Ky është qyteti më i mirë në botë për të jetuar

Oklland në Zelandë të Re, është shpallur qyteti më i mirë në botë për të jetuar.

Departamenti për hulumtime në gazetën The Economist, ka renditur 140 qytete bazuar në faktorë si: stabiliteti, infrastruktura, edukimi dhe qasja në kujdes shëndetësor.

Mirëpo pandemia e koronavirusit ka dalë të jetë faktor tejet i rëndësishëm në renditjen e këtij viti.

Kjo i bie që shtetet evropiane kanë rënë më poshtë në listë, ndërsa ato në Australi, Japoni dhe Zelandë të Re janë ngritur lart.

Këto vende janë përgjigjur shpejt ndaj valëve të pandemisë dhe kanë qenë në gjendje të ulin numrin e rasteve dhe të heqin më shpejt kufizimet në lëvizje.

Shtetet e Bashkimit Evropian, në anën tjetër, kanë hasur në pengesa gjatë procesit të vaksinimit, si dhe kanë zbatuar gjatë masat kufizuese.

Pas Oklland, vendin e dytë e ka zënë Osaka në Japoni, më pas Adelaide në Australi, Vellingon nën Zelandë të Re dhe kryeqyteti japonez Tokio.

Pesë vendet me kushtet më të rënda për jetesë në botë janë shpallur: Tripoli, Karaçi, Harare, Douala dhe Karakas. /REL/ KultPlus.com

Dhjetë qytetet më të vizituara në botë

Në vendin e parë është Bangkok me 19.41 milionë vizitorë, pasuar nga Londra me 19.06 milionë vizitorë, Parisi me 15.45 milionë vizitorë dhe Dubai 14.87 milionë vizitorë.

“Mastercard Destination Cities Index” ka bërë një renditje me qytetet më të vizituara në vitin e kaluar në botë, shkruan moneyish.com, përcjell albinfo.ch.

Në vendin e parë është Bangkok me 19.41 milionë vizitorë, duke u pasuar nga Londra me 19.06 milionë vizitorë, Parisi me 15.45 milionë vizitorë dhe Dubai 14.87 milionë vizitorë.

Në top-10 qytetet më të vizituara janë edhe Singapori, Nju Jorku, Seuli, Kuala Lumpur, Tokio dhe Stambolli.
Por, nëse marrim për bazë se kanë shpenzuar turistët ku kanë qëndruar, atëherë Dubai doli në vendin e parë me 28.5 miliardë dollarë. Nju Jorku është në vendin e dytë me 17.02 miliardë dollarë, derisa Londra në vendin e tretë me 16.09 miliardë dollarë të ardhura turistike përgjatë vitit 2016./ KultPlus.com

Top-10 qytetet:

Bangkok – 19.41 milionë vizitorë
Londra – 19.06 milionë vizitorë
Paris – 15.45 milionë vizitorë
Dubai – 14.87 milionë vizitorë
Singapori – 13.11 milionë vizitorë
Nju Jork – 12.70 milionë vizitorë
Seuli – 12.39 milionë vizitorë
Kuala Lumpur – 11.28 milionë vizitorë
Tokio – 11.15 milionë vizitorë
Stambolli – 9.16 milionë vizitorë