Kur Bekim Lumi i këndonte Drenicës

Regjisori Bekim Lumi mbetet një artist i paharruar, në kujtim të tij sjellim këngën “Drenica” kënduar nga vet ai.

Si pelerinat e zeza të një shtrigë
Nata pllakosi mbi Qeqavicë
Topa e blinda, mortaj e tanke
Derdhi si breshër kudo mbi Drenicë

Gjarpër shtatë krerësh me koka çetnike
E mbolli vdekjen mbi tmerr e panik
Foshnjës së bukur në gjirin e nanës
Gjumin i’a preu xhelati me thikë

Ah buzëqeshjen dhe dritën e syrit
I vrau katili me bajonetë
Si zog i trembur me krahë të thyer
Mbi djep vogëlushi u shtri i pajetë

Pranë ti jehomë si një statujë
Mbytur nga lotët e larë me gjak
Bijtë e Drenicës si engjuj liri
Dritë sot Kosovës i bëjnë rreth e qark./ KultPlus.com

Me kërkove një varg për varr Drenice

Poezi e shkruar nga Jehona Hyseni.

Më kërkove një varg për varr Drenice,
U bënë njëzet e tetë
Unë vetëm lot te dhashë
E lotët s’mjaftojnë për ty
Me kërkove një varg për varr
Drenice
U bënë pesëdhjete
Mos qofsha kurrë më poet!
Me kërkove një varg për varr
Drenice
U bene njëqind
Mjaft
Ndal
Me këpute vargun Drenicë
Me këpute shpirtin
…Unë nuk kam poezi për ty
Se më vjen turp
Unë me pendë e ti me pushkë

Maj, 1998