26 fakte psikologjike për njerëzit, të cilat nuk i keni ditur

26 fakte psikologjike për njerëzit, të cilat nuk i keni ditur.

Marrëdhëniet

1. Miqësitë e lindura në periudhën ndërmjet 16 dhe 18 vjeç kanë një potencial më të madh për të qenë të forta dhe të përhershme.

2. Martesa me shokun tuaj më të mirë eliminon rrezikun e divorcit me mbi 70%, dhe kjo martesë ka më shumë gjasa të zgjasë një jetë.

3. Mbajtja e dorës së të dashurës ju ndihmon të shqetësoheni më pak dhe të ndjeni më pak dhimbjen.

4. Gratë në përgjithësi preferojnë meshkujt me zëra të fortë, sepse jo vetëm që tingëllojnë mënyrë agresive, por gjithashtu duken më me vetëbesim.

Burrat dhe Gratë

5. Burrat nuk janë më zbavitës se gratë. Burrat kanë tendencë për të thënë më shumë shaka e barcaleta, vetëm për shkak se atyre nuk u bëhet vonë, nëse njerëzit pëlqejnë sensin e tyre të humorit apo jo.

6. Gratë kanë dy herë më shumë receptorë dhimbjeje në trupin e tyre se sa meshkujt, pavarësisht këtij fakti, ato mund të tolerojnë dhimbjet në një nivel më të lartë sesa meshkujt.

7. Një grua mund të mbajë një sekret për një kohë mesatare prej 47 orësh dhe 15 minutash.

8. Ato gra që kanë më shumë miq meshkuj shpesh janë në humor të mirë.

Inteligjenca dhe Këshillat

9. Ata njerëz që kanë tendencë për të dhënë më shumë këshilla, janë me gjasë ata që përballen me problemet më të mëdha.

10. Sa më i zgjuar të jetë një njeri, aq më i shpejtë është treni i tij i mendimit dhe më i avashtë dorëshkrimi i tij.

11. Njerëzit me ndjenjë të fortë faji dhe ndërgjegje, janë më të zotë për të kuptuar mendimet dhe ndjenjat e njerëzve të tjerë.

12. Njerëzit inteligjentë zakonisht kanë më pak miq se sa personi mesatar. Ndërsa një person bëhet më i zgjuar, ai bëhet më selektiv në zgjedhjen e miqve.

Lumturia

13. Midis fakteve të mahnitshme të psikologjisë, dhënia dhe marrja e mesazheve Mirëmëngjes dhe Natën e Mirë aktivizon pjesën e trurit përgjegjëse për lumturinë. Pra, tani e dini çfarë të bëni me telefonin tuaj celular.

14. Nëse bëni gjëra që ju trembin, kjo do t’ju bëjë më të lumtur. Sado e çuditshme që tingëllon, është e vërtetë. Ndoshta kjo rrit besimin dhe ju bën të ndiheni mirë me veten tuaj.

15. Nëse përpiqeni t’i bëni të gjithë të lumtur, shpesh përfundoni duke ndierë të vetmuar. E vërtetë ajo që thonë, pra, nuk mund t’i kënaqni të gjithë.

16. Njerëzit më të lumtur kanë nevojë për më pak gjumë.

17. Nëse dëgjoni muzikë me frekuencë të lartë, mund t’ju bëjë të ndiheni të qetë, të relaksuar dhe të lumtur.

Karakteri

18. Mënyra e trajtimit të stafit në një restorant, zbulon shumë për karakterin tuaj.

19. Emocionet tona nuk ndikojnë në mënyrën se si komunikojmë. Në të vërtetë, e kundërta është e vërtetë: mënyra se si komunikojmë ka një ndikim në humorin tonë.

20. Njerëzit e turpshëm nuk flasin shumë për veten e tyre. Megjithatë, e bëjnë këtë në mënyrë të tillë, që t’i bëjnë njerëzit e tjerë të ndiejnë se i njohin shumë mirë.

21. Nëse dy persona kanë një bisedë dhe njëri kthen këmbët në tjetër drejtim, ose vazhdon të lëvizë një këmbë së jashtmi, kjo nënkupton mosmarrëveshje të forta dhe është një shenjë që personi dëshiron të largohet.

Njerëz dhe Probleme

22. Nëse përjeton një vërshim të mendimeve gjatë natës dhe nuk mund ta ndalosh, atëherë shkruaje. Kjo do të lehtësojë mendjen dhe do t’ju ndihmojë të flini.

23. Të qenit i vetmuar për një kohë të gjatë është po aq e pashëndetshme, sa pirja e 15 cigareve në ditë. E pra ky është një fakt i rëndësishëm psikologjik të cilin duhet ta mësojmë.

24. Një person që flet dy gjuhë mund të ndryshojë në mënyrë të pandërgjegjshme personalitet, teksa kalon nga një gjuhë në tjetrën.

25. Udhëtimi mund të forcojë shëndetin e trurit dhe të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe depresionit.

26. Kur njerëzit flasin për gjërat që janë të pasionuar dhe më të interesuar, kjo është koha kur ata duken më tërheqës. /Bota.al / KultPlus.com

Imanuel Kant: Askush nuk ka të drejtë të më mësojë, si do të jem i lumtur

Immanuel Kant, kunguesi i “Kritikës së arsyes së kulluar” në mendimin filozofik, mëtuesi i postulatit: “Qielli me yje mbi mua, ligji moral në mua” 

Mbi jetën e Immnauel Kant

Immanuel Kant (1724 — 1804) ishte një filozof i madh gjerman dhe një ndër filozofët më të shquar. Vepra e tij “Kritikë e arsyes së kulluar” shënon pikë-kthesën qendrore në historinë e filozofisë dhe fillimin e filozofisë moderne. Lindi në vitin 1724 në Kënigsberg, Prusi (sot Kaliningrad, Rusi) si fëmija i katërt nga nëntë fëmijë. Ai e kaloi gjithë jetën e tij në qytetin e tij të lindjes, aso kohe kryeqytet i Prusisë Lindore. Kanti ishte një nxënës i mirë, megjithëse jo i shkëlqyer. Ai u rrit në një shtëpi pietiste, një Lëvizje pas Luteriane që dallohej për një përkushtim të fortë, dhe një lexim të hollësishëm të Biblës. Për pasojë, Kanti mori një edukim të ashpër dhe të rreptë, ndëshkues dhe disiplinor gjë që e ndihmoi atë në mësimin fetar, të latinishtes, dhe rreth shkencave dhe matematikës. Kanti ishte i pari i cili predikoi dhe hodhi hipotezën se planetët formoheshin nga mjegullnaja grimcash dhe pluhuri, kundrejt idesë teologjike fetare, e cila ishte akoma ideja dominante në kohën e kur ai jetoi, se planetet janë të krijuar nga fuqia hyjnore. Ai gjithashtu do të predikonte për ekzistencën e galaktikave të tjera përveç galaktikës tonë.

Filozofia e Kantit pati një ndikim të jashtëzakonshëm në mendimin perëndimor. Gjatë jetës së tij, mendimi i tij pati një vëmendje të madhe, shumica kritikë, megjithëse ai pati një ndikim pozitiv të Fishte, Shelingu, Hegeli dhe Novalisi gjatë viteve 1780 dhe 1790. Nga studimet e rëndësishme të periudhës parakritike është interesante sidomos vepra e Emanuel Kantit “Historia e përgjithshme e natyrës dhe teoria e qiellit”, në të cilën paraqiti hipotezën e njohur të tij mbi krijimin e botës nga thërrmijat materiale të panumërta kaotike që bashkohen atje ku ekziston forca më e madhe e tërheqëse. Sistemi ynë diellor është, ndërkaq, vetëm një pjesë e universumit, thotë Immanuel Kant. Duke dalluar në këtë studim të madhërishmen dhe të bukurën, Kanti konsideronte se e madhërishmja duhet gjithmonë të jetë e madhe, ndërsa e bukura mund të jetë edhe e vogël. Immanuel Kant vdiq ne 12 Shkurt, 1804, ndërkohë që shumë nga veprat e tij i gjejmë dhe sot, e janë ende të vlefshme.

Disa nga thëniet më të njohura të Imanuel Kantit që përbejnë veprimtarinë e tij:

1. Me ligj, njeriu është fajtor nëse shkel të drejtat e të tjerëve. Me etikë, ai është fajtor qoftë edhe vetëm kur e mendon këtë.

2. Shkenca është dije e organizuar. Urtësia është jetë e organizuar.

 3. Mendimet pa përmbajtje janë boshe, intuita pa koncept është e verbër.

 4. M’u desh të eleminoja dijen, me qëllim që t’i bëja vend besimit.

 5. Lumturia nuk është një ideal i arsyes, por i imagjinatës.

 6. Moraliteti nuk është doktrina se si ne e bëjmë veten të lumtur, por se si mund ta bëjmë veten që ta meritojë lumturinë.

 7. Prano gjithmonë se individët njerëzorë janë qëllime, dhe mos i përdor si mjete për qëllimin tend.

 8. Jetoje jetën sikur çdo akt i yti, do të shndërrohej në një ligj universal.

 9. Nuk është e domosdoshme që ndërkohë që jetoj, të jetoj i lumtur; por është e domosdoshme që sa kohë që jetoj, ta bëj me nder.

 10. E gjithë dija jonë nis me shqisat, vazhdon me kuptimin dhe përfundon me arsyen. Nuk ka asgjë më të lartë se sa arsyeja.

 11. Me një gënjeshtër, njeriu e asgjëson dinjitetin e tij si njeri.

 12. Mosmirënjohja është esenca e poshtërsisë.

 13. Vetëm i ndriçuari nuk ka frikë nga hijet!

14. Shiko nga afër. E bukura mund të jetë e vogël.

 15. Vdekja e dogmës është lindja e moralitetit.

 16. Nuk ka njeri me virtyt aq të madh, sa të jetë i sigurt prej tundimit.

 17. E madhja dhe e vetmja dobi e shembujve është se ata rafinojnë gjykimin.

 18. Kush është mizor ndaj kafshëve ,është po aq i pandjeshëm edhe ndaj njerëzve.

 19. Arsyetimi i kthjellët është në vetvete praktik dhe i jep njeriut një ligj universal, që ne e quajmë ligji moral.

 20. Askush nuk ka të drejtë të më mësojë, si do të jem i lumtur./KultPlus