Ish-presidenti Sejdiu promovon librin ‘Ora e Kosovës – Pavarësia dhe Shtetndërtimi’

Ish-presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu, ka promovuar librin e tij “Ora e Kosovës – Pavarësia dhe Shtetndërtimi” në Tiranë.

Ish- presidenti Sejdiu përmes një shkrimi në rrjetin social Facebook, ka bërë të ditur se të pranishëm në këtë promovim ishin akademikë e profesorë të ndryshëm.

“ Të pranishëm ishin akademik Skender Gjinushi, kryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, zv. Mistrja e Punëve të jashtme Artemis Malo, ambasadori i Kosovës më Shqipëri Skender Durmishi, ish kryeministri Pandeli Majko, ish minstrja e punëve të jashtme Arta Dade, Rektori i Kolegjit AAB nga Kosova Lulzim Tafa si dhe personalitete të shumta nga fusha akademike dhe ajo publike.

Për librin folën Akademik Anastas Angjeli, Presidenti Alfred Moisiu i cili është njëri nga recensentët, Presidenti Bamir Topi, akademik Ardian Civici – rektor i Universitetit, pastaj profesor Paskal Milo, profesor Ksenofon Krisafi dhe profesor Ibrahim Berisha që ishtë redaktor i librit“, ka shkruar Sejdiu./KultPlus.com

Aktorja Angelina Jolie shkruan në shqip njoftimin për publikimin e librit të saj në Kosovë dhe Shqipëri

Aktorja e famshme Angelia Jolie, ka bërë një postim në gjuhën shqipe, duke njoftuar se libri i saj “Njihni të drejtat tuaja dhe kërkojini ato”, i shkruar nga ajo, Amnesty International dhe Geraldine Vab Bueren, tanimë është publikuar edhe në Kosovë dhe në Shqipëri, shkruan KultPlus.

Përmes një publikimi në instagram, Jolie u është drejtuar ndjekësve të saj edhe në gjuhën shqipe.

“Për t’i kërkuar të drejtat tuaja, duhet t’i njihni ato. Neni 42 i Konventës për të Drejtat e Fëmijëve i detyron qeveritë të sigurohen që fëmijët dhe prindërit të jenë të vetëdijshëm për parimet dhe të drejtat e mbrojtura me konventë. Jam e lumtur që libri ynë për të drejtat e të rinjve tani është publikuar në Shqipëri, Kosovë, Poloni, Rumani dhe Moldavi, dhe ua dërgoj respektin tim të gjithë aktivistëve/eve që mbrojnë të drejtat e fëmijëve në rajon dhe që përdorin të drejtën e tyre të jenë të zëshëm.”, thuhet në shkrim./KultPlus.com

Akademia e Shkencave boton librin ‘Trajtesë historike dhe filologjike për gjuhën dhe kombin e shqiptarëve’

Akademia e Shkencave të Shqipërisë ka botuar librin ‘Trajtesë historike dhe filologjike për gjuhën dhe kombin e shqiptarëve’ nga Panajot Dh. Kupitori, shkruan KultPlus.

Botimi me titullin “Trajtesë historike dhe filologjike për gjuhën dhe kombin e shqiptarëve”, është vepër e ripublikuar me plotësime më 1879 përcjell në mënyrë të tërthortë jehonën e ngjarjeve dhe të shqetësimeve të kohës, kur çështja shqiptare qe shfaqur si pjesë përbërëse e Krizës Lindore. Kjo, për sa i përket rrafshit ballkanik dhe europian.

Në rrafshin e brendshëm, d.m.th. në kuadrin e shtetit të ri grek, statusi dhe e ardhmja e elementit arbëror paraqiste një sërë specifikash, krahasuar f.v. me sllavët, të cilët, së bashku me shqiptarët, sipas Fallmerayer-it qenë përgjegjësit kryesorë për shprishjen e gjakut “të pastër” helen.

Sıç shpjegon historiania greke E. Skopetea, në ndryshim nga sllavët, “Shqiptarët qenë të pranishëm brenda Greqisë, dhe të munguar jashtë saj – përderisa lëvizja kombëtare e tyre filloi në thelb vetëm rreth viteve 1880. Askush nuk e vinte në dyshim prezencën e shqiptarëve në territorin grek, as edhe faktin që vetë kryeqyteti [grek] rrethohej prej popullatash mirëfilli shqiptare. Por shqiptarët etnikisht të pastrehë u pranuan në mënyrë panegjirike në historinë greke, dhe për hir të tyre u formuluan teori specifike etnoracore, që e paraqitnin botën shqiptare ose si etnikisht inekzistente ose si ‘filiz’ të kombit a të racës greke, domethënë si një lloj grekësh, të cilët i ndante prej grekëve të mirëfilltë e njëjta distancë që ndante pellazgët prej grekëve të vjetër. […] Por ndjenja e lidhjes së ngushtë të të dy popujve buronte para së gjithash nga prania masive e shqiptarëve gjatë Kryengritjes [greke]”.

Si pjesë e këtij realiteti dhe si bartëse e kësaj fryme duhet parë, edhe vepra e Kupitorit.

Edhe pse referimet e tij bibliografike apo citimet prej autorësh të tjerë dëshmojnë se i njihte dhe i ndiqte arritjet e gjuhësisë krahasuese dhe teoritë për zhvillimin e gjuhëve , i ndodhur para udhëkryqit për t’u gjetur një vend “të volitshëm” shqiptarëve të shfaqur vonë dhe “papritur” në skenën europiane, ai i përdori faktet dhe teoritë gjuhësore për të dalë aty ku i dëftoi (apo i diktoi) epoka e vet.

Kjo vepërz e Kupitorit sillet në dritë për t’u ndjekur më mirë rruga e gjatë që përshkoi albanologjia deri sa të themelohej e konsolidohej si shkencë, dhe jo për t’u dhënë shtysë dhe vjegë të re gjithfarë pellazgologëve a gjithologëve të thekur.

Ka pjesë të tekstit që të japin përshtypjen se autori është orator, shkrimtari është gojëtar, mbrojtës i vendosur i tezës se shqipja qëndron denjësisht, lashtësisht dhe thelbësisht krahas gjuhëve klasike, që ai i ka aq për zemër. Ky art i Kupitorit duhej riderdhur në kallëpet e shqipes dhe detyrë e jona ka qenë ta renditnim atë po aq denjësisht krahas dhe kundrejt një gjuhe të selitur qëmoti si greqishtja. E cila, për të sjellë vetëm një shembull, e vetme ndër gjuhët ballkanike, e paravendos nyjën shquese, e madje nuk e bashkon me trupin e fjalës, gjë që krijon mundësinë për të ndërkallur lëndë gjuhësore mes nyjës dhe emrit që ajo shoqëron, por edhe e bën të vështirë, jo të pamundur, punën e përkthyesit.

I fal atij mundimin e ëmbël, që përmendëm më lart, e që kaq bukur e ka shprehur latini: litterarum radices amarae, fructus dulce, që do të thotë se rrënjët e dijes janë të hidhëta, por të ëmbla frytet e saj./KultPlus.com

Theresa May një libër lidhur me shpërdorimin e pushtetit

Ish-kryeministrja britanike Theresa May do të publikojë një libër lidhur me abuzimin me pushtetin, në një seri skandalesh politike, sipas raporteve.

Deputetja konservatore thuhet se do të përshkruajë në libër edhe fatkeqësitë në Hillsborough dhe Grenfell Tower, si dhe rastin Daniel Morgan në një publikim të ardhshëm letrar.

May ishte në detyrë në kohën e zjarrit në Grenfell dhe ishte e përfshirë në krijimin e një paneli për të shqyrtuar vrasjen e pazbardhur të Morganit, ndërsa ajo shërbente si sekretare e Brendshme në 2013.

Libri është blerë nga kompania botuese ”Headline” dhe është planifikuar të botohet në vjeshtë, sipas ”The Bookseller”.

I titulluar ”Abuzimi i Pushtetit” (”The Abuse of Power”), ai përshkruhet si “një ekspozim i zjarrtë i padrejtësisë dhe një thirrje e fortë për të ushtruar pushtetin për të mirën më të madhe”.

Në përmbledhjen e librit thuhet se “si kryeministre për tre vjet dhe sekretare e Brendshme për gjashtë vjet, Theresa May u përball me një sërë çështjesh në të cilat shpërdorimi i pushtetit çoi në rezultate shkatërruese për individët dhe dëmtoi ndjeshëm reputacionin dhe besimin në institucionet publike dhe politikanët”.

“Nga tragjeditë e Hillsborough dhe Grenfell, tek çështja Daniel Morgan dhe skandalet parlamentare, të fuqishmit zgjodhën vazhdimisht të përdorin pushtetin e tyre jo në interes të të pafuqishmëve, por për t’i shërbyer vetes ose për të mbrojtur organizatën të cilës i përkisnin”, shtohet në të.

Ish-kryeministrja argumenton për një rishikim radikal në mënyrën se si i qasemi politikës dhe jetës publike.

May thotë se “kur qëndrova në shkallët e Nr. 10 si kryeministër për herë të parë, tregova vendosmërinë time për të luftuar padrejtësitë dhe për të qeverisur jo për të fuqishmit, por për njerëzit. Gjatë periudhës sime në qeverisje, kam parë institucionet publike duke abuzuar me pushtetin e tyre duke kërkuar të mbrohen përballë sfidave në vend që të kërkojnë të vërtetën”.

“Këto ishin organet, detyra e të cilëve ishte të mbronin publikun, por ata kërkuan të mbroheshin”, thekson ajo.

“Demokracia jonë varet nga besimi i njerëzve në institucionet e tyre publike dhe politikanët. Jam e kënaqur… që po botoj këtë libër që tregon se si ky besim është gërryer me kalimin e kohës dhe pse duhet të veprojmë”, shton May./ atsh / KultPlus.com