Shokë të shpirtit

Poezi nga John O’Donohue
Përktheu: Enver Robelli

Ditën kur barra
mbi supe të bëhet
e padurueshme
dhe qorrollisesh,
bota vallëzoftë
dhe drejtpeshimin ta ktheftë.

Kur sytë
pas dritares së hirtë
të bëhen akull
dhe fantazma e humbjes
të kaplon,
një tufë ngjyrash ardhshin te ti,
të kaltra, të kuqe, të gjelbra
dhe bojë qielli
për të të zgjuar nga gjumi
si shokët.

Kur ekrani
i të menduarit plasaritet
dhe një njollë oqean
rritet nën ty duke u nxirë,
një shteg i verdhë i dritës së hënës
u shtriftë mbi valë
dhe të sjelltë të sigurt në breg.

Ushqimi i tokës qoftë yti,
kthjelltësia e dritës qoftë jotja,
uji i oqeanit qoftë yti,
mbrojtja e të parëve qoftë me ty.

Dhe një erë
e lehtë i sjelltë
në gjirin tënd
këto fjalë
të dashurisë,
si një pallto të padukshme,
që jetën ta mbron. / KultPlus.com

33 vite më parë mund të blinit biletën e trenit nga Prishtina në Marseille të Francës

Enver Robelli

Fushë-Kosovë – Marseille, viti 1986

Në verën e vitit 1986 Shemsi Krasniqi nxori një biletë treni për të udhëtuar nga Fushë-Kosova në Marseille (Marsejë, Francë). Para 33 viteve kanë qenë të mundshme ëndrra të tilla. Shkoje në Fushë-Kosovë, merrje biletën e trenit dhe niseshe për në Francë. Vizë? Ah, jo, s’kishte nevojë për vizë. Në Marseille mund të blije bileta për Festivalin e Teatrove në Avignon. Shemsi Krasniqi, sot profesor sociologjie në UP, i ka ruajtur të gjitha biletat e vitit 1986. Në vitin 2019 nuk mund të marrësh biletë treni nga Fushë-Kosova në Marseille. Njëherë duhet të presësh me muaj, me muaj, me muaj për një termin, pastaj për një vizë… Një padrejtësi e poshtër!/ Marrë nga llogaria e Enver Robellit në Facebook./ KultPlus.com