Sot nis edicioni i 20-të i DokuFest, para publikut do të shfaqen 106 filma

Këtë vit DokuFest rikthehet fizikisht për edicionin jubilar, të 20-të i cili do të mbahet nga data 6-14 gusht në Prizren, Kosovë.

Sot festivali nis me prezantimin publik ‘DESTSHTIMI’ nga Ron Haviv duke filluar nga ora 14:00 në KinoKlubi.

Gjatë 32 viteve të fundit Ron Haviv ka qenë dëshmitar i disa prej ngjarjeve historike që kanë përcaktuar kohët tona. Prezantimi i Haviv do të shikojë punën e tij dhe ndikimin e tij nga Amerika Qendrore në Ballkan, Pranvera Arabe dhe Kryengritja në Uashington DC.

Të zgjedhura nga një numër rekord i mbi 3.000 aplikimeve, festivali do të prezantoj 106 filma nga 60 vende të ndryshme të botës të cilët do të konkurrojnë në 8 kategori garuese, duke shfaqur disa nga dokumentarët më të mirë si dhe një koleksion të shkëlqyeshëm të filmave të shkurtë dhe atyre eksperimentale, të prodhuar kohëve të fundit. Pothuajse të gjithë filmat që do të shfaqen në festival do të kenë premierat e tyre Kosovare, duke e bërë atë platformën më të madhe të shfaqjes së filmave në vend.

Tema e DokuFest përmban tre fjalë, Re:set Re:mix Re:act, me një nocion qendror që në të vërtetë janë shkronjat RE në rrënjën e këtyre fjalëve. Kështu, festivali do të përpiqet të eksplorojë aspekte të shumëta tē këtyre fjalëve në kontekstin e botë që rishfaqet nga pandemia dhe riimagjinon veten në një situatë të re.

Në sajë të përmirësimit të situatës me Covid-19 në Kosovë, të gjithë filmat në garë pritet të kenë shfaqjet e tyre në kinematë me audiencën. Një numër i zgjedhur filmash do të paraqiten gjithashtu edhe në platformën online të festivalit. / KultPlus.com

Si sot para 26 vitesh u shkrep fotografia e tmerrshme në luftën e Bosnjës

Saktësisht si sot, para 26 vitesh, është realizuar fotografia e tmerrshme në luftën e Bosnjës.

Ron Haviv ishte ai që e shkrepi.

Srdjan Golubovic, i njohur si DJ MAX, e godiste në kokë të vdekurën myslimane Tifa Sabanovic në rrugët e Bijeljina në Bosnjë.

Golubovic nuk është akuzuar asnjëherë dhe ndoshta po shëtitë nëpër rrugët e Beogradit pa qenë fajtor dhe i dënuar për krimin e bërë.

Fotografia mbetet ndër fotografitë më të tmerrshme që vijnë nga Lufta e Bosnjës.

Ron Haviv ishte paralajmëruar të mos fotografonte të vdekurit por megjithatë ai rrezikoi dhe pos këtij momenti, fotografi amerikan ka kapur edhe momente tjera me fokusin e aparatit.


RON HAVIV

TIME magazine, aty ku edhe u publikua fotografia, e ka vendosur atë në mesin e 100 fotografive më me influencë në botë, fotografi ikonike që ndryshuan botën. / KultPlus.com