GKK ju sjell ekspozitën e Burim Gashit në shtëpi, vizitoni atë në 360 shkallë

Për shkak të situatës së krijuar nga Koronavirusi – COVID 19, janë ndalur të gjitha aktivitete kulturore dhe janë mbyllur institucionet kulturore si: galeritë, muzetë, teatri etj, shkruan KultPlus.

Në pamundësi për ta hapur Galerinë Kombëtare të Kosovës, udhëheqësit e këtij institucioni e kanë menduar një tjetër formë që të jenë sa më pranë jush këto ditë.

Ekspozitën “Heshtje e rëndë” të artistit Burim Gashi e cila është e hapur në galeri, ju tashmë mund ta vizitoni në 360 shkallë përmes këtij linku: https://www.lapsi360.com/burim360/?fbclid=IwAR3fH7pUNPPDKoYtDeKEKIBQo2l-fpMqE6JrbuEAQ-oRWehnGvflqX-pr5U

Deklarata e kuratorës Many Gransch:

Të shikosh një peizazh të natyrës së qetë mund të jetë relaksues madje edhe i gëzueshëm. Por ndonjëherë ato pamje sjellin ndjenja të përziera. Në disa vende ka një heshtje të rëndë në ajër, një pasiguri që mund ta ndjeni edhe pse nuk mund të shihni asgjë. Kjo atmosferë mund të bëhet edhe më e fortë nëse dini për historinë e atij vendi ose nëse kërkoni përgjigje që nuk mund të gjenden.

Ekspozita `heshtja e rëndë`, tregon veprat e fundit të skulptorit kosovar Burim Gashi dhe tregon pasojat emocionale të ngjarjeve traumatike që ishin krijuar nga lufta, dhuna dhe paqartësia për njerëzit e zhdukur. Në këtë seri të re të veprave Burimi tregon shumë përvoja personale dhe traumatike që lufta dhe dekadat në vijim i kanë shkaktuar atij dhe njerëzve përreth tij.

Duke shikuar veprat e tij vërehet se materiali i skulpturave
monumentale nga çeliku shkakton një kontrast të vrazhdë me format
organike, rrjedhëse të pamjes filigrane të skulpturave dhe
instalacioneve. Forma dhe materiali i veprave të artit reflektonte mbi
peshën subjektive që shtrihet mbi çdo person dhe gjithashtu shtrojnë pyetje se çfarë po ju bën kjo peshë njerëzve nëse vazhdojnë ta mbajnë atë në heshtje.

Në veprat e tij Burim Gashi jo vetëm që po i hap veten audiencës, por gjithashtu krijon një hapësirë të ndjeshme për të reflektuar, menduar dhe folur për përvojat, emocionet dhe kujtimet individuale dhe kolektive. / KultPlus.com

“Heshtje e rëndë” e Burim Gashit shpërtheu pas 20 viteve, skulpturat e tij reflektojnë dhimbjen e luftës

Qendrim Badalli

Lufta e ka zënë pak mbi moshën 25 vjeçare, por traumat e përjetuara nga ajo periudhë, tek sonte kanë ardhë nga shpirti artistik i Burim Gashit, i cili nëpërmjet skulpturave nga çeliku, duke përdorë edhe pëlhurë e barishta ka shprehë trishtimin e asaj kohe.

Skulpturat e tij kishin zënë vend në ambientet e Galerisë Kombëtare të Arteve, dhe të pranishmit po merrnin artin e Gashit, por të njëjtën kohë, ata që kishin përjetuar luftën po reflektonin me kohën. 

Edhe ngjyra e këtyre skulpturave përkonte me kohën e para njëzet viteve, që Burim Gashi i ka sjell me mjeshtërinë e tij, për ti prezantuar para një numri të madh të mysafirëve.

Dhe pikërisht duke iu referuar moshës të Burimit, atëherë kur ishte dashur të shpërfaqte talentin e tij por një gjë e tillë ishte penguar nga lufta, drejtoresha e Galerisë Kombëtare të Kosovës, njëherit nikoqire e kësaj mbrëmje ka potencuar se po Burimi i takon asaj gjenerate që ka qenë paksa e heshtur, gjeneratës së viteve të jo të lehta.

“Nuk ka pasur rastin ta zhvillojë artin e vet në fillet e karrierës, por tani shkëlqeu”, ka thënë Agani, e cila ka potencuar faktin tjetër se edhe përkundër asaj se Burim Gashi është zyrtar në Ministrinë e Arsimit, ai kurrë nuk e la anash artin e tij dhe skulpturat fantastike që i ka.

Kurse kuratorja e kësaj ekspozite, gjermania Many Gransch, duke pas parasysh se ky popull ka përjetuar luftën, që për pikënisje ka kjo ekspozitë, ajo tregoi se është me fat se nuk ka përjetuar një gjë të tillë.

Por fat e konsideroi punën me Burimin, që i mundësoi të jetë pjesë e këtij projekti.

“Falënderoj Burim Gashin për hapësirën e dhënë, dhe që ka ndarë me mua idetë e tij dhe për të gjitha përpjekjet dhe punën që ka bërë në këtë ekspozitë”, tha ajo para të pranishmëve.

“Siç e thotë edhe titulli i ekspozitë ‘heshtje e rënd’, tema për këtë ekspozitë është mjaftë e rëndë. Burimi ia ka dedikuar këtë ekspozitë viktimave të luftës, njerëzve të zhdukur, familjarëve të tyre të cilët po kërkojnë përgjigje”, tha ajo para të pranishmëve për këtë ekspozitë të dhimbjes e vuajtjes së popullit shqiptar.

 Kurse artisti që kishte heshtë për këtë vuajtje për 20 vjet, edhe në këtë mbrëmje nuk foli shumë, duke lënë hapësirë më shumë për punën e tij artistike.

“Jam munduar që përmes artit tim të protestoj, dhe besoj se këtë do ta përjetoni edhe ju pasi të hyni brenda ”, ka thënë Gashi, i cili edhe veshjen e kishte kombinuar me ngjyrat e skulpturave të tij, ku në secilën prej tyre reflektonte dhimbjen e madhe të popullit shqiptar. /KultPlus.com

Të hënën, Burim Gashi vjen me ekspozitën “Heshtje e rëndë”

Artisti Burim Gashi vjen të hënën me ekspozitë individuale “Heshtje e rëndë” në Galerinë Kombëtare të Kosovës, shkruan KultPlus.com

Kuratore e kësaj ekspozite është Manya Gramsch e cila njëherit në deklaratën e saj të publikuar në njoftim ka vlerësuar lartë ekspozitën e Burim Gashit.

Heshtje e rëndë / Heavy silence, kuruar nga Manya Gramsch do të vjen më 2 Mars, në orën 19:00 në Galerinë Kombëtare të Kosovës.

“Të shikosh një peizazh të natyrës së qetë mund të jetë relaksues madje edhe i gëzueshëm. Por ndonjëherë ato pamje sjellin ndjenja të përziera. Në disa vende ka një heshtje të rëndë në ajër, një pasiguri që mund ta ndjeni edhe pse nuk mund të shihni asgjë. Kjo atmosferë mund të bëhet edhe më e fortë nëse dini për historinë e atij vendi ose nëse kërkoni përgjigje që nuk mund të gjenden”, ka shkruar mes të tjerash kuratorja Gramsch, e cila vlerëson se ekspozita `heshtja e rëndë`, tregon veprat e fundit të skulptorit kosovar Burim Gashi dhe tregon pasojat emocionale të ngjarjeve traumatike që ishin krijuar nga lufta, dhuna dhe paqartësia për njerëzit e zhdukur.

“Në këtë seri të re të veprave Burimi tregon shumë përvoja personale dhe traumatike që lufta dhe dekadat në vijim i kanë shkaktuar atij dhe njerëzve përreth tij. Duke shikuar veprat e tij vërehet se materiali i skulpturave
monumentale nga çeliku shkakton një kontrast të vrazhdë me format
organike, rrjedhëse të pamjes filigrane të skulpturave dhe
instalacioneve. Forma dhe materiali i veprave të artit reflektonte mbi
peshën subjektive që shtrihet mbi çdo person dhe gjithashtu shtrojnë pyetje se çfarë po ju bën kjo peshë njerëzëve nëse vazhdojnë ta mbajnë atë në heshtje. Në veprat e tij Burim Gashi jo vetëm që po i hap veten audiencës, por gjithashtu krijon një hapësirë ​​të ndjeshme për të reflektuar, menduar dhe folur për përvojat, emocionet dhe kujtimet individuale dhe kolektive”, thuhet në vlerësimin e kuratores./ KultPlus.com