Grafitet e paligjshme pushtojnë Nju Jorkun

Pjesë e historisë së qytetit për më shumë se 50 vjet, bashkë me pandeminë, grafitet po lulëzojnë më shumë se kurrë më parë në Nju Jork, shenjë dekadence për disa ose gjallërie për disa të tjerë.

“Nëse nuk po pikturon tani, nuk e di çfarë dreqin po bën”, thotë një 40-vjeçar, i cili jeton nga arti i tij me një pseudonim tjetër.

“Ne kurrë nuk kemi parë një epokë si kjo”, shton ai.

“Këto qindra vitrina dyqanesh të mbyllura për shkak të pasojave ekonomike të pandemisë, janë një ftesë”, përmbledh Marie Flageul, kuratorja e Muzeut të Artit të Rrugës në Nju Jork.

Muret, urat ose trotuaret janë të gjitha telajo, madje edhe veturat emblematike të metrosë, 34 prej të cilave kohët e fundit janë pikturuar dy herë që nga fillimi i dhjetorit.

“Është një ringjallje, një rilindje e grafiteve”, shprehet plot entuziazëm Saynosleep.

Të kaluar tashmë nga rruga në galeritë në vitet 1980, grafitet pushtuan publikun e gjerë gjatë viteve 2000 përmes artit rrugor, shpesh nga ilegaliteti, për t’u shprehur në hapësira të autorizuara.

Por që nga marsi, grafitet kanë shpërthyer në një mënyrë të çrregullt, plotësisht ilegale./ atsh/ KultPlus.com

Grafite me portretin e Oliver Ivanoviqit në Prishtinë e Mitrovicë

Me rastin e tremujorit të vrasjes së Oliver Ivanoviqit sot në dy qytete të Kosovës dhe në tri qytete të Serbisë kanë gdhirë grafite me portretin e tij dhe me mbishkrimin Oliver.

Grafitet në Kosovë janë vërejtur në Prishtinë e Mitrovicë, ndërsa në Serbi në Nish, Krushevc dhe Kralevë, përcjell n1. Garfite janë vendosur në mure, trotuare dhe institucion,transmeton Koha.net

Iniciativa Qytetare SDP ka përkujtuar se anë kaluar tre muaj nga vrasja e tij liderit ë saj dhe se hetimet nuk kanë dhënë asnjë rezultat. Kjo iniciativë nesër do të fillojë aksionin që zona për këmbësorë në rrugën Sutjeska, ku është vrarë ai, në të cilën është vrarë Ivanoviq, të marrë emrin e tij./ KultPlus.com