Kino Kosova, festivali që përmes filmit krijon përvoja transformuese

Festivali Kino është zhvilluar për herë të tretë këtë vit në Bernë. Tash më mund të themi se Kino Kosova krijon hapësira për filmat aktualë nga Kosova dhe diaspora, por jo vetëm.

Filmat e përzgjedhur me metrazh të shkurtër, dokumentarë dhe filma artistikë tregojnë një larmi këndvështrimesh nga Kosova. Festivali pesëditor thekson historitë, sfidat dhe shpresat e një larmie të gjerë njerëzish dhe u bë një platformë për shkëmbim. Ky festival ishte një mundësi për të takuar kineastë, autorë, muzikantë dhe dashamirës të filmit. Bisedat e moderuara pas filmave dhanë një pasqyrë të thellë mbi temat e trajtuara gjatë festivalit.

Pyetjet sociale dhe debatet publike që u shfaqen pes ditë rresht i dhanë një ton të veçantë festivalit. Transformimet ekonomike dhe sociale të krijuara nga paslufta arritën të reflektojnë mbi gjendjen e qytetarit të thjeshtë. Filmat, letërsia, shfaqjet, muzika sollën me sukses këto tema aktuale dhe kontribuan ndjeshëm në pasurimin e bisedave./albinfo.ch/ KultPlus.com

Më 14 shtator fillon edicioni i tretë i “Kino Kosova” në Bernë

Kino Kosova, festivali me filma të përzgjedhur të shkurtër, dokumentarë dhe artistikë nga dhe rreth temës së Kosovës, organizohet në Zvicër dhe tregon perspektiva të ndryshme nga vendi dhe pasqyron lidhjen e veçantë mes Zvicrës dhe Kosovës, përcjellë KultPlus.

Edicioni i tretë i Kino Kosova do të mbahet nga data 14 deri më 18 shtator në Bernë. Përveç filmave, gjatë festivalit do të ketë edhe evente të tjera anësore, si lexim me autorin nga Kosova Shpëtim Selmani dhe autoren nga Zvicra me origjinë nga Kosova Meral Kureyshi, koncert me artistë nga Kosova, diskutime në podium etj.

Sabahet Meta është bashkëthemeluesi i organizatës Kulturalink dhe iniciator i festivalit të filmit Kino Kosova. / KultPlus.com