Familja Shita themelon bursë për studentët në nderim të gjyshit të tyre Vehap Shita

Në përkujtim të gjyshit të tyre, kritikut letrar, shkrimtarit dhe gazetarit të përjetshëm, Vehap Shita, nipat e tij Ardi, Miranda dhe Amanda kanë vendosur që të themelojnë bursën e familjes Shita, shkruan KultPlus.

Në një postim në rrjetin social Facebook, Ardi Shita ka shkruar se bursa do i dedikohet një vajze apo djali të ri nga Gjakova me të gjitha shpenzimet e mbuluara e deri tek mundësia e diplomimit në Rochester Institute of Technology, përmes RIT Kosovo.

Sipas tij në kohët më të vështira të vendit, studimi në një Universitet amerikan për popullin tonë nuk ka mundur të jetë as edhe ëndërr. Shipa ka falënderuar gjyshin e tij dhe të gjithë veprimtarët e tjerë që kanë dhënë e sakrifikuar shumë për të mundësuar shkollimin e popullit shqiptar ndër vite.

“Për gjyshin tim, per te gjithe veprimtaret e kohes e te gjithe ata qe dhane gjithçka per shkollimin e shqiptarëve nder vite, ju falënderojmë nga zemra e ju kujtojme gjithmone”, ka shkruar ai në Facebook.

 Vehap Shita ishte një kritik letrar dhe shkrimtar, një gazetar i përjetshëm dhe përkthyes i veprave letrare. Ai u lind në Gjakovë në vitin 1923. Punoi si redaktor i kulturës së të përditshmes ‘Rilindja’, revistës ‘Jeta e Re’ dhe gazetës ‘Scena’, të Novi Sad. Shita është një nga themeluesit e Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës në vitin 1970 dhe të Këshillit për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut. Ai ishte Drejtori i Shoqatës së Veteranëve të Kosovës të Luftës Antifashiste të lirimit Kombëtar. Vehap Shita vdiq me datën 8 nëntor të 2015. / KultPlus.com

Shfaqja e parë e luajtur në Prishtinë dhe fuqia e disa aktoreve (FOTO)

Në Prishtinë, teatri profesional (sot Teatri Kombëtar) është themeluar përfundimisht më 1948, ndërsa me 1949 ka filluar programi i rregullt, me dy-tri premiera shqip e serbisht.

Shfaqja e parë e luajtur në teatrin e Prishtinës është “Personi i dyshimtë” i Nushiqit, e përkthyer. Nushiqi nënën e ka pasur shqiptare, të grabitur prej një serbi të Maqedonisë. Serbët thonë se është serb, maqedonasit se është maqedonas, ne themi se e ka marrë mbiemrin e së ëmës – Nushës, një bareshë e bukur, e re, e rrëmbyer nga kaçakët, – rrëfen Vehap Shita, kritiku më i njohur i teatrit, që nga ditët e para të themelimit të tij, gazetar shumëvjeçar dhe përkthyes.


Lajde Sopi, Meli, Meribane Shala, Katarina Josipi

– Unë, kur kam shkruar për zhvillimin e teatrit, e kam marrë vitin 1930. Edhe atëherë janë dhënë shfaqje teatrale në gjuhën shqipe nëpër shtëpi nëpër oborre, kopshte.. Teatro amatore ka pasur edhe gjatë okupacionit. Në Prizren, për shembull, kanë qenë Tajar Hatipi, Mysafere Gjinali, Nuhi Sherifi, Xhemil Doda…

Në Prishtinë, rolin e parë kryesor e ka luajtur Shani Pallaska, amator i thjeshtë i ardhur nga Gjakova. Shaniu ka kënduar bukur dhe i ka rënë kitarës. Aktorët Abdurrahman Shala e Muharrem Qena kanë ndjekur Shkollën e Teatrit në Beograd, me profesorë shumë të zotët. Fillimisht regjisorët vinin nga Beograd. Muharrem Qena, në fakt, aktrimit ia ka nisur në Mitrovicë, mandej ka ardhur në gjimnazin e Prishtinës, shkruan KultPlus.

E para aktore e Teatrit të Prishtinës ka qenë Meriban Shala, mandej Katarina Josipi, Melihate Ajeti, Musherefe Preka. / KultPlus.com

Burimi: Sanije Gashi – “Prishtina e fëmijërisë sime”