Baleti Kombëtar i Kosovës anulon shfaqjen “Pushimi i Kalorësve”

Qeveria e Kosovës në një mbledhje urgjente, të mbajtur të mërkurën mbrëma ka marr një sërë masash me qëllim të parandalimit të përhapjes së koronavirusit.

Ndonëse shumë qytetarë deri më tani janë testuar me dyshimet se janë prekur nga koronavirusi, rezultatet kanë treguar se asnjëri prej tyre nuk është infektuar nga ky virus.

Ditë më parë Qeveria e Kosovës ka miratuar edhe Planin e veprimit për gatishmëri dhe reagim për koronavirusin, ndërsa mbi bazë ndau 10 milionë euro për Ministrinë e Shëndetësisë.

Duke u bazuar në këto vendime të Qeverisë së Kosovës, Baleti Kombëtar i Kosovës, ka marrë vendim që të anulon shfaqjen “Pushimi i Kalorësve” dhe të pezulloj aktivitetet e përditshme.

Ky është njoftimi i Baletit Kombëtar të Kosovës:

Në bazë të vendimit të Qeverisë së Republikës së Kosovës më datë 11.03.2020 mbi Masat e reja lidhur me COVID-19

Baleti Kombëtar i Kosovës me keqardhje iu njofton që shfaqja “Pushimi i Kalorësve” anulohet si dhe aktivitetet e përditshme pezullohen deri sa të bëhet dezinfektimi i Sallës së Baletit dhe komplet objektit të Teatrit Kombëtar të Kosovës.

Faleminderit për mirëkuptim! / KultPlus.com

Aktorët e Teatrit Kombëtar anulojnë shfaqjen, kërkohet rritje e pagave në nivelin universitar

Të gjithë ata qytetarë që kanë blerë biletat për reprizën e sotme që do të jepet në Teatrin Kombëtar të Kosovës, për shfaqjen ‘Bordel Ballkan’ me tekst të Jeton Neziraj e regji të András Urbán, nuk do të mund ta shohin atë, shkruan KultPlus.

Sarandë Selimi

E gjithë kjo, pasi që, Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës në bashkëpunim me Sindikatën e Bashkuar për Arsim Shkencë e Kulturë, kanë marrë vendim që këtë shfaqje ta anulojnë. Ky anulim erdhi si pasoj e mos plotësimit të kërkesave të SHSTKK-së, drejtuar Ministrisë së Kulturës për rritjen e pagës bazë të Trupës Rezidente të Teatrit Kombëtar të Kosovës.

Ka plotë 18 muaj që kjo shoqatë mbanë takime e bisedon me MKRS-ën për këtë çështje, por duket që kjo ka shkuar në vesh të shurdhër, dhe pikërisht kjo ka sjellë një gjendje të tillë në teatër.

Në lidhje me këtë dhe me çështjet e tjera se çfarë do të veproj kjo shoqatë në bashkëpunim me SBASHK, sot në Sallën A, aty ku mbahen provat e leximit për shfaqjet e reja në teatër, u mbajt një konferencë për medie. Në konferencë morën pjesë nënkryetari i SBASHK-Lutfi Mani, kryetari i SHSTKK-Ismet Azemi dhe aktorët Adrian Morian e Shkëlzen Veseli.

“Ne jemi të shtrënguar pa dashjen tonë, që t’i bëjmë me dije institucionet e shtetit tonë se gjendja në TKK, sa i përket pagave që e kemi thënë që dy vite në mënyrë të organizuar është denigrim për aktorët e TKK. Ju njoftoj që SHSTKK, ka marrë vendim në konsultim me SBASHK, që të hyjmë në grevë dhe sonte më vjen keq që publiku i cili i ka nxjerrë biletat sonte nuk do të mund ta sheh shfaqjen por aktorët do i sheh”, tha para medieve Ismet Azemi, i cili vazhdoi tutje të tregoj se shfaqja ‘Bordel Ballkan’ do të anulohet dhe me këtë do të iu tregojnë institucioneve që ky anulim dhe ky vendim që kanë marrë është shumë serioz.

“Nga nesër mbrëma repertori vazhdon deri në të dhjetën ditë, e nëse ata nuk reflektojnë neve na shtrëngojnë që të kalojmë në përshkallëzime”, u shpreh Azemi-kryetar i SHSTKK dhe aktor i Trupës Rezidente të TKK-së.

Kërkesa e kësaj shoqate është që Trupa Rezidente e Teatrit Kombëtar të Kosovës të ketë pagën e nivelit universitar, që i bie duke u bazuar në pagën e profesorëve të UP-së, të kenë pagën 1.150 euro. Aktualisht paga bruto e aktorëve rezidentë të TKK-së është 437 euro.

“Është krijuar një përshtypje që sindikatat vetëm grevë bëjnë gjithmonë, nuk është kjo ajo që ne duamë, po kjo na detyrohet deri në plotësimin e kërkesave tona që na takojnë me ligj. Ne kemi shkuar në një paralajmërim të institucioneve për sonte sepse kjo nuk është çështje e re, janë të informuar të gjithë. Paga e aktorit është e mjerueshme dhe kjo që po kërkojnë aktorët është vetëm një pagë e dinjitetshme, një pagë e rajonit dhe kjo mundësi ekziston”, u shpreh nënkryetari i SBASHK Lutfi Mani.

Greva nuk do të ndalet, ajo do të bllokoj sonte shfaqjen ‘Bordel Ballkan’, ndërsa nga nesër deri në dhjetë ditët e ardhshme, repertori i TKK-së do të vazhdojë siç ka qenë, e pas dhjetë ditësh nëse këto kërkesa nuk plotësohen nga Ministria e Kulturës Rinisë dhe Sportit, atëherë sipas SHSTKK-së, situata do të përshkallëzohet./ KultPlus.com