‘Kur nuk mund të përcaktoj thelbin e lirisë, e di saktësisht ç’është robëria’

Poezia ‘Liria’ nga Adam Zagayewski

Përktheu: Mazllum Saneja

Ç’është liria? Pyesin filozofët
Unē gjithashtu njëherë deklarohem për garancinë e lirisë
Ballë për ballë me forcën e pushtetit,
Herën tjetēr tërheq forcën e besimit,
Sovranitetin e shpirtit dhe besnikërinë
E misionit tim. Dhe madje kur nuk mund
Të përcaktoj thelbin e lirisë
E di saktësisht ç’është robëria. / KultPlus.com

Edhe në vdekje do të jetojmë

Nga Adam Zagajewski

Përktheu: Mazllum Saneja

Edhe në vdekje do të jetojmë,
vetëm ndryshe, me njomësi dhe butësi,
të shkrirë në muzikë;
individualisht të thirrur në korridor,
të vetmuar e megjithatë në turmë,
si shokët e një klase
që shtrihet deri prapa Uralit
dhe arrin deri te kuarteri. Të liruar
nga biseda e pambarim mbi politikën,
të hapur dhe të sinqertë, të lirë, ndonëse
pikërisht do të kërcasin kapakët e mbyllur të
dritareve
ndërsa breshëri në dërrasën e dritareve
do të intonojë marshin turk
vrullshëm si gjithnjë.
Bota imagjinare nuk do të zhduket sakaq,
edhe shumë kohë do të jenë kapricioze
dhe do të mbështillet si karta e lagur
hedhur në zjarr.
Gjakimi për përsosmërinë do të plotësohet
krejtësisht lehtë, do të kalojë tërthorazi të gjitha
pengesat, sikur gjermanët që mësuan
të kalojnë tërthorazi linjës së Maginotit.
Gjëra të vogla dhe të harruara, balona
prej letre më të hollë, gjethe të brishta
të vjeshtës së shkuar, do të fitojë prapë
autoritetin e vet të pavdekshëm,
ndërsa sistemet e mëdha triumfuese
do të tkurren si organet gjenitale.
Gjakimi nuk do të ketë më
sepse do të arrijë vetveten,
e çuditur që shpëtoi aq gjatë
pas hijes së vet arktike.
Nuk do të jemi as ne
sepse nuk dimë
ende të jetojmë aq lart./ KultPlus.com

Vdes poeti dhe eseisti i njohur polak, Adam Zagajewski

Adam Zagajewski, poeti dhe eseisti i njohur polak, vdiq në moshën 75 vjeç.

Ai u bë i njohur ndërkombëtarisht, ndër të tjera, për poezinë e tij ”Mundohuni të falënderoni botën e gjymtuar”, botuar pas sulmeve të 11 Shtatorit 2001 kundër Qendrës Botërore të Tregtisë.

”Vdekja e tij është një humbje e madhe për letërsinë polake”, shkroi presidenti Andrzej Duda në Twitter.

Zagajewski u lind në 1945 në Ukrainë, një nga qendrat e jetës intelektuale dhe shkencore polake të para luftës.

Ai studioi filozofi dhe psikologji në Krakov, duke parë dëshminë e shtypjes politike dhe retorikës antisemitike të qeverisë komuniste që arriti kulmin në ngjarjet e marsit të vitit 1968.

Gjithmonë një mbrojtës i lirisë, ai ishte nënshkrues i një letre që protestonte kundër përfshirjes së një reference për rolin udhëheqës të Bashkimit Sovjetik në kushtetutën polake.

Pasi komunistët futën ligjin ushtarak në Poloni, Zagajewski emigroi në Paris.

Ai u kthye në Poloninë demokratike dy dekada më vonë, duke mos iu shmangur të qenit kritik i procesit të transformimit të vendit.

Zagajewski shpesh konsiderohej si një kandidat kryesor për çmimin Nobel në letërsi, një nder që nuk iu dha kurrë.

Çmimet e shumta që ai mori përfshijnë çmimin ndërkombëtar për letërsinë ”Neustadt”, Çmimin Europian të Poezisë dhe çmimin “Heinrich Mann”. / BalkanWeb / KultPlus.com

Vdes poeti dhe eseisti i njohur polak, Adam Zagajewski

Adam Zagajewski, poeti dhe eseisti i njohur polak, vdiq në moshën 75 vjeç.

Ai u bë i njohur ndërkombëtarisht, ndër të tjera, për poezinë e tij ”Mundohuni të falënderoni botën e gjymtuar”, botuar pas sulmeve të 11 Shtatorit 2001 kundër Qendrës Botërore të Tregtisë.

”Vdekja e tij është një humbje e madhe për letërsinë polake”, shkroi presidenti Andrzej Duda në Twitter, përcjell KultPlus.

Zagajewski u lind në 1945 në Ukrainë, një nga qendrat e jetës intelektuale dhe shkencore polake të para luftës.

Ai studioi filozofi dhe psikologji në Krakov, duke parë dëshminë e shtypjes politike dhe retorikës antisemitike të qeverisë komuniste që arriti kulmin në ngjarjet e marsit të vitit 1968.

Gjithmonë një mbrojtës i lirisë, ai ishte nënshkrues i një letre që protestonte kundër përfshirjes së një reference për rolin udhëheqës të Bashkimit Sovjetik në kushtetutën polake.

Pasi komunistët futën ligjin ushtarak në Poloni, Zagajewski emigroi në Paris.

Ai u kthye në Poloninë demokratike dy dekada më vonë, duke mos iu shmangur të qenit kritik i procesit të transformimit të vendit.

Zagajewski shpesh konsiderohej si një kandidat kryesor për çmimin Nobel në letërsi, një nder që nuk iu dha kurrë.

Çmimet e shumta që ai mori përfshijnë çmimin ndërkombëtar për letërsinë ”Neustadt”, Çmimin Europian të Poezisë dhe çmimin “Heinrich Mann” / KultPlus.com