Kosta Zhonga në South Outdoor Festival: Çdo fëmijë është artist, t’iu ndihmojmë të mbesin të tillë

28 Prill, 2018 - 5:22 pm

Gili Hoxhaj

Shtëpitë mahnitëse të fshatit Vuno, e pozita gjeografike i japin një pamje të mahnitshme këtij fshati. Ky fshat ka marrë një pamje krejtësisht tjetër pasi që South Outdoor Festival, këtë vit ka zbritur aty, duke e bërë pamjen e tij edhe më të dukshme. Sot dhe dje Vuno është bërë një pikëtakim për shumë mysafirë që kanë ardhur nga vende të ndryshme e të cilët janë mbledhur për t’i shijuar aventurat e paharruara që South Outdoor Festival po i sjellë në eksplorimin e kësaj pjese. South Outdoor Festival organizohet nga GIZ dhe tashmë është kthyer në një traditë me qëllim promovimin e fshatrave për zhvillimin e turizmit.

Aktivitetet e këtij festivali janë të përqendruara në shume lokacione të Himarës por në pjesën e poshtme të fshatit Vuno, pranë Kishës së Shën Spiridonit, ndodhet epiqendra e edicionit të dytë të këtij festivali. Një kënd i veçantë i është kushtuar fëmijëve, të cilëve ky festival u ka dhënë një mundësi të jashtëzakonshme që të shprehin veten përmes aktiviteteve sportive, argëtimit, lojërave, këndimit, vizatimit dhe recitimit.


Në këtë hapësirë, një tavolinë e posaçme i është kushtuar fëmijëve, të cilët në duart e tyre mbajnë ngjyra të llojllojshme, e vizatojnë mbi hijezimin e duarve të tyre të vogla. Përmes mjeteve ricikluese, ata mbushën ambientin me punime të veçanta. Pranë tyre ishte piktori i njohur, Kosta Zhonga. Ai e trajtonte me një kujdes të rrallë çdo detaj që sillte një produkt artistik nga duart e këtyre fëmijëve, e për çdo pyetje të tyre kishte një përgjigje dhe një formë demonstrimi. Zhonga ka kohë që u kushton rëndësi aktiviteteve të tilla me fëmijët, kjo bazuar edhe në eksperiencën disavjeçare në emisionin “Artist Tak Fak” në Tring Tring.

Ai tregoi për KultPlus se kishte vite që nuk ka ecur nëpër këtë pjesë të Shqipërisë ndërsa në Vuno po vinte për herë të parë andaj tha se aktivitete të tilla janë shumë të nevojshme si për këtë pjesë të Shqipërisë, ashtu dhe për Kosovën e vende të tjera pasi që fëmijët kanë shumë nevojë të zhvillohen edhe në aspektin artistik.

“Këto aktivitete janë shumë të rëndësishme ngaqë fëmijët të çlirojnë emocionet dhe fantazinë e tyre andaj jam shumë i kënaqur që më kanë ftuar në këtë festival që ishte iniciativë e GIZ-it. Kryesorja është riciklimi dhe këtu u mundova që për këtë t’i përdorim pjatat e plastikes, me pipëza që përdoren për të pirë lëngje dhe pikturën pasi që fëmijët duan të argëtohen me të gjitha”, u shpreh piktori Kosta Zhonga.

Fëmijë të moshave të ndryshme sot e shprehen kreativitetin e tyre artistik përmes formave të ndryshme rreth tavolinës. Ata përdornin pothuajse çdo gjë që kishin pranë vetes. Më tutje Kosta Zhonga tregoi për KultPlus për rëndësinë e artit tek fëmijët. Ai tha për KultPlus se arti është pjesë e pandashme e fëmijëve qysh në moshën e hershme dhe që po që se u dhuron ngjyrat fillojnë të pikturojnë, para se të fillojnë të shkruajnë e të lexojnë. Zhonga tha se për të çdo fëmijë është artist dhe për këtë duhet kushtuar një rëndësi e veçantë fëmijëve që ta zhvillojnë artistin që gjendet brenda tyre.

“Për mendimin tim çdo fëmijë është artist , këtë e ka thënë edhe Picasso por detyra jonë është që edhe kur të rriten të mbeten të tillë, sidomos e prindërve që duhet t’i sjellin fëmijët që ta zhvillojnë atë”, u shpreh tutje piktori Zhonga.

Mbrëmja e sotme do të sjellë në skenë Tre Musketierët, me koncertin që është paraparë të nisë me fillim nga ora 20:00. Ndërsa eksplorimi i Vunos, do të vazhdojë edhe nesër më 29 prill, kur edhe përfundojnë tre ditët e këtij festivali./ KultPlus.com

Të ngjajshme