84 vjet nga lindja e poetit Rexhep Elmazi

Shkrimtari shqiptar, Rexhep Elmazi, lindi më 3 janar të 1938 në Malishevë të Gjilanit, shkruan KultPlus.com

I njohur për punën e tij si shkrimtar, Elmazi njihet edhe si një patriot i madh, pasi konsiderohej si personalitet i rrrezikshëm për regjimin pushtues.

Rexhep Elmazi është detyruar të punojë si përkthyes në Këshillin Popullor të Rrethit të Gjilanit. Në vitet ’60, i’u bashkua një grup ilegal të atyre viteve që i printe Adem Demaçi ku ka demaskuar politikën rankoviqiste shpërndarë parulla dhe afishe kundër regjimit serbo-jugosllav. Më 1964 zgjedhet udhëheqës i Komitetit për Gjilan në Lëvizjen për Bashkimin e Shqiptarëve, organizatë ilegale patriotike, në krye të së cilës ishte atdhetari Adem Demaçi.

Pasiqë zbulohet nga shërbimi i fshehtë serb UDB-ja dhe, poeti, Rexhep Elmazi arrestohet me 8 qershor të vitit 1964, ku dënohet me nëntë vjet burg. Pas vuajtjes së dënimit, ai lirohet nga burgu i Pozharecit, më 8 nëntor të vitit 1968.

Gjatë punës si përkthyes në Entin e Sigurimit Social në Gjilan, vazhdoi krijimtarinë poetike dhe librin e parë me poezi “Frymëmarrje” që e botoi, më (1972), ai botoi edhe veprën e dytë “Fryma”, më (1994).

Një shkollë në Gjilan nderon figurën e Elmazit duke lënë emrin e tij. /KultPlus.com

Publikohet revista vjetore ‘Fryma’, sjell prurje unike letrare

Sot doli nga shtypi numri i katërt i revistës vjetore letrare ‘Fryma’, revistë kjo që udhëhiqet nga studentët e Fakultetit të Filologjisë dhe krijohet me shkrimet e tyre, shkruan KultPlus.

Nga studentët për studentët

Kjo revistë ashtu si është ideuar më herët, iu jep hapësirë të gjithë studentëve që merren me shkrime të dalin para lexuesit me krijime të ndryshme, të cilat tregojnë angazhimin në fushën e letërsisë. Andaj, duke pasur parasysh fushën e gjerë të letërsisë këto shkrime vijnë para publikut në formë të recensionit, poezisë, prozës dhe përkthimit, si kategori në të cilat kanë punuar më shumë studentët. Po ashtu, revista konsiderohet si një bazë shumë e mirë për nisjen e mendimeve kritike dhe  paraqitjen e shkrimeve të ndryshme letrare.                                                                                               

Revista ‘Fryma’ hapet me ligjëratën e shkrimtarit dhe studiuesit të letërsisë Sabri Hamitit me titullin “Mësimi i letërsisë”, mbajtur në Seminarin Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare. Rubrika e radhës përmban intervistën e realizuar mbi krijimtarinë letrare të shkrimtarit, studiuesit e botuesit Ag Apolloni.

Nga kritika përfshihen:

Diana Rexhepi – Kërkimi absurd i vetvetes tek “Kafka në breg” nga Haruki Murakami

Halim Halimi – Fatkeqësia e njohjes

Albenita Xhemajli – Pritja si pafundësi në dramën “Duke pritur Godonë”

Leonora Hajra – Odisejada spirtuo-racionale e Siddhartës së Hesses

Ardit Mehmetaj – Filozofia e hiҫit e reprezentuar nga Gjon Zaveri i Spasses

Eriola Ҫoҫaj – Kanga e jetës në veprën “Me sy kange” të Rrahman Dedaj

Nga proza përfshihen:

Rrezarta Morina – Gjahu

Nga poezia përfshihen:

Dea Basha – Afrodiziak

Pranvera Qerimi – Ftesë mishi

Valëza Fusha – Mos ma përmend

Bleona Arifi – Këmbët e frikës

Era Berisha – Unë e bardha djegem pas saj

Edon Thaqi – Sinoatrial

Fatjona Gashi – Zymti e paharrueshme

Blerta Haradinaj – Qenie

Kaltrina Berisha – Bohemia

Nga përkthimi përfshihen:

Leonora Hajra – Tu ec Magdalena

Malsore Ballabani – Vdekja fuqi nuk paska

Fatijona Bajrar – Hej

Rrezarta Morina – Anabel Li.

Punimet e portreteve të shkrimtarëve brenda revistës janë vepër e Fatlum Mehollit.

Këtë vit revista i përkushtohet profesorit Sabri Hamitit, për nder të veprimtarisë e punës së tij për një kohë shumë të gjatë me studentët e këtij Fakulteti dhe për kontributin e tij në pasurimin e letërsisë dhe studimit të saj.

Revista udhëhiqet nga: Eriola Çoçaj, Ardit Mehmetaj, Leonora Hajra, Rrezarta Moria dhe Zamira Rexhepaj; me lektore Rina Kryeziun dhe dizajnere Gjyljana Ramën e Valentina Arifin. / KultPlus.com

Revista studentore “Fryma” përsëri në Fakultetin Filologjik

Në Fakultetin e Filologjisë, një grup i studentëve të Letërsisë Shqipe, këto ditë kanë botuar revistën studentore, të ashtuquajtur më parë “Fryma”, shkruan KultPlus.

‘Fryma” ishte themeluar në vitet 90-të, nga disa studentë të këtij fakulteti, tani ligjërues po në këtë fakultet, ndër ta (Rrahman Paçarizi, Nysret Krasniqi, Xhavit Beqiri, etj), por që për shkak të rrethanve të kohës në vitin 1999, ka pushuar së ekzistuari.
Tani, ri-themeluesit e saj, anëtarët e redaksisë, në krye me: Leonora Shatri, Donart Rexhbogaj, Jehona Gashi dhe Shpresa Qeriqi, theksojnë se janë mjaft të gëzuar, që fakulteti i tyre, hapi një dritare të re letrare e kulturore, një frymë më të fuqishme për artdashësit, ku nëpërmjet shkrimeve të tyre, do arrijnë të krijojnë mes vete një komunikim dhe përvojë të re kulturore, një urë lidhëse, ku takohen e ballafaqohen debatet për afinitetin, kreativitetin, intelegjencën, mos frikën dhe guximin, për të artikuluar zëshëm, talentin, dëshirat dhe pakënaqësitë e tyre.”
“…Ri-krijimi i kësaj reviste, është nder dhe kënaqësi e palodhshme për mua, për fakultetin tim, dhe tërë Albanologjinë…” thekson, redaktori D. Rexhbogaj!
Mes tjerash, vlen të potencohet se kjo revistë, është projeksion dhe përbërje ekskluzivisht vetëm për studentët, ata janë të lirë të përzgjedhin dhe shqyrtojnë prurjet e tyre më të arrira, duke mos pasur ndërhyrje nga jashtë, por që, natyrisht ajo do të jetë e hapur, dhe e ekspozuar për të gjithë stafin akademik, në ambientet e Fakultetit të Filologjisë.
Sa i përket përmbajtjes së revistës, numri i parë i kushtohet, gjuhëtarit, studiuesit, alabanologut, tashmë të ndjerë; Akademik Idriz Ajetit (1917-2O1O). Duke vazhduar me rubrikat tjera, si Intervistë; me studentin e Letërsisë dhe shkrimtarin e ri Azem Deliun. Tutje shkrime diskursive, ne fushën e Recensioneve, Krijimtari( poezi, prozë), dhe Përkthimeve. /KultPlus.com