Lonely Planet zgjedh Shqipërinë si një nga destinacionet që duhen vizituar për 2023

Udhëzuesi global i udhëtimeve rekomandon një itinerar  4 ditor me disa ndalesa.

Lonely Planet ka zgjedhur Shqipërinë si një nga destinacionet që duhet vizituar për vitin 2023. Vendi ynë është tashmë në listën vjetore të udhërrëfyesit më të mirë për udhëtime.

Shqipëria përshkruhet si një vend  që ndodhet  në Evropë, por nuk është si pjesa tjetër e kontinentit. E kjo për arsyen e vetme sepse për  shumë të huaj Shqipëria është një enigmë.

Megjithatë, për ata vizitorë të cilët kanë mundësi ta vizatojnë atë mund të zbulojnë një vend me shumë bukuri natyrore por mbi të gjitha një vend ku mikpritja, dhe tradita janë të ndërthurura së bashku. 

Lonely Planet rekomandon për ndjekësit e saj një intinerar 4 ditor me disa ndalesa. Aventura për udhëtarët nis me Shkodrën që thuhet se  është një nga qytetet më të vjetra në Evropë. Dita e udhëtarit mund të nisë mjaft mirë me një vizitë në Muzeun Kombëtar të Fotografisë Marubi. Përmes këtij muzeu mund të shihen imazhet që kapin jetën e fshatit një shekull më parë.

Pas konsumit të një vakti apo xhirove të famshme me bicikletë nuk duhet humbur Kalaja e  Rozafës  për të cilën askush nuk e di saktësisht se sa të vjetra janë themelet e saj.

Nga Shkodra mund të shkohet në Valbonë. Pas akomodimit në një nga shumë bujtinat në vend rekomandohet një ecje 3 milje vajtje-ardhje në një kullotë të vogël bari në anën veriore të luginës.

Në ditën e tretë të udhëtimit jo larg Valbonës është Thethi. Bujtinat këtu pothuajse të gjitha ndërtesat prej guri të stilit tradicional me çati të larta u ofrojnë vizitorëve tavën e dheut, një ushqim i përsosur tradicional.

Shumica e udhëtarëve kthehen në Shkodër herët në mëngjesin e ditës së katërt por ka nga ata që marrin një udhëtim  për në jug të vendit ku rekomandohet të vizitohet Syri i Kaltër. / Klan News / KultPlus.com

“Lonely Planet”: Qytetet më atraktive për t’u vizituar më 2020

Në top dhjetshen renditen qytete që ofrojnë veprimtari kulturore jubilare. Salcburgu kryeson listën e tashmë edhe një qytet gjerman disi i harruar zë vendin e pestë: Ish-kryeqyteti, Bon.

Çdo vit shtëpia botuese australiane “Lonely Planet” klasifikon vendet më të rëndësishme për t’i vizituar duke u bazuar në listën redaksionale të saj. Sivjet me Salcburgun në vend të parë dhe Bonin në vend të pestë klasifikohen në listën top dhjetshen dy qytete nga hapësira gjermanofone!

“Lonely Planet” përmend si arsye jubileun e Festivalit të Salcburgut vitin e ardhshëm. Ky festival me rëndësi ndërkombëtare në fushën e muzikës dhe artit skenik feston 100 vjetorin e sirrjedhojë kremtimet do tëjenë pompoze. Po ashtu qxyteti alpin u ofron vizitorëve një trashëgimi kulturore nga lista e UNESCO-s me qendrën historike barok, një kështjellë në kodër me panoramë të mrekullueshme dhe shtëpinë e lindjes së Wolfgang Amadeus Mozartit.

Pas Salcburgut renditet Uashington D.C. e papritur edhe Kairo në vendin e tretë të klasifikimit nga “Lonely Planet”. Aktualisht gjendja në Egjipt nuk është e stabilizuar. vetëm para pak ditësh një zëdhënës i parlamentit paralajmëroi qeverinë për rrezikun nga luftëtarët e huaj dhe terrori. Megjithatë kryeqyteti Kairo josh turistët me hapjen e Muzeut të ri të madh të Egjiptit vitin e ardhshëm. Në godinën pranë piramidave të Gizeh do të ekspozohen sendet nga varri i faraonit e ndoshta edhe mumja e Tutachamun-it, që ndërkohë ndodhet në Luksor.

Edhe Boni josh vitin e ardhshëm me një ofertë të jashtëzakonshme kulturore dhe për këtë arsye renditet pas Galway në brigjet perëndimore të Irlandës në vendin e pestë. “Ish-kryeqyteti i BRGJ-së u shkëput prej radarit që pas zhvendosjes së kryeqytetit të Gjermansië së bashkuar në Berlin në vitin 1999. Por më 2020, në jubileun e 250 vjeotrit të lindjes së Beethoven-it, Boni kthehet në fokus, thuhet në rekomandimin e “Lonely Planet”. Me pa të drejtë Boni ka vuajtur nën hijen e qyteteve më tërheqëse. Por pikërisht në jubileun e madh qyteti buzë Rinit, që rrjedh “ëmbël ashtu si edhe simfonia e nëntë e Beethovenit”, definitivisht ia vlen të vizitohet.

“Kush shëtit në qendrën historike mesjetare me bazilikën Münster me dy kulla dhe në parkun pricëror, krijon një ide të përafërt për atmosferën romantike që ka frymëzuar dikur Beethovenin”, shkruajnë autorët e listës klasifikuese. Krahas shtëpisë së Beethovenit rekomandohet një vizitë në Shtëpinë e Historisë “Haus der Geschichte” dhe një shëtitje përmes ish-lagjes së punëtorëve në veri të qytetit. Këtu mund ta zbulosh Bonin në anën alternavië të tij.

Vendet nga pesë deri në dhjetë janë të shpërndara në tre kontinente: Krahas udhëtimit për në La Paz (Bolivi) dhe Kochi (Indi) rekomandohen edhe vizitat në qytetet Vancouver (Kanada), Dubai (Emiratet e Bashkuara Arabe) dhe Denver -SHBA/VOA / KultPlus.com