Itinerari “Rrugët e besimit”, destinacione të reja turistike

”Në periudhën janar-qershor 2018 kemi rritje me 50% më shumë të vizitorëve në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Kjo pasi këtë vit jemi përpjekur të realizohemi ndryshe me paketa të plota kulturore dhe me itinerare, ku një ndër to është ”Rrugët e besimit”, u shpreh ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro gjatë një interviste televizive.

“Rrugët e besimit” është një itinerar që ka të bëjë me destinacione objektet e kultit, qoftë këto të kultit islam, ortodoks apo katolik. Këto objekte kulti nuk duhet thjesht t’i shohim se i kemi, por dhe t’i mirëmbajmë. Numri i objekteve të kultit të restauruara në këto katër vitet e fundit, ka nxjerrë në pah vlera të cilat harresa, rrënimi, koha dhe mosmirëmbajtja i kishte fshehur”, – tha ministrja.

Ajo shtoi se në itineraret “Rrugët e besimit” në Korçë janë kishat e Voskopojës, në të cilat janë shtatë kisha ku katër prej tyre, kanë mbaruar restaurimin e plotë.

Gjithashtu dhe restaurimi i përfunduar i qendrës historike të Voskopojës përbën një itinerar më vete.

Kumbaro tha se “këto itinerare vijnë për shkak të bashkëpunimit të ngushtë me institucionet fetare, ku kemi një bashkëpunim të shkëlqyer me kishën orthodhokse dhe me këto itinerare kemi bërë një paketë promovimi shumë të rëndësishme”.

“Gjithashtu kemi dhe gjashtë xhami të cilat janë në restaurim, duke përfshirë dhe xhaminë e Et’hem Beut, e cila dhe pse akoma është në kantier është kthyer në një objekt kureshtje për turistët, pasi është një ndër xhamitë më të jashtëzakonshme që ne kemi përsa i përket artit pamor që ka brenda. Do ketë një restaurim të gjatë kjo xhami, ku kemi parashikuar rreth 600 ditë restaurimi sepse për herë të parë ndërhyhet në thellësi që nga themelet deri tek detajet”, – vijoi Kumbaro.

“Kemi gjithashtu itinerare të tjera të ‘Rrugëve të besimit’ ku kemi tre xhami në Berat, xhaminë e Gjirokastrës, xhaminë e Gjin Aleksit në Delvinë dhe gjithashtu po përgatitemi për zbatimin e projektit të xhamisë së Plumbit në Shkodër. Paralelisht janë kishat në Përmet, kisha e Bënjës, kisha e Kosinës, ka mbaruar kisha e Shën Mërisë në Pogon. Gjithashtu përfundoi kisha e famshme e Dhërmiut e cila i rikthehet jo vetëm vizitorëve, por i rikthehet dhe turistëve”, – u shpreh ajo.

Ministria e Kulturës ka të hapura deri tani rreth 30 kantiere restaurimi në të gjithë vendin, nga muzeu i Sinës në Dibër, deri në kishën e Peshkopisë, duke mos harruar restaurimin e Memorialit të Skënderbeut i cili do të përfundojë brenda vitit të Skënderbeut. Gjithashtu, po restaurohet Shtëpia e vëllezërve Frashëri në Përmet.

Një ndër destinacionet e kultit tashmë të mbaruara janë kisha e Mesopotamit dhe kisha e Labovës së Kryqit, që është një ndër destinacionet e preferuara të vizitorëve.

“Këto objekte kulti, pra destinacione turistike, ne ua ofrojmë turistëve në bashkëpunim me Ministrinë e Turizmit me anë të programit ‘Smile Albania’ në të cilin bëjnë pjesë qindra grupe vullnetare të shpërndarë në të gjithë vendin, ku me anë të fletëve me informacionin e duhur dhe me anë të rrjeteve sociale bëhet i mundur informacioni për këto destinacione turistike”, – përfundoi ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro. /a.g/

“Rrugët e Besimit”, kantieret e restaurimit në 5 monumente të besimit islam

Ministria e Kulturës ka ndërmarrë një nismë për programin ‘Rrugët e Besimit’ nga jugu në veri.

Aktualisht janë ngritur kantieret për restaurimin e plotë të 5 monumenteve të kulturës së besimit islam në vend, ku ndërhyrja e parë tërësore pas dekadash lënie në rrënim do të nxjerrë në dritë vlerat e tyre të jashtëzakonshme kulturore e artistike duke i kthyer në referenca kyç të itinerareve turistike.

Investimi në fjalë parashikon ndërhyrje në disa objekte kulti në Berat, duke nisur nga restaurim i Xhamisë Mbret, i Xhamisë së Beqarëve, i Teqesë Helvetive, por edhe Xhamia e Et’hem Beut në Tiranë dhe Xhamia e Pazarit në Gjirokastër.

Ndërkohë, “Rrugët e Besimit” kalon edhe në Kishën e Shën Mërisë në Peshkëpinë e Sipërme të Dropullit, për t’iu nënshtruar ndërhyrjeve restauruese. Po ashtu parashikohet që të nisë shumë shpejt dhe restaurimi i pikturës murale në Kishën e “Shën Venerandës”, në Pllanë – Lezhë, ku do të kryhen ndërhyrje konservuese – restauruese në pikturën murale të kishës.

Pjesë e projektit është edhe restaurimi i “Kishës së Shën Premtes”, në Valsh të Elbasanit. Sakaq, ka nisur puna për restaurimin e Urës së Shën Prodhomit, Voskopojë, monument kulture i kategorisë së I-rë, ndërtuar në shekullin XVIII dhe në Kishën e Shën Thanasit në Leshnicë.

“Këto kantiere janë vetëm një nga ofertat e reja turistike në programin ‘Rrugët e besimit’, ku nga Veriu në Jug, po ofrojmë vendet e kultit më tipike dhe përfaqësuese, jo vetëm të kulturës dhe artit, por edhe të bashkëjetesës fetare si një origjinalitet shqiptar”, është shprehur ministrja e kulturës Mirela Kumbaro.

Në këtë verë janë miratuar disa projekte restaurimi nga KKR:
Restaurim “Ura Antiko – Mesjetare “mbi lumin Vjosë, nën kalanë e Tepelenës;
Restaurim “Ura e Nivanit”, Zagori;
Restaurimi i “Kalasë së Drishtit”, Shkodër;
Restaurim i pikturës murale në Kishën e Marmiroit, Pashaliman – Vlorë;
Restaurim i “Kalasë së Bashtovës”, pranë fshatit Vilë, Rrogozhinë;
Restaurim i “Urës së Mesit”, në fshatin Mes, Shkodër;
Restaurim i “Kishës së Ipapandisë”, në Dhërmi –Vlorë, shkruan konica.al./KultPlus.com