Franca dhe Kosova synojnë të arrijnë marrëveshje për bashkëprodhim të filmave

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku, është shprehur shumë i lumtur pas pjesëmarrjes në javën e Filmit Frankofon, shkruan KultPlus.

Përmes një postimi në llogarinë zyrtare në “Facebook”, Çeku ka bërë të ditur se Kosova dhe Franca synojnë të nënshkruajnë një marrëveshje që do të përfshinte bashkëprodhimin e filmave mes kineastëve të Kosovës e Francës.

Në panel ishin të pranishëm Ambasadorja e Francës, Marie-Christine Butel, Pascal Brunet, Drejtor i Relais Culture Europe, Julien Ezanno nga Qendra Kinematografike e Francës dhe Lum Çitaku nga Qendra Kinematografike e Kosovës.

Kjo konferencë vjen pas nënshkrimit të deklaratës së përbashkët më 16 nëntor për të avancuar marrëdhëniet mes Kosovës dhe Francës në fushat e kulturës, arsimit dhe diplomacisë publike. /KultPlus.com

May be an image of 4 people and indoor

Arrihet marrëveshja, thellohet bashkëpunimi mes Kosovës dhe Francës në arsim dhe kulturë

Mësimdhënësit e gjuhës frënge do të kenë mundësi të reja për ngritjen e kompetencave në mësimdhënie, meqë tashmë Ministria e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë është bërë pjesë e Memorandumit të partneritetit për bashkëpunim edukativ në kuadër të Strategjisë së Frankofonisë 2015-2022, shkruan KultPlus.

Përmes një postimi në llogarinë zyrtare në “Facebook”, ministrja e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Arbërie Nagavci, ka reaguar mbi këtë bashkëpunim duke u shprehur pozitivisht e lumtur.

“Jam shumë e lumtur që me këtë bashkëpunim që erdhi pas kërkesës së MAShTI-t, Kosova do të kontribuojë në forcimin e frankofonisë në Evropën qendrore dhe lindore”, shkroi ai.

Tutje, Nagavci pohon se kanë marrë konfirmimin nga Qendra Regjionale Frankofone për Evropën qendrore dhe lindore e Organizatës Ndërkombëtare të Frankofonisë (CREFECO) dhe për këtë falënderoj drejtorin z. Erik Poppe dhe Sekretaren e Përgjithshme, znj. Louise Mushikiwabo.

Ministrat Hajrullah Çeku dhe zv. Ministrja Liza Gashi dhe Ambasadori i Francës për Kosovë, Marie-Christine Butel, kanë nënshkruar Deklaratën e Shprehjes së Interesit për intensifikim të bashkëpunimit me qëllim të mobilizimit të akterëve kulturorë, edukativ dhe universitarë kosovarë dhe francezë, duke respektuar kështu dëshirën për të vendosur marrëdhënie të qëndrueshme ndërmjet strukturave dhe territoreve të tyre./KultPlus.com

May be an image of text that says 'Le Représentant ORGANISATION francophonie Représentation pour l'Europe centrale et orientale Adhésion République coopération éducative dans cadre Bucarest, novembre Ministre, Kosovo Mémorandum de partenariat pour Stratégie dela Francophonie 2015-2022 dans lettre octobre 2021, vous avez exprimé Kosovo cadre Stratégie Conformément souhait quel Ministère Education pour coopération éducative 2015-2022 1 l'article votre ministère dudit Mémorandum, contribuer vous puissent soutenir Francophonie, Dans aussi Madame Louise Mushikiwabo, langue établissements place dans votre centrale nComité aux evous dontl vous remerciant haute Centre régional nommer votre collaboration, vous d'agréer Madame Ministre l'assurance Arbërie NAGAVCI information: Mme TOR, OTOVA, nationale CPF République Organisation monde 020522 Roumanie'