“Sikurse rrobat e rënda që pengojnë lëvizjen e trupit, po ashtu edhe pasuria pengon lëvizjen e shpirtit”

Disa prej urtësive më të thella prej kulturës dhe trashëgimisë së një populli që i ka rrënjët e thella në shekujt e historisë.

Për ju, thëniet më të bukura indokineze:

Sikurse rrobat e rënda që pengojnë lëvizjen e trupit, po ashtu edhe pasuria në para pengon lëvizjen e shpirtit.

Tullaci s’ka nevojë për krehër.

Ulet i verbëri mbas grumbullit të gurëve e mendon se nuk e sheh askush.

U rrëzua, tha po i falem Zotit, u fry, tha jam duke u shëndoshur.

Ushqehu – nën mundësitë tua, vishu – sipas mundësive të tua, por për gruan dhe për fëmijët përkujdesu – mbi mundësitë e tua.

Vagabondët nuk i dëgjojnë bisedat mbi ndershmërinë.

Vallë do të shoh dot me vetulla po të nxjerr sytë?

Vartësia nga një tjetër është zhgënjimi i përjetshëm.

Vlerën e pasurisë e kuptojmë kur e fitojmë, ndërsa të shoqërisë, kur e humbasim.

Yjet nuk druajnë se mund të duken si xixëllonja.

Zakonet e vjetra janë këmisha hekuri.

Martesa nuk është e lidhur nyje e shtrënguar, por rrëshqitëse.

Akoma pa vënë leqet, nis të ndajë mishin.

Bima kacavjerrëse harliset falë pemës.

Bleta e bën mjaltin, por nuk ha vetë.

Iku vapa me gushtin.

I pëlqen orizi, por nuk di si t’i mbajë shkopinjtë.

Kapi peshk një ditë, e thau rrjetën për një muaj.

Kovaçi nuk e ka pasur ndonjëherë thikën e mirë.

Kush është i veshur keq pret me padurim të vijë vera.

Kush ka jetur gjatë, di shumë.

Me ujin e trupit nxirret uji i pusit.

Mos pyet të verbërin në cilën rrugë do të shkosh.

Nëntë herë më shumë durim e nëntë herë më shumë këmbëngulje do të na sjellin kallëpet e floririt.

Nëse do ta shohësh festën, duhet ta mbash frymën në tempull.

Nuk do të arrish kurrë t’a mbledhësh orizin e derdhur deri në kokërrën e fundit.

Njëqind këshilla nuk i zëvendësojnë dot një palë duar të stërvitura.

Orizi i gjatë është kokërrbosh. (Ekuivalenti në shqip: Kalliri bosh e mban kokën lart)

Pa kaluar mirë mbi urë, nis t’i merren mendtë.

Për të pasur një filxhan oriz, duhet të kesh mbushur një filxhan me djersë.

Po qe i turbullt burimi, i turbullt do të jetë lumi.

Po s’punove, nuk do të këndosh. (Nuk do të shijosh frytet.)

U nis të vizatojë dragoin dhe i doli një krimb. (Ekuivalenti në shqip: U mbars malli e polli një mi).

Vetëm në udhën e gjatë arrin të kuptosh durimin e kalit.

Prifti do të celbrojë martesën, por nuk do të kollondrisë shtëpinë.

Qeni edhe sikur të ketë lindur në mëhallën e dijetarëve (brahmanët) nuk do t’i njohë ndonjëherë.

Sado i vogël gjarpri, godite me shkop të madh.

Sado lart të fluturojë zogu s’bëhet falkua.

Sado të shumta gjarpërimet e një lumi të gjitha derdhen në det.

Sado ujë t’i hedhësh grurit, prapë grurë mbetet.

Sa e ke trupin e shëndoshë, derisa e ke pleqërinë larg, lakmo kah përsosja.

Sa individë aq karaktere.

Secili është mbrojtës i nderit të vet.

S’e sheh kallamin në syrin e vet, por sheh fijen e kashtës në syrin e tjetrit.

S’ia vlen të fyhesh nga shigjetat por nga shigjetari.

Sikur njerëzit ta njihnin imtësisht sendin që lakmojnë, do ta lakmonin më pak.

Si mundet një mi të nuhasë aromën e myshkut? Si mundet, një njeri që fle të zgjojë një tjetër? Si të jetë mësusesi do të jetë nxënësi?

S’ka hundë as vesh e megjithatrë do vathë e unaza.

S’ka nevojë t’i shtohet acid limonit.

S’ndahet uji sado ta godasësh me shkop.

S’mund të marrësh qumësht nga bualli, po as nga dybeku po i hodhe ujë.

Shpifja mbijeton tej vdekjes.

Shtëpia e mendjemadhit zakonisht është bosh.

Shtëpi do të thotë grua.

Shtëpisë së përfunduar nuk i shtohet simetria.

Tenxherja që thyhet nga vjehrra ishte e plasur, ajo që thyhet nga nusja eshte e re.

Të diturit edhe pse mund t’i kenë të gjitha, duhet të bëjnë miq.

Të flasësh me të marrin është si të hedhësh ujë në broken e përmbysur.

Të hash dhe të mos lëvizësh, shëndoshesh, kurse të hash dhe të lëvizësh, forcohesh dhe kalitesh.

Të gjithë janë gati të ndajnë sukseset e dikujt, asnjeri fatkeqësitë e të tjerëve.

Të paditurit blejnë libra, të diturit i lexojnë; të pasurit blejnë kuaj, të mençurit i kalërojnë.

Trishtimi që dikush ndjen për padijen e vet është si një gëzim prej qielli. / KultPlus.com

“Varfëria që nuk ka borxhe është pasuria më e madhe”

Pasuria është diçka abstrakte. Disa e njehsojnë atë me shpirtin, disa me materializimin, disa me familjen dhe disa të tjerë me të qenit në harmoni me universin.

Pavarësisht mënyrës së perceptimit të saj, njerëzit nëpër kohëra e popuj kanë gjetur mënyra të bukura për ta lidhur këtë koncept me jetën njerëzore.

Ne i vlerësojmë shijet intelektuale të lexuesve tanë, ndaj sot, kemi sjellë këtë koleksion me thënie për pasurinë.

Gjysma e parë e jetës na kalon duke kërkuar pasuri, ndërsa gjysma tjetër duke kërkuar mjek.

Një bankier është një dikush që të huazon ombrellën kur ndrin dielli dhe ta kërkon sapo nis të bjerë shiu.

Kush blen atë çka nuk i duhet, shet atë çka i duhet.

Përgjithësisht të hollat humbin duke kërkuar të holla.

I pasur është kush nuk ka borxhe dhe i ri kush është i shëndetshëm.

I pasuri ha kur të dojë, i varfri ha kur të proftasë.

Pasanikut është vështirë t’i falësh diçka, të ngopurin është vështirë t’aqerasësh.

Nuk është i varfër kush ka pak, por kush ka shumë.

Mos përkujto shumë atë çka e ke humbur për të mos humbur atë çka ke.

Paraja është e mirë si shërbëtore, por e keqe si pronare.

Është gjë e vështirë të grumbullosh para dhe është gjë akoma më e vështirë t’i ruash ato.

Varfëria që nuk ka borxhe është pasuri e madhe.

Është gjë e keqe të mos kesh, por po aq e keqe të kesh jashtëzakonisht shumë.

Më mirë të vdesësh duke bërë ekonomi, sesa të jetosh brenda në varfëri.

Varfëria nuk është turp, turp është të mos përpiqesh që, me punën tënde, ta përzësh atë.

Të gjithë ata që japin bamirësi nga fitimet e pista veprojnë njësoj si ata që u ofrojnë perëndive nga ato që kanë vjedhur te vendet e shenjta.

Atë njeri që rastis të fitojë në mënyrë të ligjshme jashtëzakonsiht shumë dhe t’i përdorë ato ashtu si duhet, unë e quaj njeri tepër të lumtur.

Çdo njeri duhet të nxjerrë fitime të tilla për të cilat në të ardhmen nuk do të mërzitet kurrë, sepse, për shumicën e njerëzve, shkatërrimi ndjek fitimet e pandershme.

Askush nuk u pasurua shpejt duke qënë i drejtë.

Të gjitha familjet e lumtura ngjajnë mesveti, çdonjëra familje fatkeqe është fatkeqe në mënyrën e vet.

Shpesh pas parasë së madhe ka burra të vegjël.

Arrijmë të kuptojmë se për sa pak gjëra kemi nevojë në këtë botë, vetëm në momentin kur njohim humbjen.

Nuk është kënaqësi të punosh gjithnjë atë që dëshiron, por është kënaqësi kur e do punën që dëshiron.

Në një shtet të qeverisur mirë, varfëria është diçka nga e cila duhet turpëruar. Në një shtet të qeverisur keq, pasuria është diçka nga e cila duhet turpëruar.

Me lekë mund të blesh një shtëpi, por jo një familje! Me lekë mund të blesh një orë, por jo kohën! Me lekë mund të blesh një shtrat të rehatshëm por jo gjumin! Me lekë mund të blesh seks por jo dashuri!

Paraja nuk e ndryshon njeriun, ajo thjesht i heq atij maskat.

Sekreti i tregtisë? Të dish diçka që s’e di askush.

Paratë na nxjerrin në dritë pasionet, fëmijët na nxjerrin në dritë ndjenjat.

Çfarë mund të blejë paraja, jam unë vetë, zotëruesi i parasë./ Shkolla e suksesit / KultPlus.com

26 njerëz më të pasur se gjysma e botës

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, ka bërë thirrje për t’u dhënë fund pabarazive globale, të acaruara më tej nga pandemia e koronavirusit, duke thënë se bota është në një pikë kthese.

“Koronavirusi është krahasuar me një rreze X që zbulon thyerje në skeletin e brishtë të shoqërive që kemi ndërtuar”, tha Guterres në një ligjëratë vjetore në ditëlindjen e ish presidentit të Afrikës së Jugut Nelson Mandela, përcjell albinfo.ch.

Guterres tha se kriza e pandemisë po përhap besime të rreme kudo.

“Gënjeshtra që tregjet e lira mund të ofrojnë kujdes shëndetësor për të gjithë, fiction se kujdesi i papaguar nuk është punë, iluzion që jetojmë në një botë post-raciste, mitin se ne jemi të gjithë në të njëjtën varkë” .

Ai shtoi se vendet e zhvilluara ishin fuqimisht të përkushtuara për mbijetesën e tyre dhe se nuk arritën të japin mbështetjen e nevojshme për të ndihmuar vendet në zhvillim në këtë kohë të rrezikshme.

Guterres kritikoi pabarazitë e mëdha në pasuri, por edhe të tjerët, në lidhje me racën, gjininë, klasën dhe vendin e lindjes.

“26 njerëzit më të pasur në botë kanë po aq pasuri sa gjysma e popullsisë në botë,” tha Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara.

Sipas tij zgjidhja e problemit të pabarazisë duhet të fillojë me reformën e tyre.

Ai ofroi disa zgjidhje, duke thënë se ishte e nevojshme një gjeneratë e re e mbrojtjes sociale, përfshirë kujdesinë shëndetësor universal, dhe ndoshta të ardhurat themelore universale.

António Manuel de Oliveira Guterres është një politikan dhe diplomat portugez që shërben si Sekretari i nëntë i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara. Një anëtar i Partisë Socialiste Portugeze, ai shërbeu si Kryeministër i Portugalisë nga 1995 deri 2002./ Albinfo.ch / KultPlus.com

H.E. Mr. Jorge Marcelo Faurie (Minister for Foreign Affairs, REPUBLIC OF ARGENTINA)

Troje, shtëpi e vetura, kjo është pasuria e Kujtim Gashit, ministrit të MKRS

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi ka deklaruar se posedon pasuri të paluajtshme vlera e së cilës kap shifrën 340 mijë euro, shkruan KultPlus.

Në pasurinë e paluajtshme të ministrit të Ministrisë së Kulturë, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, hyjnë dy shtëpi me truall, njëra kap vlerën 60 mijë ndërsa tjetra 140 mijë. Përveç shtëpive, ministri Gashi në Agjencinë Kundër Korrupsion ka deklaruar se posedon edhe dy troje, 1 hektarë që ka vlerë 80 mijë euro dhe 20 ari që kanë vlerën 60 mijë euro, të trashëguar poashtu nga prindërit e tij.

Të deklaruara si pjesë e pasurisë së luajtshme janë katër vetura, të cila janë deklaruar si pronësi e bashkëshortëve jashtëmartesor, vlera e të cilave është 34 mijë euro. Vetëm njëra veturë është marrë me kredi në vitin 2009, ndërsa të tjerat janë shënuar si ndërrim tek prejardhja e pasurisë.

18 mijë e 691 euro, ministri Kujtim Gashi, ka deklaruar se i ka para të gatshme në bankën së bashku me 5 mijë e 200 euro të vendosur po ashtu në bankë por në emër të fëmijëve.

Të ardhurat vjetore të ministrit të kulturës përfshijnë pagën e tij nga qeveria 1 mijë e 173 euro, pensione të prindërve 370 euro, si dhe 208 euro nga honorare dhe 1 mijë e 400 për mëditje jashtë vendit./ KultPlus.com