Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar konfirmon se nuk është pjesë e nismës për votimin e mbështetësve artistik

Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës përmes një komunikate ka shprehur se nuk është pjesë e organizimit të reagimit të përfaqësuesve të Teatrit Kombëtar të Kosovës, Filharmonisë së Kosovës dhe AKKV “Shota“ dhe Asociacioni i Teatrove Publike të Qyteteve të Kosovës, të cilët dje u shprehën se vota e tyre shkon për ata që garantojnë ligjin për krijuesit dhe performuesit e artit, shkruan KultPlus.

“Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës, si subjekti i vetëm sindikal i çertifikuar në Teatrin Kombëtar të Kosovës shprehë habinë, që individë të caktuar të inkriminuar dhe pa legjitimitet bëjnë kushtëzime elektorale, bazuar në idetë dhe propozimet e SHSTKK-së, përfshirë miratimin e Ligjit për Krijuesit dhe Përformuesit e Artit, të cilin subjekti ynë e ka në programin dhe statutin e tij, të miratuar që në vitin 2016”, thuhet në komunikatë.

Tutje, Shoqata në fjalë shprehet se për ta janë të dëmshme praktikat e deri tanishme të politizimit të institucioneve të kulturës, përfshirë Teatrin Kombëtar të Kosovës për interesa meskine të disa individëve, kurse vazhdimin e qasjes se tillë e kualifikon të papranueshme.

“Shoqata jonë Sindikale pret nga partitë fituese të zgjedhjeve, të shfuqizojnë një ser aktesh dhe vendimesh antiligjore në këto institucione dhe të instalojnë mekanizma për sundimin e ligjit, përgjegjësisë, llogaridhënjes (praktikë e munguar deri me tani), si parakusht për mbarëvajtjën normale të punës së stafit dhe veprimtarisë artistike”, vazhdon Shoqata Sindikale e TKK-së.

“Vetëm pas vendosjes së ligjshmërisë dhe vënjën para përgjegjësisë të individëve të ngarkuar me përgjegjësi  penale dhe shkelje ligjore, mund të pretendohet edhe miratimi i ligjeve dhe normativave shtesë, përfshirë  ligjin e ideuar kohë më parë nga ne, për Krijuesit dhe Përformuesit e Artit”, përfundon reagimi i tyre.

Dje Këshilli organizativ sindikal i përbërë nga përfaqësuesit sindikal të: Teatrit Kombëtar të Kosovës, Filharmonisë së Kosovës dhe AKKV “Shota“ dhe Asociacioni i Teatrove Publike të Qyteteve të Kosovës, përmes një komunikate kanë bërë me dije se vota e komunitetit artistik do të shkojë për ata që garantojnë ligjin për krijuesit dhe performuesit e artit, kjo pasiqë kërkesat e tyre ka kohë që neglizhohen dhe një nga arsyet vjen pikërisht nga ndërrimi i shpeshtë i qeverive në vend. / KultPlus.com

Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës, denon fuqishëm aktin e shëmbjes së Teatrit Kombëtar të Shqipërisë

Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës, denon fuqishëm aktin e shëmbjes të godinës së Teatrit Kombëtar të Shqipërisë, nga pushteti sot në Tiranë (ende pa u gdhirë) dhe dhunën e përdorur kundër artistëve e aktivistëve, mbrojtës të këtij monumenti.

Skena të tilla, të rikthejnë në kujtesë ngjarjet e shekullit të kaluar, kur sistemet diktatoriale orvateshin të mbijetonin duke përdorur shfrenueshëm aparatin e dhunës mbi popujt liridashës, të cilat akte janë të papranueshme të ndodhin në shekullin e 21, në një vend që pretendon të aderoj në Bashkimin Evropian, union ky i përbër nga shtetet me demokracitë më të përparuara të botës.

Akti i goditjes dhe zvarritjes në ërresirë i artistëve: Edmond Budina, Neritan Liçaj, Robert Budina, Mehdi Malka etj, të krijon imazhin surreal të skenave të dhunshme në produksionet filmike, ku simulimi i dhunës përdoret për ta vetëdijesu publikun nga pasojat që ajo ka, por përdorimi i sajë si mjet sot mbi artistët dhe tempullin ku ata shpërfaqnin artin e tyre, është jasht ç’do realiteti të pranueshëm njerëzor dhe qytetrues.

Fatkeqësisht e ter kjo dhunë, u përdor për shëmbjen e një vepre shpirtërore dhe historike, një vepre të marrë nën mbrojtje nga organizatat më prestigjioze që merrën më ruajtjën e trashëgimisë kulturore në kontinent, si Europa Nostra.

Paradoksalisht para pak vitësh drejtuesit e pushtetit në Shqipëri, më arsyetimin e rikthimit të kujtesës historike, transferuan disa bunker nga kodrat për rreth në qënder të Tiranës, ndërkohë që në emer të ” ngritjes së modernës ” të njëjtit pushtetarë që sollën reliktet e diktaturës pranë sajë, shbën simbolin e frymimit kulturor dhe historik të artit skenik shqipëtar.

Shëmbja e ndërtesës së Teatrit Kombëtar të Shqipërisë është sulm mbi trashëgimin, kulturën dhe historinë materiale të vendit e ku në mungesë edhe të sajë, shqipëtaret do të vazhdojnë ta pasqyrojnë historinë e tyre nëpermjet burimeve tjeta dytësore.

Sot më shëmbjen e kësaj godine u rrënua një simbol i papërseritshem historik, por u ringrit shpirti liridashës i një vendi, i cili u ushqy pa rreshtur për dy vjet më radhë, nga qëndrestarët e kësaj kauze. / KultPlus.com

ShSK: Ndjehemi të shokuar me lajmin për humbjen e jetës së drejtorit historik të Baletit Kombëtar të Kosovës

Telegram Ngushëllimi nga Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës

Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës, ndjehet e shokuar më lajmin për humbjen e jetës së drejtorit historik të Baletit Kombëtar të Kosovës z. Ahmet Brahimaj.

Ahmet Brahimaj më punën, konsistencën dhe sakrificën e tij pas luftës, atëher kur po rrezikohej shuarja e saj, e ringriti trupën e re të balerinëve të këtij institucioni dhe më angazhimin e tij vetmohues, i’a trasoi rrugën e pandalshme të suksesit.

Rigoroziteti, paanshmeria dhe ndershmëria e shquanin personalitetin e z. Ahmet Brahimaj, të cilat virtyte ai i aplikoi edhe në institucionin që drejtoi, duke e bërë model pune dhe formimi, për të gjitha institucionet tjera kombëtare të kulturës, në nivel vendi.

Aranzhimi i bashkëpunimeve më koreografë të të nivelit të lartë ndërkombëtar, bëri që Baleti Kombëtar i Kosovës, të kthehej në njërin nder institucionet më përfaqësuese kulturore në Republikën e Kosovës e ku meritat më të mëdha për këtë i atribuohën z. Brahimaj.

Z. Ahmet Brahimaj do të mbahet mend edhe për temperamentin e rrallë që kishte, të cilin diti ta sublimoj në punën e tij prej drejtuesi, duke i dhën impuls unik punës ķreative të trupës së balerinëve që kishte nën menaxhim, për ti motivuar ata të dëshmoheshin sa më mirë në skenë.

Më largimin nga jeta të z. Ahmet Brahimaj kultura dhe arti humbi një artist dhe menaxher të vëçant, por jo dhe rrugën e suksesit që ai e trasoi, e cila për të gjithë artistët skenik, është një nder modelet më të mira të arritjeve në art. / KultPlus.com