Autoritetet në Gjermani kërkojnë heqjen e anglishtes nga shkollat fillore

Presidenti i Shoqatës Gjermane të Mësuesve, Heinz-Peter Meidinger, thotë se mësimet e anglishtes në shkollat fillore duhet të hiqen.

“Ne besojmë se mësimet e anglishtes janë me të vërtetë të domosdoshme dhe se ato mund të zhvendosen, për shembull, në mësimet e leximit”, i tha ai transmetuesit publik gjerman ARD të premten.

“Ne duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje bazave në shkollat fillore – aftësitë e të lexuarit, shkathtësitë e të shkruarit dhe aritmetikën”, vazhdoi ai.

Sfondi i komenteve të tij është performanca e dobët e Gjermanisë në Anketën Ndërkombëtare të Leximit në Shkollën Fillore (IGLU) të paraqitur në maj.

Sondazhi zbuloi se një e katërta e fëmijëve në vitin e katërt në Gjermani nuk mund të lexojnë siç duhet.

Në nivel ndërkombëtar, nxënësit e shkollave fillore në Gjermani performojnë më keq në aftësitë e leximit sesa bashkëmoshatarët e tyre në shumë vende të tjera.

Trendi i arsimit IQB, një seri tjetër e rregullt testesh mes nxënësve të klasës së katërt, tregoi gjithashtu vitin e kaluar se Gjermania ka mbetur mbrapa ndjeshëm në matematikën bazë dhe aftësitë gjermane vitet e fundit.

”Mësimet e anglishtes mund të kenë kuptim në disa shkolla”, tha Meidinger, “por ne kemi gjithashtu klasa ku kemi 70, 80, 90% të fëmijëve me prejardhje migrante që vështirë se kanë njohuri të mjaftueshme të gjermanishtes”.

”Mësimet e anglishtes”, tha ai, ”po vendosin prioritete të gabuara. Njohuritë se nxënësit e shkollave fillore mësohen ndryshojnë aq shumë sa në shkollat e mesme pothuajse të gjithë duhet të fillojnë përsëri nga e para”.

Meidinger bëri thirrje gjithashtu për më shumë mbështetje parashkollore.

“Dhe sigurisht,” tha ai, “duhet të marrim masa kundër mungesës së mësuesve, përndryshe nuk do ta kapim kurrë problemin”.

Shoqata e shkollës fillore është skeptike në lidhje me shtytjen e Meidinger për të hequr mësimet e anglishtes.

”Propozimi sigurisht që nuk zgjidh asnjë nga sfidat reale”, tha kryetari Edgar Bohn për dpa të premten.

“Shkollat fillore janë të pafinancuara, të mbingarkuara me detyra dhe gjithnjë e më shumë punojnë me staf që nuk është mjaftueshëm i kualifikuar për detyrën specifike dhe sfiduese të mësimdhënies fillestare,” tha ai./ KultPlus.com

Pse gjuha angleze është lingua franca e botës?

Sipas Enciklopedisë Britannica, gjuha angleze sot flitet nga rreth 2 miliardë njerëz në të gjithë botën, ndërsa më shumë se 50 shtete e përdorin atë si gjuhë zyrtare. Llogaritet që afërsisht një e treta e njerëzve në botë e përdorin gjuhën angleze. Me prejardhje në masë të madhe nga dialektet e vjetra të gjuhëve gjermanike të angelëve, saksonëve dhe jutëve, ajo është lingua franca e ditëve të sotme. Pra, nuk është më vetëm gjuhë që iu përket folësve amtarë të anglishtes, por mbarë njerëzimit.  

Nëse nisemi nga aspekti historik, shtrirja e parë e anglishtes nëpër botë mendohet të ketë ndodhur me zgjerimin e kolonive Britanike në Amerikë, Afrikë, Australi dhe Azi. Ndërsa në ditët e sotme, anglishtja është e mishëruar pothuajse në çdo gjë. Në internet është gjuhë absolutisht dominuese, po ashtu edhe në shkencë, art, kulturë, sport, turizëm, etj.

Për shkak të rëndësisë gjithnjë e në rritje, edhe në Kosovë, mësimi i anglishtes është futur në kurrikula tek moshat më të reja, madje së fundmi, qysh në klasën e parë. Megjithatë, duke e pasur parasysh popullatën tejet të re në vendin tonë, njohja e gjuhës angleze nuk përbën përqindje të kënaqshme; as për nga sasia e as për nga cilësia. 

Sido që të jetë, një portë e madhe e mundësive qëndron e hapur për të rinjët tanë çdo ditë, kryesisht për ata që kanë njohuri të forta të gjuhës angleze. Çdo vit jepen qindra bursa ndërkombëtare për studime në universitete prestigjioze. Duke u bazuar në atë se çdo ditë organizata e korporata ndërkombëtare e vendore në Kosovë kërkojnë staf me njohuri të mira të anglishtes, ndër të tjera Koordinatori i Departamentit të Gjuhës Angleze dhe ligjërues në Kolegjin Universum, Prof. Artan Aliu, ka shkruar se këto njohuri nuk mund të fitohen nga rrjetet sociale, por përmes studimeve të mirëfillta që mundësojnë të ardhme të suksesshme edhe përtej kufijve. 

Për më shumë informata rreth departamentit të Gjuhës Angleze kontakto +383 44 144 062, [email protected] ose ndiqeni Kolegjin Universum në facebook & instagram.

(Shkrim i sponsorisuar nga Kolegji Universum).