“Shitësi”: Odisejadë moderne e njohjes dhe rikthimit te vetja midis vorbullës temporale dje/sot

Recension mbi romanin “Shitësi” të Andrin Aliut, nga studiuesja letrare, Rrezartë Morina.

Ngjizja e letërsisë mbi substratin multidimensional të përftuar nga realiteti dhe procesi kompleks i të jetuarit është një dukuri e pashmangshme e artit dhe procesit krijues. Që nga pikëpamja aristoteliane mbi imitimin e realitetit si instinkt natyror të njeriut, edhe letërsia sipas po kësaj pikëpamjeje lind e frymëzuar prej proceseve jetësore, prej vetë kompleksitetit të qenies dhe interaktivitetit, jo rrallë konfliktuoz, me ambientin, shoqërinë, jetën.

Mbi një logjikë të tillë, duke marrë krahë nga një kontekst i përcaktuar i një rreziku identitar, social, politik, kulturor të popullit shqiptar të Kosovës në njërën anë dhe vetë kompleksitetit të qenies në anën tjetër, autori i ri në botën e letrave shqipe, Andrin Aliu, gdhend po këtë realitet, duke sjellë një roman në të cilin pasqyrohet konflikti, kriza identitare e qenies njerëzore përplasur në vorbullat e një të kaluare të trishtë plot humbje, zhgënjim (referuar luftës në Kosovë) dhe përpjekjes për ndërtimin e një identiteti të ri.

Me personazhe që luftojnë midis binomit kontrastiv e kaluar/e tashme, “Shitësi” artikulohet si një roman brenda të cilit manifestohet odisejada e përhumbjes, kërkimit dhe përpjekjes për rikthim te vetja brenda kornizës së një shoqërie dhe një Kosove reflektuar brenda një diversiteti prizmash kohorë e kulturorë, manifestuar si preokupim i personazheve të romanit për anomalitë shoqërore, politike, kulturore, religjioze, psikologjike të popullit shqiptar ndër periudha historike. Ndaj, ndanë konfliktit internal të qenies për ta rikthyer identitetin, romani shpërfaq një portret të përgjithshëm të shqiptarit, vë në pah frymën e trashëguar, si vazhdim i një shoqërie tradicionale dhe identitetin e kësaj shoqërie në kohët moderne.

Me një titull minimal e nominativ, ky roman e nis rrugëtimin si mishërim i përçapjeve të rëndomta ekonomike e sociale të një familjeje prej dy anëtarësh, për t’u shndërruar në mishërim të përsiatjeve filozofike, psikologjike e identitare të një grupi personazhesh (në mënyrë simbolike një nocioni të tërë). Kështu, romani që hapet me familjen e vogël të Zgjimit, nxënës gjimnazi që për ta mbështetur financiarisht të ëmën u përvishet gjetjes së disa punëve, gradualisht nis e përthith personazhe të reja, që përmes një lidhjeje simbiotike e plotësojnë njëri – tjetrin. I vetëdijshëm dhe i ndërgjegjshëm për të qenë i dobishëm, Zgjimi pranon të angazhohet si shitës dyqani në fillim, mirëpo gjithçka ndryshon me angazhimin e tij si mirëmbajtës pallati dhe shitës akulloresh duke katalizuar dromcat e para të dinamikës së ngjarjeve në roman. Puna e shitësit dhe mirëmbajtësit që në fillimet e romanit manifestohet si burim financiar për familjen e Zgjimit, gradualisht merr një funksion kompleks, konotativ, duke u transformuar në burimin shpirtëror që në qendër ka të kaluarën e Zgjimit – përkujtimin dhe depërtimin për ta njohur më thellë figurën krenare të të atit dëshmor pikërisht përmes njerëzve të lidhur me profesionet që ushtron. Takimi me xha Murselin (Refikun), Fazilen (Florën) e Mustafain, dy të parët të implikuar me profesionin që ushtron Zgjimi, kthehet në katalizatorin e shpërfaqjes së të kaluarës. Duke qenë të tre miq të ngushtë të të atit dëshmor të Zgjimit, bashkë me ta zgjohet e kaluara dhe po këtu nis krisja, dyshimet e kriza identitare e këtyre tri personazheve mes dy kohëve: e kaluar/e tashme. Brenda krizës për mbijetesë të Zgjimit, vihet përballë kriza për jetesë, rikthimi në jetë i tri personazheve miq të babait të Zgjimit, duke provuar rëndësinë ekzistenciale. Të dalë nga një luftë mizore (lufta e fundit në Kosovë), me përjetime makabre, gati apokaliptike, identiteti i këtyre tri personazheve del i gjymtuar, duke krijuar një situatë kontrastive me të kaluarën e lavdishme. Përballë së kaluarës së lavdishme, simbol i një miqësie plot sinqeritet, idealeve filozofike e vendosmërie atdhetare të patundur të personazheve, ribashkimi i tyre në një të tashme, brenda konturave të lirisë, sjell si produkt një grup të çalë, përfaqësues të dyshimit (Murseli), zhgënjimit (Fazilja) e pendesës (Mustafai). Midis një transformimi fatal identitar, i vetmi element neutral kthehet reflektimi i Gëzimit (babai i Zgjimit), që vjen përmes të birit si element balancimi, vetë përzgjedhja e emrit të të cilit është indicie, e zgjimit të së kaluarës, kërkesës e thirrjes për reflektim, për rigjetje të vetes midis përhumbjes dhe frikës për të gjurmuar në të kaluarën.

Por, midis kësaj përplasjeje kohore e kaluar/e tashme, zgjidhja e vetme mbetet rigjetja paradoksale përmes heshtjes, harrimit e kamuflazhit identitar:

      Do të jemi sërish bashkë,
kur të bëhemi dikush tjetër

Ky mendim i shprehur që në parahyrje të romanit manifestohet si paralajmërim i gjithë odisejadës dhe e paraqet të kaluarën në dy fytyra inverse:

a) e kaluara bashkon përmes evokimit të kujtimeve plot ëndje

b) e kaluara ndan përmes evokimit të fatkeqësive

Midis këtij kontrasti të së kaluarës, e vetmja zgjidhje mbetet heshtja, fshehja brenda një identiteti të ri. Ndaj, Mustafai që ende ruan emrin e së kaluarës mund ta shijojë ribashkimin me shoqërinë e vjetër vetëm në suaza të kamuflazhit identitar të Refikut e Florës, tashmë të identifikuar si Mursel e Fazile, në të kundërtën çdo kthim në të kaluarën është evokim i fatkeqësisë dhe si rrjedhojë edhe krisje e grupit.

Përtej krizës identitare dhe qetësisë që siguron kamuflazhi, heshtja dhe e vërteta iluzive e krijuar dhe pranuar nga të dy palët e grupit, romani bëhet një muze brenda të cilit ruhen tablo të shoqërisë dhe vetë Kosovës në dy pamje: Kosova e luftës dhe Kosova e paqes.

Me penelatë të trashë, autori Aliu, me rrëfimet e vendosura në gojën e personazheve ilustron finesa të një të vërtete historike të Kosovës, duke ekspozuar mizanskena të dëbimit, mizorisë serbe e sidomos me theks në masakrën e burgut të Dubravës, masakër kjo që tjetërson personazhet e veprës, qoftë si humbje fizike (vrasja e Gëzimit, babait të Zgjimit) a qoftë përhumbje shpirtërore, identitare e individuale (krizat post-traumatike që vazhdojnë t’i shfaqen Murselit/Refikut si dëshmitar i kësaj ngjarjeje). Këto mizanskena, të përshkruara herë – herë me imtësi, bëhen reflektim i atdhedashurisë dhe altruizmit për atdhe. Ngjizur tragjicitetit të vrasjeve, brenda këtij portreti të Kosovës së luftës shkëlqen heroizmi dhe trimëria e popullit shqiptar, megjithatë për t’u davaritur në tabllot e Kosovës së paqes.

Bashkëdyzimi tragjizëm e heroizëm i kohës së luftës lë pas vetëm tragjizmin dhe kritikat për një shoqëri të kohës së pavarësisë. Rrëmimi nëpër të gjitha poret e jetës së shoqërisë sonë përfton një portret të Kosovës së paqes që konstruktohet mbi një varg kritikash karshi gjendjes politike, religjioze, shoqërore e ekonomike të vendit. Duke vënë theksin në varfërinë shoqërore, lakminë, egoizmin, hipokrizinë e harbutllëkun e përfaqësuesve të politikës e punëdhënësve, romani përpiqet të japë një pamje besnike të realitetit të vendit, pa lënë anash këtu shqetësimet e natyrës globale (ndryshimet klimatike, katastrofat arkitekturore si degradim i natyrës e ambientit). Brenda imazhit të Kosovës moderne, romani nuk ngurron shqyrtimin e temave tabu – bisedat e Zgjimit me Gresën mbi homoseksualitetin, incestin (që tejkalon diskutimin duke u kthyer në vepër të realizuar); revolta e heshtur që shfaq gjyshi i Zgjimit me rrëfimin e tij mbi pamundësinë për t’u shkolluar janë momentume të cilat, pavarësisht gjykimit me një ton kritik të Zgjimit, pasqyrojnë nevojën e lirisë individuale si vlerë.

E nëpër kornizat e një morie tabllosh të peizazheve urbanistike e rurale të Kosovës ndryhen emocionet e konceptet filozofike, të katalizuara prej personazheve kryesore të veprës, duke përftuar universalitet në roman. Ndjenja e dashurisë përjetuar si glorifikim, koncepti i vdekjes e kalueshmërisë së kohës përjetuar si frikë e dyshim, koncepti i miqësisë manifestuar si vlerë janë motivet që ravijëzohen nëpër disa prej momentumeve kruciale të romanit.

Shpalosja e gjithë multiversit tematik të këtij romani realizohet nëpërmjet një galerie personazhesh, në të cilën gërshetohen një diversitet moshash, gjinish, bindjesh morale, shoqërore e politike duke derivuar në kolorizëm, që nga personazhet që meditojnë mbi kuptimin e fshehtësitë e jetës duke i dhënë jehonë natyrës iluministe (Zgjimi, i ati i Zgjimit, xha Murseli, Fazilja), e gjer në personazhet pragmatike, ekzistenca e të cilave vibron vetëm brenda përditshmërisë (xha Faruku, teto Fatimja), duke ndërtuar kështu tipat e personazheve triviale, por të domosdoshme për ilustrimin e realitetit praktik. Mes gjithë këtij diversiteti piketohet odisejada në të cilën brumoset karakteri i protagonistit – Zgjimit. Portretizuar nëpër të gjitha fazat e rritjes, që nga foshnjëria e gjer në adoleshencë, brenda Zgjimit ndryhet qetësia, maturia, mendja kritike e me finesa filozofike, trashëguar prej të atit. Pjekuria që rrezaton përgjatë të gjitha fazave e që jo rrallë ngjallë habi te lexuesi bëhet vula mbi të cilën Zgjimi, jo vetëm se trason të njëjtën rrugë të të atit, por përmbush kushtet për të qenë strumbullari i gjithë odisejadës që ndjekin personazhet e vëna në kërkim të vetes.

Me po aq kolorizëm paraqitet edhe rrafshi temporal i aspektit narrativ të romanit. Duke mbuluar një hapësirë të gjerë kohore e vendore, autori Aliu tregon shkathtësi duke manovruar me kohën në roman, e cila rrëshqet vazhdimisht midis së kaluarës e së tashmes.

Në një multivers ngjarjesh që strukturalisht i ngjan një mozaiku, përmbushur nëpërmjet kujtimeve të së kaluarës dhe ndodhive aktuale të kohës reale të personazheve, aplikimi i analepsave bëhet domosdoshmëri. Përmbushjen identitare personazhet s’kanë se si ta gjejnë pa u kthyer prapa në kohë, ndaj evokimet e vazhdueshme, që shpesh amplifikohen si evokim i shumëfishtë (evokim brenda evokimi) përftojnë pikërisht analepsat zhenetiane të rrëfimit. Këto evokime, derivuar herë si elemente kruciale të funksionalizimit të temës kryesore e herë si digresione – informacione të jashtme plotësuese për personazhet kanë thyejnë identitetin e një romani linear duke i dhënë si rezultat një strukturë komplekse. Për më tepër, loja temporale nuk realizohet vetëm si kthim prapa, mirëpo edhe përmes lëvizjeve proleptike, që manifestohen në roman si paralajmërime për fatin e disa prej personazheve, një lloj profecie që arrin përmbushjen gjer në fund. Në anën tjetër, natyra e romanit që ngrihet mbi një rrugëtim në kërkim të diçkaje ka shtuar momente të suspansës – fati ende i pazgjidhur i grupit, identiteti ende i vagullt i personazheve (Murselit e Faziles) katalizojnë kërshërinë e habinë te lexuesi.

Në një ndërthurje mes analepsash e prolepsash shkrihet edhe një spektër tonesh që varion nëpër të gjitha nuancat që nga toni emotiv (gjer në krajatat emocionale të Zgjimit si rezultat i humbjes së papritur të së ëmës), për të ravijëzuar në tonin serioz (burim i gjykimit të ftohtë dhe racional të personazheve), satirik e kritik (teksa vë në shpoti anomalitë e secilës hallkë jetësore në Kosovë) e gjer në atë humoristik (përmes nuancave të humorit, si ilustrim i çiltërsisë familjare).

Përgjithësisht, me një spektrum divers tonesh e stilesh që përshkruajnë në imtësi pamje e ndjesi; me një strukturë komplekse që end rrëfimin nëpër dimensione diverse kohore gjer në përftimin e produktit final, ky roman bëhet portret i përpjekjes së individit për t’u mbijetuar plagëve të së kaluarës. Derisa penelatat e holla, ngjyer brenda koncepteve psikologjike frojdiste e filozofike, i bëjnë jehonë individit që kërkon të jetojë, qoftë edhe duke harruar e duke qenë i harruar, penelatat e trasha deskriptive të vendit tonë japin përfundimisht imazhet besnike ku përplasen glorifikimi për shoqërinë fisnike të së djeshmes me mllefin për shoqërinë hipokrite të së tashmes. / KultPlus.com

Andrin Aliu promovon romanin “Shitësi”, përgëzohet për mjeshtërinë e gjuhës letrare dhe konsiderohet si investim për kulturën letrare

Vjollca Duraku

Të hënën mbrëma, në ambientet e KultPlus Caffe Gallery, është promovuar libri i autorit të ri Andrin Aliu, me titull “Shitësi”.

I ri për nga mosha, me profesion nga sektori i Ekonomisë, dhe pasionant i letërsisë është autori Aliu, që si risi para publikut shqiptar solli një libër psikologjik voluminoz, me 500 faqe, i cili u shkrua përgjatë tri viteve të fundit.

Një histori e një djaloshi gjimnazist, jeta e të cilit ndryshon rrënjësisht kur ai fillon punën si mirëmbajtës i një pallati, vend ky në të cilin rastis që punëdhënësi të jetë miku i ngushtë i babait të tij gjatë viteve të rinisë, si dhe rikthimi i së kaluarës në një kohë krejt tjetër janë disa elemente të cilat ndër të tjera e karakterizojnë librin “Shitësi”, i cili është produkt origjinal i imagjinatës së krijuesit të ri, që pa ndërprerë dhe në ‘fshehtësi’ pas tri vitesh punë arriti të shndërroj në libër në kopje fizike.

Mbrëmja promovuese e librit u hap nga drejtoresha e mediumit KultPlus, Ardianë Pajaziti, e cila përveç fjalëve përshëndetëse tha se ndihej e mahnitur nga guximi i autorit Aliu, i cili në një moshë shumë të re kishte arritur të konkretizonte një libër të tillë aq voluminoz.

“Zakonisht njerëzit udhëtimin krijues e nisin duke shkruar poezi, prozë ose tregim të shkurtë, kurse guximi  i autorit Andrin Aliu për tu prezantuar me një libër kaq voluminoz është shumë sfidues për moshën e tij. Ne me padurim presim të lexojmë librin dhe të shohim çfarë ka sjellur autori i ri”, ka thënë drejtoresha Pajaziti.

Më tej mbrëmja u zhvillua si një bashkëbisedim mes autorit Andrin Aliu dhe drejtoreshës Pajaziti për të shpalosur punën e konkretizuar.

Autori Aliu tha se vetëm një pasion i madh për letërsinë dhe pastaj rrjedhimisht edhe për shkrimin, kishte qenë shkaku që solli deri te botimi i këtij libri, edhe përkundër faktit se studimet e tij kishin të bënin me një sektor krejtësisht tjetër, siç është ai i ekonomisë.

“Gjatë studimeve jam marr kryesisht me literaturë studimore, jam fokusuar kryesisht në fushën e ekonomisë, por letërsia më ka tërhequr edhe para studimeve. Me fillimin e studimeve, pata një lloj pauzë në letërsi sepse nuk gjeja kohën e duhur për t’u marrë me të. Por, pas studimeve u riktheva përsëri te letërsia me lexim fillimisht dhe disa muaj më vonë fillova  ta shkruaj edhe librin tim të parë “Shitësin”, i cili mori një periudhë kohore prej tre vitesh derisa përfundoi i tëri si proces”, është shprehur Aliu.

Pjesa më interesante e krijimit të këtij botimi ishte se autori iu kishte bërë befasi për ditëlindjen e 28-të edhe anëtarëve të ngushtë të familjes së tij, pasi gjatë tre viteve sa ka zgjatur procesi i shkrimit ata nuk kanë qenë në dijeni që ai ishte duke shkruar libër.

“Anëtarët e familjes dhe rrethi im i ngushtë nuk e dinte që unë isha në proces të shkrimit të një libri deri në ditën kur u botua libri, dhe deri kur ata i panë kopjet e para të tij. Ata ishin në dijeni që gjatë mbrëmjeve unë lexoja dhe shkruaja në letra të ndryshme nëpër dhomë, por jo që jam duke shkruar libër. Mendoj që duke shkruar në fshehtësi ikën nga ‘pressioni’ i familjes dhe pyetjeve se me çfarë po merresh, çfarë po shkruan. Pra pa qenë i ekspozuar ndaj rrethanave dhe shpërqendrimeve të jashtme. Më nevojitej qetësi në atë periudhë për të shkruar më lirshëm dhe për të nxjerrë diçka që mund ta shprehja përmes imagjinatës sime”, ka thënë autori duke treguar që nga familjarët e tij ai kishte marrë komente shumë pozitive, pas kësaj befasie nga ana e tij.

Autori më tej gjithashtu tregoi edhe për përmbajtjen e librit, përmbajtje e cila qysh me përshkrim jo të detajuar të ngacmonte për të kuptuar historinë në tërësi të romanit, i cili kishte ardhur nga skutat e imagjinatës së krijuesit të ri.

“Personazhi kryesor është një djalosh gjimnazist. Ngjarja zhvillohet në verën e vitit 2012 në Prishtinë, jeta e personazhit kryesor ndryshon rrënjësisht kur fillon një punë si mirëmbajtës pallati, ku punëdhënësi i tij qëllon që të jetë miku më i ngushtë i babait të tij gjatë viteve të rinisë, ku në periudhën e vitit 99’ kanë qenë të shpërngulur. Pastaj historia ndërlidhet këtu sepse punëdhënësi nuk i tregon djaloshit gjimnazist se dikur kanë qenë mik me babain e tij për shkak të tronditjeve shpirtërore që kishte pësuar në të kaluarën sikur i kishte vënë kufi për të mos shikuar nga e shkuara. Por, ja që e shkuara i kthehet në një formë që ai nuk e pret. Pra ajo i kthehet përmes të birit të shokut të tij më të ngushtë. Kështu historia ndërlidhet edhe me personazhe të tjera ku fatet e tyre kanë qenë të ndërlidhura në një formë qysh nga vitet e 80-ta kur ishin demonstratat studentore”, ka treguar autori.

Ai më tutje shpjegoi se shkrimtarët si Ismail Kadare, Fjodor Dostojevski  dhe Leon Tolstoi e kishin frymëzuar për ndërtim të stilit të shkrimit, ndërsa rrëfimet për periudha të ndryshme historike të dëgjuara nga të tjerët i kishte vendosur për të shtrirë rrjedhën e ngjarjes.

“Kryesisht nga rrëfimet e njerëzve jam përpjekur që të ndërtoj historinë e cila është paraqitur në librin “Shitësi”. Mund të kem marrë diçka nga karaktere të ndryshme të njerëzve për të ndërtuar një karakter të tillë, por mendoj që karakteri i punëdhënësit është vërtetë i veçantë që me gjithë tiparet e veta, që vështirë se mund t’i gjesh te ndonjë karakter tjetër jashtë asaj që është e bazuar në libër”, ka thënë krijuesi Aliu.

Ndërsa shkrimtari dhe profesori universitar, Sali Bashota e mirëpriti një krijimtari të tillë , ku ndër të tjera tha se përshtypje i kishte bërë gjuha letrare të cilën autori Aliu e kishte përdorur, pasi gjuha është element kyç që përcakton stilin e shkrimit.

Profesori Bashota po ashtu e uroi për këtë sukses të parë të tij duke e cilësuar si punë mjaft të madhe fillimin e karrierës si shkrimtar me një roman, duke thënë që një produkt të tillë e ka sjellë vetëm një punë odiseadë dhe udhëtim jashtëzakonisht i gjatë.

“Mua më duket shumë interesant përkushtimi i autorit i cili studion shkencat ekonomike dhe ti kthehet letërsisë, e shoh që flet shumë bukur, e flet gjuhën letrare shumë bukur në artikulimin e mendimeve dhe koncepteve të tij. Një roman kaq voluminoz i shkuar nga një autor i ri, sepse zakonisht fillojnë me novela, dhe vështirë është ndonjë krijues i ri të filloj me një roman voluminoz prej 500 faqesh. Të përgëzoj për punën që e ke bërë. Vërtetë është me interes që ne që jemi mesatar në moshë, ata që kanë emër në letërsie shqipe kur të rinjtë marrin guxim, motivohen që të shkruajnë vepra të tilla, sidomos prozë që është më e vështirë, për natyrën e rrëfimit, tipizimin e personazheve, sistematizimin e lëndëve që lidhen shumë me kujtesën, imagjinatën disa filtra që padyshim që autori që e shkruan romanin duhet të ketë një përvojë krijuese mjaftë të gjatë. Unë të përgëzoj për këtë guxim dhe shpresoj që romani do të ketë sukses”, ka thënë profesori Bashota.

Shkrimtari Bashota po ashtu e ka përgëzuar për gjuhën letrare të përdorur në këtë vepër, duke e konsideruar si investim në të ardhmen e popullit, kulturës dhe në të ardhmen e brezave që vijnë.

“Kanë filluar jo vetëm gjuhë angleze por edhe gjuhë të tjera sllavizma, turqizma, greqizma, arabizma dhe shumë gjuhë të tjera të cilat janë duke e dëmtuar gjuhën dhe kulturën shqipe. Institucionet tona fatkeqësisht janë të shurdhra në këtë drejtim. Është shumë me interes që të mbrojmë gjuhën shqipe sepse dy nga të mbërriturat më të mëdha për kombin shqiptar për shek. XX është standardizimi i gjuhës letrare shqipe dhe krijimi i Universitetit të Prishtinës”, ka thënë Bashota duke e inkurajuar shkrimtarin e ri që për libra pasues të konsultohet edhe me shkrimtarë të tjerë, sepse në këtë mënyrë ai mund edhe të përshtas dhe të krijoj stilin e tij personal, duke i marrë për bazë kritikat e profesionistëve, praktikë të cilën e zbaton edhe vetë.

Ndërsa Rexhep Krasniqi, botimin e librit e quajti sensacion në kuptimin pozitiv, kurse autorin një talent të jashtëzakonshëm.

“Ju ftoj që të vazhdoni me imagjinatën tuaj të talentuar për të krijuar edhe libra të tjerë. Për mua është një sensacion në kuptimin pozitiv, ngaqë në këtë moshë të re të krijohet gjithë ky libër, shihet kapaciteti juaj. Jeni një talent i cili ende pjesën më të madhe e ka të pashpërthyer. Edhe për libra të tjerë mendoj që ka nevojë shoqëria sigurisht”, ka thënë Krasniqi.

Promovimi i librit “Shitësi” i autorit të ri ambicioz Andrin Aliu pritet të bëhet edhe në qytete të tjera të Kosovës si dhe jashtë vendit./ KultPlus.com

Romani “Shitësi” i autorit Andrin Aliu promovohet sot në KultPlus Caffe Gallery

Romani “Shitësi” i autorit Andrin Aliu do të promovohet sot, më datë 18 mars, ora 19:00 në KultPlus Caffe Gallery.

“Shitësi” është një roman psikologjik, për të cilin autori ka punuar mbi tri vite.

Gjatë promovimit në panel do të jetë autori Andrin Aliu dhe redaktori i librit Sabit Jaha.

Përshkrimi i ngjarjes në libër

Është vera e vitit 2012, në Prishtinë, kur jeta e Zgjimit, gjimnazist dhe bir i një dëshmori, do të ndryshojë përgjithmonë. Në të njëjtën ditë që ka filluar punën si shitës në një market, rrugës për në apartamentin e tij, ai  do të hasë një afishe ngjitur në murin e një pallati, ku shkruan: Kërkojmë mirëmbajtës të pallatit. Poshtë këtij shënimi është edhe një numër kontaktues. Zgjimit  i bën përshtypje kjo ofertë pune dhe e fotografon afishen, teksa pas disa ditësh ai telefonon në numrin e shkruar në afishe. Shumë shpejt ky djalosh do të takohet me zotërinë që kërkon një mirëmbajtës pallati, dhe do të pranojë ofertën për punë, pa e pasur idenë se punëdhënësi i tij i ri, dikur ka qenë shoku më i ngushtë i babait të tij deri në çastet e fundit të jetës, atëherë kur kishte ndodhur një prej masakrave më të llahtarshme në luftën e vitit 1999, në Kosovë.

Rreth autorit

Andrin Aliu ka lindur më 1 dhjetor 1995 në Podujevë, kurse aktualisht banon në Prishtinë. Ka përfunduar studimet në Fakultetin Ekonomik, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”. Letërsia është pasioni i tij më i madh.

“Shitësi” shfaqet si një roman psikologjik dhe autori fton të gjithë ata që e duan letërsinë, ta lexojnë këtë libër, sepse sipas tij, nuk do t’iu duhet tepër kohë për t’u bindur se rrëfimi nuk është aspak i zakontë. / KultPlus.com

Romani “Shitësi” i autorit Andrin Aliu promovohet në KultPlus Caffe Gallery

Romani “Shitësi” i autorit Andrin Aliu do të promovohet më datë 18 mars, ora 19:00 në KultPlus Caffe Gallery.

“Shitësi” është një roman psikologjik, për të cilin autori ka punuar mbi tri vite.

Gjatë promovimit në panel do të jetë autori Andrin Aliu dhe redaktori i librit Sabit Jaha.

Përshkrimi i ngjarjes në libër

Është vera e vitit 2012, në Prishtinë, kur jeta e Zgjimit, gjimnazist dhe bir i një dëshmori, do të ndryshojë përgjithmonë. Në të njëjtën ditë që ka filluar punën si shitës në një market, rrugës për në apartamentin e tij, ai  do të hasë një afishe ngjitur në murin e një pallati, ku shkruan: Kërkojmë mirëmbajtës të pallatit. Poshtë këtij shënimi është edhe një numër kontaktues. Zgjimit  i bën përshtypje kjo ofertë pune dhe e fotografon afishen, teksa pas disa ditësh ai telefonon në numrin e shkruar në afishe. Shumë shpejt ky djalosh do të takohet me zotërinë që kërkon një mirëmbajtës pallati, dhe do të pranojë ofertën për punë, pa e pasur idenë se punëdhënësi i tij i ri, dikur ka qenë shoku më i ngushtë i babait të tij deri në çastet e fundit të jetës, atëherë kur kishte ndodhur një prej masakrave më të llahtarshme në luftën e vitit 1999, në Kosovë.

Rreth autorit

Andrin Aliu ka lindur më 1 dhjetor 1995 në Podujevë, kurse aktualisht banon në Prishtinë. Ka përfunduar studimet në Fakultetin Ekonomik, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”. Letërsia është pasioni i tij më i madh.

“Shitësi” shfaqet si një roman psikologjik dhe autori fton të gjithë ata që e duan letërsinë, ta lexojnë këtë libër, sepse sipas tij, nuk do t’iu duhet tepër kohë për t’u bindur se rrëfimi nuk është aspak i zakontë. / KultPlus.com

Andrin Aliu shënon hyrjen në letërsinë kosovare me “Shitësi”, një roman psikologjikë me një rrëfim aspak të zakontë

Në skenën letrare të Kosovës ka hyrë këto ditë edhe një autor i ri. Andrin Aliu ka publikuar romanin e tij të parë të titulluar “Shitësi”, vepër kjo e cila mundohet të sjell një frymë të re dhe një dimension të veçantë në peizazhin letrar të vendit tonë, shkruan KultPlus.

Ideja për “Shitësi” lindi në vjeshtën e vitit 2019, ndërsa nisi të shkruhej në verën e vitit 2020. Autori thekson se vendimi për të shkruar një vepër ka ardhur natyrshëm.

“Letërsia gjithmonë më ka tërhequr vëmendjen dhe mendoj se vendimi im për t’u bërë shkrimtar, ka qenë i natyrshëm, por frymëzimi për ta shkruar një libër si “Shitësi”, ka ardhur si rezultat i ndodhive të mia në jetë gjatë këtyre viteve të fundit, mes përpjekjeve të pareshtura për ta njohur më mirë veten dhe njerëzit përreth meje”, thotë Andini për KultPlus.

“Shitësi” shfaqet si një roman psikologjik dhe autori fton të gjithë ata që e duan letërsinë, ta lexojnë këtë libër, sepse sipas tij, nuk do t’iu duhet tepër kohë për t’u bindur se rrëfimi nuk është aspak i zakontë.   

Një aspekt i veçantë i historisë së lindjes së këtij libri është mënyra se si autori e ka mbajtur këtë projekt të fshehur nga familja deri në momentin e botimit, më datë 1 dhjetor. Në ditëlindjen e tij të 28, Andrin Aliu ua dhuroi kopjet e para të librit anëtarëve të familjes, duke sjellë një surprizë të bukur për ta.

“Në ditëlindjen time të 28, nxora nga çanta kopjet e para të librit dhe ua dhurova anëtarëve të familjes. Fatbardhësisht, libri u mirëprit nga ta”.

Pas shumë orëve, ditëve, netëve, javëve e muajve, duke u rrekur për të ndërtuar një histori, për të cilën Andinit ju deshën mbi tri vite punë konstante, sot, nuk ka si të mos jetë i lumtur me tërë rrugëtimin, që i parapriu librit tij të parë.

Pa dashur të zbuloj shumë, Andini na sjell një pasqyrë të shkurtër rreth përmbajtjes së këtij libri e cila është shtrirë në mbi 500 faqe.

Është vera e vitit 2012, në Prishtinë, kur jeta e Zgjimit, gjimnazist dhe bir i një dëshmori, do të ndryshojë përgjithmonë. Në të njëjtën ditë që ka filluar punën si shitës në një market, rrugës për në apartamentin e tij, ai do të hasë në një afishe ngjitur në murin e një pallati, ku shkruan: Kërkojmë mirëmbajtës të pallatit. Poshtë këtij shënimi është edhe një numër kontaktues. Zgjimit i bën përshtypje kjo ofertë pune dhe e fotografon afishen, teksa pas disa ditësh ai telefonon në numrin e shkruar në afishe.

Shumë shpejt ky djalosh do të takohet me zotërinë që kërkon një mirëmbajtës pallati, dhe do të pranojë ofertën për punë, pa e pasur idenë se punëdhënësi i tij i ri, dikur ka qenë shoku më i ngushtë i babait të tij deri në çastet e fundit të jetës, atëherë kur kishte ndodhur një prej masakrave më të llahtarshme në luftën e vitit 1999, në Kosovë.

Duke punuar si mirëmbajtës, Zgjimi do të njihet me miken e vetme të punëdhënësit të tij, një psikologe e bukur, e cila do të shëtisë me të netëve të verës dhe do të kërkojë të dijë më shumë për jetën e tij, pa e treguar arsyen e vërtetë të këtij interesimi, që i ka rrënjët qysh në periudhën e viteve te 80-ta, në ato kohët e turbullta politike, kur shpërthyen demonstratat e mëdha studentore.

Nga gjysma e rrëfimit e tutje, protagonist do të jetë edhe një mërgimtar, i cili kthehet në atdheun e vet për ta kërkuar mikun e tij të moçëm dhe të dashurën e dikurshme, duke qenë i vetëdijshëm se asgjë më nuk mund të jetë si në të shkuarën.

Të vërtetat e fshehura nga miqtë, që rrethanat e jetës i ndanë dhe i zhytën në një melankoli të thellë shpirtërore, do t’i zbulojë Zgjimi, i mbyllur në apartamentin e një filozofi në prag të vdekjes, mes mijëra shkrimeve filozofike dhe ditarëve personalë.

“Shitësi” mund ta gjeni në librarinë “Artini” dhe “Dukagjini”, në Prishtinë. / KultPlus.com