‘ROI Academy’ ofron 120 bursa për aftësim profesional të personave me nevoja të veçanta

Në një kohë kur personat me nevoja të veçanta ende janë të lënë pas dore, dhe për më tepër, nuk përfillen as ligjet e rregulluara për ta, po ndërmerren nisma të ndryshme private, me qëllim të ngritjes së vetëdijes për trajtim të mirëfilltë të personave të përfshirë në këtë kategori.

Problemi më madhor i personave me nevoja të veçanta, edhe më tutje vazhdon të mbetet mospërfshirja e tyre në vendet e punës, çfarë ua pamundëson të ndihen të barabartë me pjesëtarët e tjerë të shoqërisë.

Duke e pasur parasysh faktin që këta persona, jo vetëm që kanë probleme për t’u qasur në tregun e punës, por edhe për t’u shkolluar, atëherë qendra e trajnimeve profesionale, ROI Academy, ka vendosur që të ndërmarrë një hap për t’i ndihmuar personat e kësaj kategorie, por edhe për t’i sensibilizuar bizneset që punësimi i tyre nuk është barrë, por vlerë e shtuar e secilës kompani.

Sipas drejtorit ekzekutiv të ROI Academy, Arb Abdyli, ndarja e këtyre bursave është momenti më i veçantë që nga themelimi i kësaj akademie.
“E dimë që personat me nevoja të veçanta fizike janë të diskriminuar dhe nuk u janë plotësuar kushtet as për qasje në edukim dhe as në punësim. Ne po mundohemi ta ndryshojmë këtë gjë, duke i pajisur ata me njohuri praktike mbi fushat aktualisht më të kërkuara në tregun e punës”, theksoi ai.

Sipas tij, inspirimi për ndërmarrjen e kësaj nisme ka ardhur pasi një person i verbër, edhe përkundër të gjitha vështirësive dhe pengesave, pak muaj më parë ishte bashkëngjitur dhe e kishte përfunduar me sukses trajnimin për marketing digjital.

Përzgjedhja e përfituesve do të bëhet bashkërisht me organizatat dhe individët që merren me këtë kategori, ndërkaq të njëjtit do të kenë mundësi të përzgjedhin 9 fusha të ndryshme për t’u trajnuar, përfshirë marketingun digjital, dizajnin grafik, programimin, video animacionin, sigurinë kibernetike, etj.

Përmes kësaj nisme, ROI Academy po synon të nxisë dhe inspirojë të gjitha bizneset që të japin kontributin e tyre përmes punësimit, shkollimit dhe aftësimit profesional të personave me nevoja të veçanta.

Sipas ligjit të Kosovës, një ndërmarrje është e obliguar që në çdo 50 të punësuar të punësojë një person me nevoja të veçanta, ndërkaq, sipas statistikave, në Kosovë jetojnë rreth 250.000 persona që i takojnë kësaj kategorie. / KultPlus.com

Djaloshi me katër diploma universitare, disa vepra të botuara: Ndiqni ëndrrën tuaj deri në vetëmohim

Realizimi i ëndrrave ndërlidhet edhe me kushtet dhe rrethanat e vendit ku individi jeton. Përbrenda mundësive të pakta për personat me aftësi të veçanta në Kosovë, Betim Bregovina ka arritur të studioj bachelor dhe master në të njëjtën kohë dhe të jetë autor i disa veprave, shkruan KultPlus.

Bregovina i cili ka probleme me të pamurit e tij, nuk është ndalur asnjëherë. Ai ka arritur të diplomoj në bachelor në drejtimet e psikologjisë, pedagogjisë si dhe në master të vazhdoj në degën e psikologjisë. Gjithashtu ai mban autorësinë e disa veprave poetike.

Pikërisht në Ditën Ndërkombëtare të personave me aftësi të veçanta, Betimi ka vendosur që të ndaj një rrëfim të tijin në rrjetet sociale, e cila ka një mesazh të fuqishëm. Për të, realizimi i ëndrrave duhet të shkoj deri në vetmohim por, asnjëherë të mos ketë ndalje.

KultPlus ua sjell të plotë reagimin e Betim Bregovinës:

Për të tjerët e sidomos për njerëzit e zakonshëm(tipik) mund të jetë gjë e thjesht, madje mund të duket asgjë. Ishte dhjetori i vitit 2013 ku me disa vështirësi isha regjistruar ne nivelin Master Psikologji shkollore dhe Këshillim UP. Po thuaj gjithmon i kam ndjekur ligjeratat me rregull. Një shprehi apo nevojë e imja profesionale dhe për të përmbushur tiparin e saktësisë nuk më ka kushtuar gjithmon me çmim të zakonshëm. Një të mërkure kur isha student krahas Baçelorit të Pedagogjisë në vitin e tretë dhe në master siç e përmenda në vitin e parë. Të mërkureve si zakonisht ligjeratat e baçelorit të pedagogjisë fillonin në orën tetë, ndërsa ato të masterit të psikologjisë mbaronin në ora 20. Pra unë dilja nga shtëpia ende pa dal dielli mirë në horizon dhe kthehesha deri pesë orë pas errësimit. Një natë ligjeratat e masterit i përfunduam pak më heret se zakonisht dhe me aq sa më lejuan mundesit e mija u nguta për të dal në stacion që ta mbërrij autobusin e orës 19:10. Arrita ndoshta në kohën e saktë, ndoshta edhe me vonesë, sepse në atë kohë nuk kisha orë akustike që ta dija kohën e saktë. E di se kam pritur autobusin diku rreth 2 orë. Në një natë ku kishte mjegull, temperatura – (nuk e mbaj mend sa gradë). Me frikë se mos autobusi im ka kalu dhe shoferi apo kondukteri nuk më kanë pa që jam duke e prit autobusin. Diku pas rreth 1 orë pritje nëna më morri në telefon dhe më pyeti se ku isha dhe më tha “A vina të marrum me kerr”. Unë refuzova duke i thënë “tash vjen autobusi”.

Këtë e bëra që ta testoj vetën se sa jam në gjendje të pres dhe sigurisht për t’i kursyer prindrit, por edhe buxhetin familjar.

Kur vërtet u lodha dhe kisha të ftohtë u hap një derë autobusi dhe dëgjova që dikush më thirri. Duke hip në autobus i përshëndeta si zakonisht dhe pyeta për vonesën e termenive. Ata më than se ajo linjë e autobusëve kishte mungu. Kur i pyeta për orën. Ai kishte qenë nëse nuk gaboj diku afër orës 21.

Kjo histori më është përsëritur disa herë dhe disa herë jam lodh, jam mërzit, jam dëshpru, por asnjëher nuk kam mendu që të mos i vijoj ligjeratat me rregull.

Fal Zotit, përkushtimit të familjes, kolegëve, shokëve dhe shoqeve e në veçanti aksionerët dhe punëtoret e fimës Kastrioti(Obiliq), të cilët janë kujdesur dhe po kujdesën për mua njësoj sikur unë ta shihja numrin e autobusit. Kam arrit ta realizoj dëshirën time që të mbaroj dy herë baçelor, dy herë master dhe një semseter avancim të programit fillor.

Andaj ju porosis të gjithëve që ta ndiqni ëndrrën tuaja deri në vetëmohim

#3dhjetor #dita #ndërkombëtare #për #personat #me #aftësi #të #kufizuara . / KultPlus.com

Liridona Bregovina: Kosova ky vend me mentalitet diskriminues, me infrastrukturë përjashtuese

Sot teksa shënohet dita ndërkombëtare e personave me aftësi të veçanta, shumica e institucioneve publike nuk kanë infrastrukturë të duhur për këtë kategori të shoqërisë, shkruan KultPlus.

Pikërisht për këtë ka reaguar edhe Liridona Bregovina, e cila nëpërmjet shpërndarjes së 3 postimeve me fotografi, ka pasqyruar gjendjen diskriminuese për personat me aftësi të veçanta për hyrje në Bibliotekën Kombëtare, studime në Universitetin e Prishtinës, përkatësisht Fakultetin e Shkencave Matematiko-Natyrore.

KultPlus ua sjell të plota reagimet e Bregovinës:

Nese nje person ne karroce, i verber, me distrofi muskulore apo ndonje tjeter aftesi te kufizuar fizike don me hy ne biblioteke kombetare e ka te pamundur. Kosova ky vend me mentalitet diskriminues, me infrastrukture perjashtuese

Nese nje i verber, i cili e perdor shkopin don me kry studime ne UP e ka te pamundur, sepse mungon infrastrukutra(pllakat relievore)

Nese nje student qe perdor karrocen don me i vazhdu studimet ne FSHMN apo ne Fakultetin Filologjik e ka te pamundur.Te pamundur, sepse infrastruktura e perjashton ate. / KultPlus.com