SHSTKK: Gati rregullorja për mënyrën e ndarjes së roleve për aktorët e teatrit

Ditë më parë është bërë e ditur se Gjykata Themelore në Prishtinë ka urdhëruar Teatrin Kombëtar të Kosovës që të zbatojë vendimin e Inspektoriatit të Punës të vitit 2019, ku sipas të cilit, i kërkohet Teatrit Kombëtar që çështjen e ndarjes së roleve për shfaqjet e tija ta rregullojë me një rregullore të brendshme, përcjell KultPlus.

Vendimi i Gjykatës Themelore në Prishtinë është si në vijim;

Në përgjigje të kërkesë së SHSTKK-së, Gjykata Themelore në Prishtinës-Departamenti i Përgjithshëm, Divizioni Civil, aprovoi kërkesën e SHSTKK-së dhe caktoi masën përmbarimore ndaj Teatrit Kombëtar.“TKK-ja obligohet që çështjen e ndarjes së roleve ta rregullojë me rregullore të brendshme ose në formë amandamentimi ta plotësojë rregulloren ekzistuese, në afat prej 7 ditësh nga dita e pranimit të këtij vendimi. Ky aktvendim ka efekt sekuestrimi dhe nëse nuk veprohet sipas këtij aktvendimi, do të aplikohen dispozitat e neneve 15 dhe 16 të LPP-së”, thuhet ndër të tjerash në vendimin e Gjykatës Themelore në Prishtinë.

Kurse pas këtij vendimi ka reaguar Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës të cilët kanë shkruar se i gëzohen këtij aktvendimi. Sipas tyre një rregullore e tillë do të ia kufizoj menaxhmentit mundësinë e ndërhyrjes tek regjisorët në imponimin e ekipeve të aktorëve në shfaqje.

Më poshtë mund të lexoni reagimin e tyre të plotë:

Gati rregullorja, për mënyrën e ndarjes së roleve për aktorët e Trupës Rezidente dhe aktorët e jashtëm.

Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës, njofton të gjithë komunitetin artistik se pas shqetësimeve të akumuluara në vazhdimësi nga akorët për çështjen e ndarjes së roleve më të njofshëm, i gëzohet aktvendimit të Gjykatës Themelore në Prishtinë ,  me anë të të cilit Teatri Kombëtar i Kosovës urdhërohet ta miratoi rregulloren për mënyrën e ndarjes se roleve, për aktorët e brendshëm dhe ata të jashtëm. Pas ndërhyrjeve sistematike të menaxhmentit tek regjisorët, në çështjen e ndarjes se roleve si dhe papërgjegjësisë së regjisorëve në kompletimin e ekipeve kreative të shfaqjeve, miratimi i rregullores se sipërpërmendur, tani më do të jetë një fakt i kryer.

Në mungesë të një rregulloreje të tillë, shkalla e keqpërdorimit dhe manipulimit në ndarjen e roleve ka arritur deri aty, sa janë qerasur më role shokët, dashnorët, familjarët e menaxhmentit dhe regjisorëve, janë paguar e shlyer borxhe, deri tek qerasja me role për vetën (për këtë të fundit, kemi dy raste të vërtetuara edhe nga Agjencia Kundër Korrupcion).

Keqpërdorimi në ndarjen e roleve, ka qenë evident në vazhdimësi në këtë teatër, por se viteve të fundit është shndërruar në rregull, prandaj ka lindur nevoja e domosdoshme për miratimin e një akti të tillë normativ, që e rregullon këtë procedurë.

Rregullorja si e tillë, nëpërmjet mekanizmave të saj sanksionues, do të ia kufizoi menaxhmentit mundësinë e ndërhyrjes tek regjisorët në imponimin e ekipeve aktoriale të shfaqjeve, si dhe kufizon vet regjisoret të angazhojnë aktorë bazuar në interesa private, në dëm të interesit artistik. Përkundrazi ky akt kaq i nevojshëm normativ, ju jep liri të plotë artistike regjisorëve, që të pa ndikuar nga menaxhmenti dhe nga interesat e tyre meskine, të përcaktojnë ekipet aktoriale në shfaqjet ku ata bëjnë regjinë.

Ky Aktvendim Përmbarimor nga Gjykata, është lajm i mirë për të gjithë komunitetin e aktorëve dhe artistëve skenik, por është lajm i “rënd” për të gjithë ata që e kanë shndërruar në pazar çështjen e ndarjes së roleve, duke e dëmtuar në vijimësi artistikisht dhe financiarisht Teatrin Kombëtar.

SHSTKK:/ KultPlus.com

Aktorët e Teatrit Kombëtar anulojnë shfaqjen, kërkohet rritje e pagave në nivelin universitar

Të gjithë ata qytetarë që kanë blerë biletat për reprizën e sotme që do të jepet në Teatrin Kombëtar të Kosovës, për shfaqjen ‘Bordel Ballkan’ me tekst të Jeton Neziraj e regji të András Urbán, nuk do të mund ta shohin atë, shkruan KultPlus.

Sarandë Selimi

E gjithë kjo, pasi që, Shoqata Sindikale e Teatrit Kombëtar të Kosovës në bashkëpunim me Sindikatën e Bashkuar për Arsim Shkencë e Kulturë, kanë marrë vendim që këtë shfaqje ta anulojnë. Ky anulim erdhi si pasoj e mos plotësimit të kërkesave të SHSTKK-së, drejtuar Ministrisë së Kulturës për rritjen e pagës bazë të Trupës Rezidente të Teatrit Kombëtar të Kosovës.

Ka plotë 18 muaj që kjo shoqatë mbanë takime e bisedon me MKRS-ën për këtë çështje, por duket që kjo ka shkuar në vesh të shurdhër, dhe pikërisht kjo ka sjellë një gjendje të tillë në teatër.

Në lidhje me këtë dhe me çështjet e tjera se çfarë do të veproj kjo shoqatë në bashkëpunim me SBASHK, sot në Sallën A, aty ku mbahen provat e leximit për shfaqjet e reja në teatër, u mbajt një konferencë për medie. Në konferencë morën pjesë nënkryetari i SBASHK-Lutfi Mani, kryetari i SHSTKK-Ismet Azemi dhe aktorët Adrian Morian e Shkëlzen Veseli.

“Ne jemi të shtrënguar pa dashjen tonë, që t’i bëjmë me dije institucionet e shtetit tonë se gjendja në TKK, sa i përket pagave që e kemi thënë që dy vite në mënyrë të organizuar është denigrim për aktorët e TKK. Ju njoftoj që SHSTKK, ka marrë vendim në konsultim me SBASHK, që të hyjmë në grevë dhe sonte më vjen keq që publiku i cili i ka nxjerrë biletat sonte nuk do të mund ta sheh shfaqjen por aktorët do i sheh”, tha para medieve Ismet Azemi, i cili vazhdoi tutje të tregoj se shfaqja ‘Bordel Ballkan’ do të anulohet dhe me këtë do të iu tregojnë institucioneve që ky anulim dhe ky vendim që kanë marrë është shumë serioz.

“Nga nesër mbrëma repertori vazhdon deri në të dhjetën ditë, e nëse ata nuk reflektojnë neve na shtrëngojnë që të kalojmë në përshkallëzime”, u shpreh Azemi-kryetar i SHSTKK dhe aktor i Trupës Rezidente të TKK-së.

Kërkesa e kësaj shoqate është që Trupa Rezidente e Teatrit Kombëtar të Kosovës të ketë pagën e nivelit universitar, që i bie duke u bazuar në pagën e profesorëve të UP-së, të kenë pagën 1.150 euro. Aktualisht paga bruto e aktorëve rezidentë të TKK-së është 437 euro.

“Është krijuar një përshtypje që sindikatat vetëm grevë bëjnë gjithmonë, nuk është kjo ajo që ne duamë, po kjo na detyrohet deri në plotësimin e kërkesave tona që na takojnë me ligj. Ne kemi shkuar në një paralajmërim të institucioneve për sonte sepse kjo nuk është çështje e re, janë të informuar të gjithë. Paga e aktorit është e mjerueshme dhe kjo që po kërkojnë aktorët është vetëm një pagë e dinjitetshme, një pagë e rajonit dhe kjo mundësi ekziston”, u shpreh nënkryetari i SBASHK Lutfi Mani.

Greva nuk do të ndalet, ajo do të bllokoj sonte shfaqjen ‘Bordel Ballkan’, ndërsa nga nesër deri në dhjetë ditët e ardhshme, repertori i TKK-së do të vazhdojë siç ka qenë, e pas dhjetë ditësh nëse këto kërkesa nuk plotësohen nga Ministria e Kulturës Rinisë dhe Sportit, atëherë sipas SHSTKK-së, situata do të përshkallëzohet./ KultPlus.com