin përcaktues të identitetit dhe tregimit të historisë të caktuar shumë shpesh nga jo-romët, si historikizuar dhe përjetësuar. nga kultura dominuese. Në përshkrimin e këtyre heronjve femra të përditshme, Mehmeti kultivon një ndjenjë për të kaluarën dhe një ndjenjë për të ardhmen. Këto portrete janë mjete për të kujtuar dhe zbuluar format e ndrydhura të njohurive rome mbi strategjitë për shëndetin riprodhues ose ruajtjen e shëndetit mendor dhe praktikat shëruese në përgjithësi, si dhe mençurinë rome mbi natyrën dhe kozmosin. Në kujtim dhe përvojën e mishëruar të këtyre të shkuarave, portretet shërbejnë edhe si kujtesë për të moshuarit e komunitetit që mbajnë dhe përcjellin këtë njohuri. Në fjalorin e saj vizual të gjallë dhe brilant, Farija Mehmeti mundëson kështu një vështrim në kohë duke nderuar të kaluarën dhe duke ofruar mënyra për të vazhduar të imagjinojmë ndërvarësinë dhe pandashmërinë e ekzistencës në komunitet, duke ofruar dyer për të krijuar të ardhme të reja. Me këtë rast, biblioteka aktivizohet përmes Adjacent, pajisjes celulare të njohurive të konceptuar për RomaMoMA nga artisti Daniel Baker.

Për më shumë informacion:

Ky projekt zbatohet në kuadër të projektit Manifesta 14 Prishtinë – Ballkani Perëndimor dhe është bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian. / KultPlus.com

Bekim Fehmiu luan rolin e një romi në filmin ‘Mbledhësit e puplave’ (VIDEO)

Në filmin e vitit 1967 – “Mbledhësi i Puplave”, aktori shqiptar Bekim Fehmiu luante rolin e një romi.

Dhe këtë ditë kur shënohet Dita Ndërkombëtare e Romëve, duhet ta kujtojmë performancën e aktorit me përmasa botërore, i cili lindi më 1 qershor 1936 në Sarajevë.

Filmi 94 minutësh tregon mbi jetën e ciganëve dhe romëve në Jugosllavi, ndërsa krahas Bekimit – në rolin e Beli Pora Perjar, luan edhe Olivera Katarina e Bata Zhivojinoviq.

Në film ka edhe aktorë që e flasim gjuhën rome dhe që i përkasin komunitetit rom.

Titulli origjinal i filmit është ‘Skupljaci Perja’, ndërsa në anglisht ‘I even met happy gypsies’, me regji nga Aleksandar Petroviq.

Filmi u nominua në kategorinë “Academy Award for Best Foreign Language Film” dhe “Golden Globe Award for Best Foreign Language Film”. / KultPlus.com

Mbrëmë Festivali Multikulturor bashkoi ngjashmëritë e komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian

Promovimi i identitetit, ngjashmërive e kulturës së komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian mbrëmë erdhi nëpërmjet Festivalit Multikulturor, festival ky i cili nën moton “T’i festojmë ngjashmëritë tona” shënoi pjesën e dytë të edicionit të dytë duke mbledhur rreth vetes një numër të konsiderueshëm artistësh e njëkohësisht edhe duke promovuar artin e tyre unik, shkruan KultPlus.

Diskriminimet e paragjykimet që konsiderohen të jenë pjesë e përditshmërisë së tyre, artistët si: Atlaf Avdi, Visar Kukaqi, Mirjeta Qehaja, Edita Krasniqi, Bajram Mehmeti, Farije Mehmeti dhe Kaltrina Hoda, kanë vendosur që t’iu përgjigjen nëpërmjet artit, kulturës dhe muzikës, që mbrëmë u gërshetua në një mënyre tejet të veçantë.

Këta të rinj të talentuar të komuniteteve ashkali, rom dhe egjiptian sollën një ndërlidhje diversive e krejtësisht të pakrahasueshme të pikturave, skulpturave, prezantimeve artistike si dhe melodive muzikore pikërisht në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës. Ndërsa, frymëzimet e tyre duken se janë ringjallur në çdo cep ku arti kishte zënë vend në një mënyrë e thirrje për trajtim të barabartë.

Edicioni i dytë i Festivalit Multikulturor u zhvillua nën organizimin e OJQ ‘Voice of Roma, Ashkali and Egyptians in Kosovo’, të cilët mbrëmjen e djeshme e nisën me një fjalë rasti nga drejtori ekzekutiv i organizatës ‘VORAE’, Isak Skenderi.

“Faleminderit që keni gjetur kohë për të na u bashkangjitur sonte në pjesën e dytë të edicionit të dytë të Festivalit Multikulturor. Sot jemi mbledhur që të vazhdojmë ti festojmë ngjashmëritë tona. Kosova është një shtet multietnik dhe komunitetet rom, ashkali dhe egjiptian janë pjesë e shoqërisë së Kosovës e janë një pasuri e jona që ka çka ti ofrojë kësaj shoqërie. Sot jemi mbledh që të tregojmë se këto komunitete janë po ashtu njerëz me nevoja të njëjta apo ngjashme me komunitetin shumicë, përveç disa aspekteve kulturore, nuk ka ndonjë dallim tjetër”, thotë Skenderi.

Sipas tij, këto komunitete po mundohen të luftojnë për këtë vend dhe për barazi e ne veçanti përmes artit, kulturës dhe muzikës.

“Është një fat që sonte ti prezantoj disa nga artistë të këtyre komuniteteve dhe jo vetëm. Nëse shohim përtej ngjyrës së lëkurës, nëse shohim përtej ngjyrës së syve, nuk do të shohim shumë dallime mes këtyre tre komuniteteve. Andaj, shpresoj se sonte përmes këtyre veprave të artit dhe muzikës, ti shihni të njëjtat”, përfundon Skenderi.

Ndërkohë, laramania e ngjyrave dhe simbolikat e shpërndara nëpër piktura ishin ato që po frymonin kur radha e pianistit Atlaf Avdi për të performuar, erdhi. Me një qëndrim preciz në ulëse e gishtërinj që po pushtonin çelësat e pianos, artisti Avdi solli gjithsej tre vepra të njohura të cilat jehonën e tyre e lanë jo vetëm në muret e bibliotekës por edhe përtej tyre.

Ndërsa, mesazhet e fuqishme të cilat vinin përmes secilës fjalë, erdhën nëpërmjet performancës së poetit Visar Kukaqi, i cili interpretoi poezi, tre nga të cilat kishin synim arritjen e një qëllimi i cili pritet të bëhet realitet.

Me tituj si: ‘Më trajto’, ‘Frika’ dhe ‘Antarktikë’, interpretimi i artistit Kukaqi solli emocione të cilat i mbajtën të pranishmit të fokusuar në çdo sekondë për të dëgjuar kështu tema shoqërore si: paragjykimet, frikës në pandemi dhe shëndetit mendor.

Mirëpo, përbrenda këtij festivali tradicional nuk ishin vetëm ngjyrat e pikturave apo forma e skulpturave, ato që kishin laramani. Por, edhe prezenca e secilit aktivitet u bë bashkim i shumë të rinjve të talentuar në fusha të ndryshme duke bërë që ky festival të jetë një vendtakim i jo vetëm shumë shkrimtarëve të pasionuar, piktorëve e skulptorëve, por edhe sportistëve, artistëve dhe rrëfyesve të historive të tyre personale.

Krejt në fund, festivali u përmbyll me një koktej e bashkëbisedime mes artistësh, veprat e së cilëve janë në shitje e që ndihmojnë edhe në përkrahjen e tyre. / KultPlus.com