Argenita Fetahu shpalosi mbrëmë ekspozitën “Përtej”, kryefjala, fustani i nënës së saj

Qendrim Badalli

Një fustan me ngjyrë të kuqe dhe njëmbëdhjetë piktura të tjera ishin vendosur mbrëmë në Galerinë e Ministrisë së Kulturës. Ato ishin puna e piktores Argenita Fetahu e cila mbrëmë hapi ekspozitën e titulluar “Përtej”, shkruan KultPlus.com

Veprat e saj, të cilat lejojnë imagjinatën të shkojnë përtej asaj çfarë shihej, lejonin interpretime subjektive, por jo edhe ‘fustani’ i kuq, i nënës së saj, i cili ishte vendosur aty për ta pasqyruar progresin e mbetjen në të kaluarën dhe ndryshimet në kohë.

Piktorja e njohur, Zake Prelvukaj, në një fjalë rasti e ka quajtur ‘prestigjioze’ ekspozitën e mbrëmshme.

“Është një ekspozitë vërtetë prestigjioze, ku kanë ardhur artistë shumë të mirë. Edhe ky fustan shpresoj që ka me ecë dhe ka me shku shumë larg.”

Tutje Prelvukaj ka treguar për atë se çfarë përfaqëson fustani në atë ekspozitë.

“Ky fustan është Kosova vet, kjo ngjyrë e kuqe jemi ne, besoni që pas njëzet viteve ndoshta dikush do ta studioi këtë.”

Protagonistja e mbrëmjes, Argenita Fetahu, në një intervistë për KultPlus, ka folur përgjithësisht për ekspozitën.

“Kam gjithsej 11 piktura dhe kam ardhur me ekspozitën “Përtej” sepse kam dashur që njerëzit të shohin përtej tyre. Në mesin e pikturave është edhe një fustan i varur, fustani është i nënës time e cila e ka trashëguar nga nëna e saj, ndërsa sot unë po e barti në kohë.”

Fetahu ka folur edhe për arsyen se përse ka zgjedhur ta prezantojë edhe fustanin e nënës në këtë ekspozitë.

“Në jetë shpesh na ndodhin sfida të cilat i përballojmë dhe nga të cilat e marrim fuqinë për të vazhduar tutje. Fustanin e kam bërë pjesë të ekspozitës sepse nëna është ajo që gjithmonë  më ka dhënë mbështetjen dhe përkrahje.”

Fetahu, shpreson që me të njëjtën ekspozitë të paraqitet edhe në vendet tjera përreth.

“Po shpresoj që këtë ekspozitë ta barti edhe në vende të tjera, pse jo edhe në Shqipëri, Kroaci apo edhe më larg.”

Ekspozita do të jetë e hapur deri më 27 mars në Galerinë e Ministrisë së Kulturës / KultPlus.com

Piktorja Argenita Fetahu vjen sot me ekspozitë personale

Në ambientet e Galerisë së Ministrisë së Kulturës do të bëhet ceremonia e hapjes së ekspozitës personale të piktores Argenita Fetahu, e titulluar “Përtej.”

Në brendinë e pikturave të Argenitës gjithçka na dërgon drejt një mendimi subjektiv, sepse vet piktura e saj na shtynë ta ngacmojmë imagjinatën. Veprat e saj paraqesin një temë që lidhet me përjetimet emocionale të kohës kur janë realizuar.

Veprat e saj kanë një pikë referimi, eksperiencën e vet artistes, ndjeshmërinë, raportin mes të shkuarës dhe të tashmes. Imazhet gjysmë reale dhe gjysmë abstrakte mbeten të fiksuara në vepra si një strukturë individuale, ku ndjeshmëria tonale kthehet në vlerë unike.

Në këtë ekspozitë ka edhe një veçanti, gjegjësisht një fustan të nënës së saj, me anë të së cilit Argenita paraqet dy kohë, dy breza. Në të njëjtën kohë paraqet aspektin e emancipimit, se deri ku kemi bërë progres në këtë drejtim, apo kemi ngelur në të njëjtin stad me të kaluarën. Pra, autorja ka zgjedhur fustanin për të trajtuar temën e cila hap horizonte përtej asaj që ne shohim nëpër tablo.

Personazhi kryesor – figura e kultit të nënës, përkatësisht fustani i saj i viteve të 80 – ta, bart një kronologji ngjarjesh historike, që kanë ndodhur përreth dollapit të pritjeve të mëdha. Është fustan që identifikohet me gjendjen sociale, politike, kulturore, filozofike, me të qenurit nuse, grua, nënë, femër me imagjinatë të bujshme, të cilën, sot autorja do ta z’deshë nga vitrinat e mbamendjes, për ta veshur në rrethana arti me ngjyra arti.

Ekspozita hapet sonte, në ora 19:00 dhe do të qëndroj e hapur në Galerinë e Ministrisë së Kulturës deri më 27 mars 2020. / KultPlus.com

Piktorja Argenita Fetahu vjen me ekspozitë personale në Galerinë e Ministrisë së Kulturës

Në ambientet e Galerisë së Ministrisë së Kulturës do të bëhet ceremonia e hapjes së ekspozitës personale të piktores Argenita Fetahu, e titulluar “Përtej.”

Në brendinë e pikturave të Argenitës gjithçka na dërgon drejt një mendimi subjektiv, sepse vet piktura e saj na shtynë ta ngacmojmë imagjinatën. Veprat e saj paraqesin një temë që lidhet me përjetimet emocionale të kohës kur janë realizuar.

Veprat e saj kanë një pikë referimi, eksperiencën e vet artistes, ndjeshmërinë, raportin mes të shkuarës dhe të tashmes. Imazhet gjysmë reale dhe gjysmë abstrakte mbeten të fiksuara në vepra si një strukturë individuale, ku ndjeshmëria tonale kthehet në vlerë unike.

Në këtë ekspozitë ka edhe një veçanti, gjegjësisht një fustan të nënës së saj, me anë të së cilit Argenita paraqet dy kohë, dy breza. Në të njëjtën kohë paraqet aspektin e emancipimit, se deri ku kemi bërë progres në këtë drejtim, apo kemi ngelur në të njëjtin stad me të kaluarën. Pra, autorja ka zgjedhur fustanin për të trajtuar temën e cila hap horizonte përtej asaj që ne shohim nëpër tablo.

Personazhi kryesor – figura e kultit të nënës, përkatësisht fustani i saj i viteve të 80 – ta, bart një kronologji ngjarjesh historike, që kanë ndodhur përreth dollapit të pritjeve të mëdha. Është fustan që identifikohet me gjendjen sociale, politike, kulturore, filozofike, me të qenurit nuse, grua, nënë, femër me imagjinatë të bujshme, të cilën, sot autorja do ta z’deshë nga vitrinat e mbamendjes, për ta veshur në rrethana arti me ngjyra arti.

Ekspozita hapet më datë 4 mars në ora 19:00 dhe do të qëndroj e hapur në Galerinë e Ministrisë së Kulturës deri më 27 mars 2020. / KultPlus.com