Xhaxhi Piktori në KultPlus Caffe Gallery: Përpara fëmijëve nuk ndalojmë asnjëherë

Era Berisha

Ambienti i KultPlus Caffe Gallery është shndërruar në një vend ku përveç që zënë vend organizimet nga më të ndryshme për të rinjtë që dashurojnë artin, kulturën dhe jo vetëm, tani hapësira u shfrytëzua edhe nga fëmijët të cilët përmes vizatimeve dhe pikturimit, me rastin e 1 qershorit, ata kaluan një pasdite mjaft të bukur me piktorin e njohur Kosta Zhonga, shkruan KultPlus.

Dje, një ngjarje e tillë ka mbledhur rreth vetës një numër të madh të fëmijëve dhe prindërve të tyre, ku të gjithë kishin ardhur për të kaluar një pasdite nën shoqërimin e melodive të këngëve të ndryshme për fëmijë dhe përmes ngjyrave të shumta të cilat ishin të shpërndara gjithandej, ata arritën të krijojnë një kryevepër krejt në fund, një mozaik i formuar nga copëzat e shumta që fëmijët kanë ngjyrosur, me ç’rast mozaiku zuri vend në dritaret e KultPlus Caffe Gallery.

Përmes një aktiviteti të tillë u dallua mjaft shumë edhe dëshira dhe nevoja e madhe për ngjarje të tilla që organizohen nga dhe rreth fëmijëve. Këto ngjarje jo vetëm që shpalosin talentin e tyre në një moshë të re por aty në fakt mund të nis edhe rrugëtimi i tyre për një të ardhme që ngërthen artin në formën më të mirë të mundshme.

Me fleta të bardha dhe ngjyra të shumta, fëmijët nisën të pikturonin figurën e vendosur para tyre. Lumturia që dallohej në sytë e piktorit ishte në të njëjtin nivel me atë të fëmijëve, të cilët kishin një energji të pa krahasueshme duke shfrytëzuar kështu në masë të madhe ndihmën e Zhongës për ti mësuar dy apo tre teknika të veçanta të pikturimit.

Teksa fëmijët pikturonin, prindërit ishin ata që po ndiqnin punën e tyre më buzëqeshje në fytyrat e tyre, e disa të tjerë iu vinin në ndihmë fëmijëve të tyre kur ata hasnin në ndonjë problem. Po ashtu, fotografitë dhe bisedat e ndryshme ishin bërë pjesë kyçe e këtij aktiviteti që shënoi Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve.

Kështu krejt në fund, pas përfundimit të pikturimit të tyre, fëmijët së bashku me piktorin morën vizatimet e tyre afër vetes dhe me një buzëqeshje që nuk hiqej dot asnjë sekondë, ata vendosën ngadalë vizatimet e tyre në dritare duke formuar kështu mozaikun final, një mozaik ku fjala ‘1 qershor’ ishte ngjyrosur nga secili fëmijë i pranishëm ku u formua edhe rasti më i mirë për të bërë një fotografi unike me piktorin.

Gjithashtu, fletoret e vizatimit të botuara dhe të firmosura nga vetë piktori ishin një kujtim i bukur i ditës së djeshme që fëmijët do ta kenë gjithmonë me vete.

Ndërsa, për të folur më shumë rreth këtyre momenteve, për KultPlus foli vetë piktori Kosta Zhonga.

“Kjo ditë është e mrekullueshme sepse po e shoh se sa të interesuar janë fëmijët dhe prindërit e tyre prandaj dua edhe ti uroj 1 qershorin. Ajo çka më pëlqeu ishte se të gjithë fëmijët shumë të talentuar me sa po e shikoj unë.  Janë të mrekullueshëm si vajzat edhe djemtë. Por edhe prindërit janë shumë ta pasionuar pas pikturës”, thotë Zhonga.

Sipas tij, të gjithë ata të pranishëm e donin pikturën sepse vazhdimisht kërkonin akoma më shumë letra e ngjyra, prandaj edhe ai mundohej t’ia shpjegonte fëmijëve lëvizjet dhe teknikat e dorës për të krijuar figura të ndryshme.

“Unë jam i gatshëm gjithmonë për aktivitete të tjera të njëjta sepse përpara fëmijëve nuk ndalojmë asnjëherë”, përfundon Zhonga për KultPlus.

KultPlus me mbështetje të Komunës së Prishtinës organizoi punëtorinë me Kosta Zhongën, i njohur për fëmijët si Xhaxhi Piktori. / KultPlus.com

Më 1 Qershor, Xhaxhi Piktori në KultPlus Caffe Gallery

KultPlus me mbështetje të Komunës së Prishtinës do të organizojë një punëtori me Kosta Zhongën, i njohur për fëmijët si Xhaxhi Piktori, i cili bashkë me fëmijët, për ditën e 1 Qershorit do të kalojë një pasdite kreative në KultPlus Caffe Gallery, shkruan KultPlus.

Ky organizim do të nisë në ora 16:00 dhe parashihet të zgjasë deri në ora 19:00, ku janë të ftuar fëmijët që të jenë pjesë e këtij organizimi, të cilët bashkë me Xhaxhi Piktorin do të kalojnë çaste të paharruara në krijimin e pikturës puzzle me 32 pjesë, të cilat në fund të krijimit do të bëhen bashkë dhe do të formësojë pikturën e krijuar nga fëmijët pjesëmarrës.

Poashtu do të ketë edhe realizime të tjera kreative, duke përfshirë ato me pipza, pjata plastike, letra jeshile, luledielli si të Van Gog në 3D dhe krijime të tjera kreative.

Fëmijët pjesëmarrës përpos që do të kënaqen duke krijuar, poashtu do të shoqërohen edhe me nga një pije. /KultPlus.com

E diela e artit me Kosta Zhongën në Prishtinë

Më datë 3 Shkurt, në kryeqytet vjen një aktivitet shumë atraktiv, nikoqir i të cilit do të jetë piktori i njohur Kosta Zhonga, shkruan KultPlus.

 Artisti ka përgatitur një pikturë e cila është e ndarë në 32 pjesë (në formën puzzle) ku secila prej këtyre pjesëve do të ngjyrosët nga fëmijët dhe si përfundim, të gjitha këto pjesë do të formojnë një pikturë me madhësinë 140 cmm – 200 cmm. Kjo pikturë do të ekspozohet në hapësirën e librarisë për tu bërë pjesë e përhershme e saj.

Ky aktivitet do të mbahet ditën e diele më 3 Shkurt nga ora 12:00 – 14:00 në Librarinë “Dukagjini”, në Prishtinë./ KultPlus.com

Kosta Zhonga në South Outdoor Festival: Çdo fëmijë është artist, t’iu ndihmojmë të mbesin të tillë

Gili Hoxhaj

Shtëpitë mahnitëse të fshatit Vuno, e pozita gjeografike i japin një pamje të mahnitshme këtij fshati. Ky fshat ka marrë një pamje krejtësisht tjetër pasi që South Outdoor Festival, këtë vit ka zbritur aty, duke e bërë pamjen e tij edhe më të dukshme. Sot dhe dje Vuno është bërë një pikëtakim për shumë mysafirë që kanë ardhur nga vende të ndryshme e të cilët janë mbledhur për t’i shijuar aventurat e paharruara që South Outdoor Festival po i sjellë në eksplorimin e kësaj pjese. South Outdoor Festival organizohet nga GIZ dhe tashmë është kthyer në një traditë me qëllim promovimin e fshatrave për zhvillimin e turizmit.

Aktivitetet e këtij festivali janë të përqendruara në shume lokacione të Himarës por në pjesën e poshtme të fshatit Vuno, pranë Kishës së Shën Spiridonit, ndodhet epiqendra e edicionit të dytë të këtij festivali. Një kënd i veçantë i është kushtuar fëmijëve, të cilëve ky festival u ka dhënë një mundësi të jashtëzakonshme që të shprehin veten përmes aktiviteteve sportive, argëtimit, lojërave, këndimit, vizatimit dhe recitimit.


Në këtë hapësirë, një tavolinë e posaçme i është kushtuar fëmijëve, të cilët në duart e tyre mbajnë ngjyra të llojllojshme, e vizatojnë mbi hijezimin e duarve të tyre të vogla. Përmes mjeteve ricikluese, ata mbushën ambientin me punime të veçanta. Pranë tyre ishte piktori i njohur, Kosta Zhonga. Ai e trajtonte me një kujdes të rrallë çdo detaj që sillte një produkt artistik nga duart e këtyre fëmijëve, e për çdo pyetje të tyre kishte një përgjigje dhe një formë demonstrimi. Zhonga ka kohë që u kushton rëndësi aktiviteteve të tilla me fëmijët, kjo bazuar edhe në eksperiencën disavjeçare në emisionin “Artist Tak Fak” në Tring Tring.

Ai tregoi për KultPlus se kishte vite që nuk ka ecur nëpër këtë pjesë të Shqipërisë ndërsa në Vuno po vinte për herë të parë andaj tha se aktivitete të tilla janë shumë të nevojshme si për këtë pjesë të Shqipërisë, ashtu dhe për Kosovën e vende të tjera pasi që fëmijët kanë shumë nevojë të zhvillohen edhe në aspektin artistik.

“Këto aktivitete janë shumë të rëndësishme ngaqë fëmijët të çlirojnë emocionet dhe fantazinë e tyre andaj jam shumë i kënaqur që më kanë ftuar në këtë festival që ishte iniciativë e GIZ-it. Kryesorja është riciklimi dhe këtu u mundova që për këtë t’i përdorim pjatat e plastikes, me pipëza që përdoren për të pirë lëngje dhe pikturën pasi që fëmijët duan të argëtohen me të gjitha”, u shpreh piktori Kosta Zhonga.

Fëmijë të moshave të ndryshme sot e shprehen kreativitetin e tyre artistik përmes formave të ndryshme rreth tavolinës. Ata përdornin pothuajse çdo gjë që kishin pranë vetes. Më tutje Kosta Zhonga tregoi për KultPlus për rëndësinë e artit tek fëmijët. Ai tha për KultPlus se arti është pjesë e pandashme e fëmijëve qysh në moshën e hershme dhe që po që se u dhuron ngjyrat fillojnë të pikturojnë, para se të fillojnë të shkruajnë e të lexojnë. Zhonga tha se për të çdo fëmijë është artist dhe për këtë duhet kushtuar një rëndësi e veçantë fëmijëve që ta zhvillojnë artistin që gjendet brenda tyre.

“Për mendimin tim çdo fëmijë është artist , këtë e ka thënë edhe Picasso por detyra jonë është që edhe kur të rriten të mbeten të tillë, sidomos e prindërve që duhet t’i sjellin fëmijët që ta zhvillojnë atë”, u shpreh tutje piktori Zhonga.

Mbrëmja e sotme do të sjellë në skenë Tre Musketierët, me koncertin që është paraparë të nisë me fillim nga ora 20:00. Ndërsa eksplorimi i Vunos, do të vazhdojë edhe nesër më 29 prill, kur edhe përfundojnë tre ditët e këtij festivali./ KultPlus.com