Nasi Lera shpallet fitues i çmimit letrar ‘Beqir Musliu’

Shkrimtari nga Shqipëria, Nasi Lera, është shpalluar sot fitues i çmimit letrar “Beqir Musliu”, të cilin e ndan kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri, për arritje të veçanta në letërsi, në bashkëpunim me klubin letrar të krijuesve gjilanas, ars klubin “Beqir Musliu”, përcjell KultPlus.

Fituesi është përzgjedhur nga juria e konkursit letrar “Beqir Musliu”, në përbërje: Ibrahim Kadriu, Emin Azemi dhe Sadete Tërnava.

Shkrimtari Ibrahim Kadriu, tha se juria vendosi t’i jap çmimin “Beqir Musliu” për këtë vit një një korçari që ka krijuar një reputacion letrar, duke punuar në vazhdimësi, një romansieri e përkthyesi të njohur.

“Edhe sivjet, siç e do tradita, kemi punuar në përzgjedhjen e një autori i cili do ta meritonte këtë çmim në nivel të Beqir Musliut, sepse nuk do të duhej të shkohej më poshtë me emra. Nga lista e propozuar prej tetë shkrimtarëve të Kosovës deh Shqipërisë dhe juria vendosi që çmimin t’ia jap Nasi Lerës, një korçar që ka krijuar një reputacion letrar duke punuar në vazhdimësi. Romansier e përkthyer i njohur. Kur ia sublimuam këto vlera, vendosëm në mënyrë unanime”, ka thënë Kadriu.

Kreu i Gjilanit, Lutfi Haziri, tha se përveç respektit e nderit që i bëhet krijimtarisë së Beqir Musliu, Gjilani tash e pesëmbëdhjetë vjet ndan edhe një çmim letrar në emër të kolosit të letrave shqipe.

“Përveç respektit e nderit që ne e bëjmë për krejt krijimtarinë e pasurinë që ka lënë Beqir Musliu prapa vetit, kjo ditë shënon edhe ndarjen e çmimit me emrin e tij. Nder i veçantë që këtë juri e ka udhëhequr Ibrahim Kadriu, bashkë me Emin Azemin e Sadete Tërnavën, të cilët në mënyrë unanime kanë ardhur në përfundim që ky çmim i madh letrar sivjet i takon shkritmarit të madh nga Shqipëria, Nasi Lera. Urime!”, ka thënë Haziri.

Ideator i çmimit letrar “Beqir Musliu” është Ars Clubi “Beqir Musliu” nga Gjilani dhe ndahet për herë të pesëmbëshjetë nga Komuna e Gjilanit.

Deri më tash, me këtë Çmim letrar janë nderuar: Ali Podrimja, Sabri Hamiti, Musa Ramadani, Visar Zhiti, Ibrahim Kadriu, Rexhep Qosja, Ramadan Mehmeti, Nehas Sopaj, Anton Nikë Berisha, Ramadan Musliu, Shaip Beqiri, Ramadan Rexhepi, Edi Shukriu dhe Agim Gjakova.

Paraprakisht, kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri dhe bashkëpunëtorët, kanë bërë homazhe tek varri i kolosit të letrave shqipe, Beqir Musliu, në 76 vjetorin e lindjes. / KultPlus.com

Mbretëria e rrënuar e Kosovës

Më 11 qershor të vitit 1945 lindi Beqir Musliu, poeti, romancieri dhe dramaturgu i mirënjohur shqiptar.

Në vijim, KultPlus ju sjell njërën nga poezitë më të njohura të Musliut, ”Mbretëria e rrënuar e Kosovës”.

Zemra kemi mundur t’i nxjerrim në secilin trëndafil
Derisa bozhuret të ligjërojnë mbi atë mbretëri
Që është rrënuar deri në gurin e fundit të themelit
Përse nuk arritën ka krijojnë as pamjen e mykur

Këtu asgjë nuk është në atë vend siç ka qenë
As beteja që ka vallëzuar me koka dhe shpata
Zllapohet tash gjaku e bozhuret hanë vetveten
Në mungesë të bukës që e sosi mbretëria e marrë

Luftëtarët i varëm për degët e historisë
Kemi mundur t’i kërkojmë fëmijët tanë nëpër luftëra
Të cilët na i mësuan emrat si të stërgjyshërve
Apo i ndrydhën në këtë ditë që është jatagan

Nëse prapë zë fill beteja atëherë ku jemi ne
Do të ktheheshim në zanafillë apo do të mbylleshim
Në zemrat e bozhureve si në zemrat tona robër
Të ëndërrojmë parajsën e kuqe si vuajtjen tonë

Por këtu gjithçka tjetër është rrënuar përveç nesh.

Shkrimet e Beqir Musliut janë të një niveli të lartë dhe përdorin me mjeshtri të madhe metaforat dhe simbolet, andaj mund të quhet edhe shkrimtar i simboleve.

Puna e tij kryesisht ka të bëjë me gazetari, publicistikë dhe redaktim të revistave. Së pari punoi si gazetar e redaktor në revistën “Zëri i rinisë”, e pastaj edhe në “Fjala” të Prishtinës. Së bashku me disa krijues të gjeneratës së vet, sa ishte student, nxori dhe redaktoi revistën letrare “Plejada”, e cila arriti të botohet vetëm deri në numrin 6, sepse pushteti i atëhershëm, duke parë ndikimin e krijimtarisë letrare në masën e gjerë, nuk e financoi dhe e shantazhi për të mos u botuar. Më vonë Beqir Musliu ishte anëtar i redaksisë, e një kohë edhe redaktor në revistën “Jeta e Re”.

Beqir Musliu është prezantuar thuaja në të gjitha antologjitë e shkrimtarëve shqiptarë të kohës së tij e më vonë. Punimet e tij janë përkthyer në gjuhën frënge, angleze, spanjolle, italiane, arabe, gjermane, hungareze, rumune, turke, sllovake, maqedonase, sllovene, serbe dhe kroate. / KultPlus.com

Nesër në Gjilan përkujtohet Beqir Musliu

Nesër në Gjilan në 75 vjetorin e vdekjes nderohet një nga autorët më të shquar të letërsisë në vend, Beqir Musliu, shkruan KultPlus

Në nderim të veprës së tij, do të ketë një varg aktivitetesh në Gjilan të përkrahura edhe nga Komuna e Gjilanit.

Këtu keni njoftimin e plotë:

“Nesër në Gjilan, në 75 vjetorin e lindjes dhe në 24 vjetorin e kalimit në amshim

NDEROHET NJËRI NGA PENAT MË TË SHQUARA TË LETËRSISË SONË, BEQIR MUSLIU

Pikërisht në 75 vjetorin e Tij të lindjes, më 11 qershor, 2020, Gjilani, si vendlindje e tij, nderon në pajtim me kushtet dhe rrethanat e kësaj kohe pandemike, bjërin nga bijtë e saj më të çmuar, shkrimtarin Beqir Musliu.
Përmes Zyrës së Kryetarit të komunës, z. Lutfi Hazirit, Drejtorisë për kulturë, rini e sport si dhe asociacionit alternativ të shkrimtarëve të Kosovës me seli në Gjilan, Ars Clubit “Beqir Musliu”, në ora 10:00, te Varri i shkrimtarit, do të vendosen lule dhe do të bëhen nderime.
Më pas, ora 11:00, në Zyrën e kryetarit të kësaj komune, një Juri profesionale, e emëruar nga kryetari Haziri, do të bëj publike emrin e fituesit të ri të Çmimit letrar “Beqir MUsliu”, njëri nga çmimet më prestigjioze në vend, që jepet në nderim të jetës dhe veprës së Beqir Musliut, që nga viti 2004 e këndej.
Çmimi letrar “Beqir Musliu” , pavarësisht rrethanave pandemike, i reduktuar paksa në procedura dhe nga cereominia publike, ruan vazhdimësinë dhe synimin kryesor që ka, për t’i vlerësuar dhe shpërblyer vlerat e mirëfillta artistike si dhe prurjete reja në letërsi.
Deri më tash, me këtë Çmim letrar janë nderuar: Ali Podrimja, Sabri Hamiti, Musa Ramadani, Visar Zhiti, Ibrahim Kadriu, Rexhep Qosja, Ramadan Mehmeti, Nehas Sopaj, Anton Nikë Berisha, Ramadan Musliu, Shaip Beqiri, Ramadan Rexhepi e Edi Shukriu.
Cili do të jetë fituesi i 14-të me radhë, do të dihet nesër …”

Mbretëria e rrënuar e Kosovës

Poezi nga Beqir Musliu

Zemra kemi mundur t’i nxjerrim në secilin trëndafil
Derisa bozhuret të ligjërojnë mbi atë mbretëri
Që është rrënuar deri në gurin e fundit të themelit
Përse nuk arritën ka krijojnë as pamjen e mykur

Këtu asgjë nuk është në atë vend siç ka qenë
As beteja që ka vallëzuar me koka dhe shpata
Zllapohet tash gjaku e bozhuret hanë vetveten
Në mungesë të bukës që e sosi mbretëria e marrë

Luftëtarët i varëm për degët e historisë
Kemi mundur t’i kërkojmë fëmijët tanë nëpër luftëra
Të cilët na i mësuan emrat si të stërgjyshërve
Apo i ndrydhën në këtë ditë që është jatagan

Nëse prapë zë fill beteja atëherë ku jemi ne
Do të ktheheshim në zanafillë apo do të mbylleshim
Në zemrat e bozhureve si në zemrat tona robër
Të ëndërrojmë parajsën e kuqe si vuajtjen tonë

Por këtu gjithçka tjetër është rrënuar përveç nesh. /KultPlus.com

Përvjetori i “Beqir Musliut” i kushtohet gazetarit Ganimet Klaiqi

Me rastin e 18 vjetorit të Klubit të Gazetarëve “Beqir Musliu”, në vend të shënimit dhe prezantimit të punës për vitin 2017, është vendosur që ky përvjetor t`i dedikohet jetës dhe veprës së Ganimet Klaiqit i cili ishte pjesë e Bordit të Klubit që nga themelimi.

Musa Sabedini kryetar i këtij Klubi ka thënë se Ganimet Klaiqi mbetet njëri nga personat kyç që dha kontribut të pamohueshëm në avancimin dhe zhvillimin e Klubit. Ganimet Klaiqi ishte gazetar i përkushtuar, njeri që dinte të respektonte të tjerët dhe mbi të gjitha njeri human e njerëzor, shkruan rajonipress.

“Sot është dashur që Klubi i Gazetarëve “Beqir Musliu” të shënoj 18 vjetorin e themelimit të tij. Ky klub edhe gjatë vitit 2017 ka qenë pjesë e debateve me interes për publikun dhe qytetarët e Gjilanit. Kanë dominuar temat që lidhen me infrastrukturën, shëndetësinë, kulturën, shërbimet publike etj.”, ka thënë Musa Sabedini.

Por Klubi gjatë vitit 2017 mbeti pa anëtarin e saj më të devotshëm Ganimet Klaiqin i cili u nda nga jeta vetëm fizikisht në maj të vitit 2017.
“Vdekja e Ganimet Klaiqit ka lënë zbrastësirë të madhe në veprimtarin e Klubit dhe ky përvjetor i dedikohet enkas jetës dhe veprës së Ganimet Klaiqit”, ka thënë Musa Sabedini.

Sabedini ka thënë se Ganimet Klaiqi kudo që ka është ndodhur ka punuar për ta avancuar veprimtarinë e Klubit.
“Ganimeti asnjëherë nuk ka prituar që të punojë për Klubin, të jap kontributin e tij edhe kur nuk ndodhej fare në Klub. Kjo na bënë të ndihemi krenar dhe të jemi mirënjohës përgjithmonë”, ka shtuar Sabedini.

“Për gazetarinë kosovare e në veçanti për gazetarinë e Anamoravës humbja e Ganimet Klaiqit është e madhe dhe e pa zëvendësueshme. Klubi i Gazetarëve “Beqir Musliu” do ta kujtojë e përkujtojë gjithmonë me krenari e mburrje veprën dhe punën e mirë e të dobishme që ka bërë Ganimet Klaiqi”, ka shtuar Sabedini.
Ganimeti do të mbahet mend gjatë edhe për anën profesionale të tij, për respektin e dashurinë njerëzore që ka treguar ndaj të tjerëve. “Janë të rrallë njerëzit sikurse Ganimet Klaiqi i cili ka punuar me shumë devotshmëri në profesionin e gazetarit, duke dhënë maksimumin nga vetja dhe duke qenë në shërbim të lexuesve e publikut”, tha Sabedini.

Pak biografi për Ganimet Klaiqin

Ai lindi më 26 janar 1965, në Poliçkë të Kamenicës. Shkollën fillore e ka mbaruar në vendlindje, të mesmen në Dardanë, fakultetin e Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe në Prishtinë, si dhe studimet e nivelit master i ka mbaruar në Fakultetin e Filologjisë, në Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina”.
Klaiqi gjatë vitit shkollor 1993/1994, ka punuar si arsimtar i Gjuhës dhe letërsisë shqipe, në shkollën fillore “Abdullah Krashnica”, në Preshevë.
Më 1997 kishte nisur punën si korrespondent në të përditshmen “Koha Ditore”.
Pas përfundimit të luftës, në institucionet e përkohshme ka punuar një vit si shef i Zyrës së Informacionit në Kamenicë. Gjatë kësaj kohe është marrë me shkrime të ndryshme, në prozë e poezi. Në vitin 2000 i është rikthyer gazetarisë ku ka vazhduar deri më 2015, ku në të njëjtën kohë filloi ligjërimin edhe në UBT, për të vazhduar këtë punë deri në ditët e fundit të jetës së tij.

Disa orë para se të vdiste, ai la një porosi për institucionet, gazetarët dhe studentët e tij:

“Të nderuar miq, profesorë, gazetarë, familjarët e mi të dashur, vëllezër e motra, që më rrini pranë në këto ditë të vështira për shërimin tim. Lajmet nga shoqëria po vinë si bombë e kurdisur, pa rrugëdalje, për shkak të mendësisë del të jetë primitive, sepse sulmet ndaj mendimit të lirë janë sulme ndaj vetë historisë njerëzore. Edhe në organizimet më të vjetra liria e shprehjes ishte dhe mbeti bosht i demokracisë. Mos i sulmoni gazetarët për bindjen e lirë, ata mund të jenë shtyllat që i japin hov luftës kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar! Janë tanët dhe ashtu i duam!!”.
Më poshtë po japim disa nga momentet e shumta ku Ganimet Klaiqi shfaqet ose në debatet e Klubit ose në përvjetorët e përbashkët që Klubi i organizonte për çdo vit.
Ndryshe, “Klubi i Gazetarëve “Beqir Musliu”, është themeluar më 16 janar 2001, me iniciativën e gazetarëve rajonalë. Ky klub, që nga themelimi, ka organizuar dhe mbajtur mbi 200 debate e tryeza, me interes për shoqërinë civile dhe qytetarët e Gjilanit e të Kosovës. Synim i këtij klubi ka qenë dhe mbetet avancimi i gazetarisë rajonale, përparimi dhe avancimi i shkrimeve, informimi i shpejt, objektiv dhe i paanshëm si dhe involvimi i qytetarëve në proceset vendimmarrëse”, thotë Musa Sabedini.
Musa Sabedini ka përkujtuar se ky Klub për këto 18 vite ishte në shërbim të informimit të drejtë, të saktë, të paanshëm dhe objektiv dhe me sukses ka arritur të realizojë misionin, duke informuar drejt, korrekt dhe në mënyrë shumë profesionale.
Duke folur për aktivitetet dhe punën e këtij klubi Sabedini tha se tashmë janë bërë 18 vite që ecëm e rrugëtuam bashkë. Folëm, diskutuam, trajtuam, polemizuam temat nga më të ndryshmet.
“E filluam punën tonë me shumë përkushtim duke u angazhuar maksimalisht të punonim dhe të ecnim në hap me kohën. Edhe gjatë vitit 2017 rrugëtuam bashkë, diskutuam bashkë, sensibilizuam bashkë, folëm e dhamë ide së bashku. Trajtuam problemet më jetike të qytetit të Gjilanit, Anamoravës dhe, kur ishte nevoja e momenti, edhe të Kosovës”, ka thënë Sabedini.
“Me debatet tona treguam vlerat e demokracisë dhe avancuam vlerat e kulturës debatuese. Dhe i vetmi qëllim që na bashkoi ishte interesi i vetëm i përbashkët – mirëqenia e qytetarit dhe avancimi i të drejtave të tij. Ishim ndërtues të institucioneve tona, dhamë një kontribut të pamohueshëm, që këto institucione të jenë në shërbim të qytetarëve”.
Sipas tij sovran i vetëm ishin qytetarët dhe ata që e deshën dialogun e hapur, të sinqertë dhe të drejtpërdrejtë.
“Gazetarët e Gjilanit për këto 18 vite me përkushtim ishin në nivel të detyrës dhe asnjëherë nuk janë gjunjëzuar para së keqes e dukurive negative. Thjesht, ishim vrojtues dhe njëkohësisht atakues të gjithçkaje që ishte interes i qytetarëve. Reaguam, kundërshtuam dhe mbrojtëm në çdo kohë gazetarët dhe punën e tyre të vështirë”.
Sabedini shton se tryezat dhe debatet e Klubit ishin arenë konfrontimesh, idesh e sugjerimesh.
“Dhe, ju sigurojë që, edhe në vitet e tjera, ky Klub do të jetë në shërbim të profesionit të tij, gazetarisë hulumtuese, dhe në shërbim të avancimit të vlerave morale e njerëzore të të gjithë atyre që duan një ambient, ku mbizotëron ligji, ku krimi goditet pamëshirshëm, ku viktima mbrohet, ku e keqja merr përgjigjen e merituar”, ka thënë Sabedini.
Gjatë viti 2017, sipas Sabedinit, janë trajtuar tema që lidhen më infrastrukturën, shëndetësinë, kulturën, shërbimet publike etj./ KultPlus.com