Kolonia e piktorëve nga vendet e Ballkanit, nis sot në Ulqin

Veprimtaria e Kolonisë së Piktorëve Figurativë të organizuar nga Instituti i Librit dhe i Promocionit në qytetin piktoresk të Ulqinit, nis sot dhe vazhdon deri më 16 shtator.

Kjo Koloni realizohet për të tretin vit, që nga 2014-a, falë bashkëpunimit të frytshëm të Institutit të Librit dhe të Promocionit – Tiranë dhe Komunës së Ulqinit, përfaqësuar nga Organizata Turistike e Ulqinit.

Në këtë Koloni marrin pjesë rreth 40 piktorë nga rajoni i Ballkanit: Shqipëria, Mali i Zi, Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina, Shkupi, Serbia, të cilët do të vizitojnë qytetin e Ulqinit dhe rrethinat, si një ndër vendet më të frekuentuara dhe ndër pikat më të rëndësishme turistike të rajonit, që zotëron një pasuri të madhe historike-kulturore me arkitekturë romake, gotike dhe orientale. Masivet malore dhe kodrinore, si dhe fusha pjellore, në juglindje dhe lindje të qytetit, do të mund të krijojnë një fushëpamje mbresëlënëse për piktorët figurativë, të cilët do të hedhin në telajo muzën e tyre të frymëzimit.

Kolonia do të finalizohet me hapjen e një ekspozite të punëve të realizuara gjatë kohëzgjatjes së saj, pasditen e të shtunës, më 15 shtator 2018.

Tashmë, Kolonia e Piktorëve është kthyer në një shkollë më vete, ku çdo artist jo vetëm shpreh talentin e tij, por rritet artistikisht e fiton eksperienca të reja.

E zhvilluar jashtë territorit të Shqipërisë, kjo Koloni, me veprimtarinë e vet intensive 4-ditore, rrit bashkëpunimin mes artistëve të rajonit tonë me qëllim promocionin e vlerave më të mira arkitekturore, të peizazhit të veçantë, por edhe të punës artistike të vetë artistëve pjesëmarrës./KultPlus.com

Koloni artistike për Ditën Ndërkombëtare të Tokës (FOTO)

Gili Hoxhaj
Në lagjen Ulpiana, tek ish-banesat e YU Programit, tash e disa vite një grup piktorësh zhvillojnë art, aty ku edhe janë pozicionuar me atelietë e tyre. Këtë të diele, ata janë mbledhur në një lokacion të vetëm, për të krijuar një koloni të vogël artistike që ka për qëllim të ofrojë vetëdijesim që edhe në Kosovë si në shumë shtete të tjera, ekziston një rrugë ku zhvillohet arti pamor.

Sot në Ditën Ndërkombëtare të Tokës, piktorët e shtatë atelieve janë bashkuar në një vend të vetëm, ndërsa rreth tyre qëndronin piktura të stileve të ndryshme, përmes të cilave edhe kanë zbërthyer emocionet e tyre të brendshme. Qëllimi i këtij aktiviteti ishte që tashmë ata që e duan artin pamor dhe ata që duan të mësojnë më shumë rreth tij, ta kenë një pikëtakim, për të mësuar nga përvoja këtyre piktorëve. Krahas kësaj, ky event u përcoll edhe me muzikë, ushqim dhe pije, e gjithë kjo me vetfinancim të artistëve për ta realizuar synimin e tyre të vetëm, që të sjellin një rrymë të re në kryeqytet.

Aritstët që kanë ekspozuar sonte punën e tyre në këtë koloni të artit janë: Merita Maloku, Agron Mulliqi, Mentor Avdili, Bardha Buza, Anton Krasniqi, Driton Gusia, Afrim Spahiu, Artan Shala, Artan Kyqyku, Rilind Kabashi, Shpetim Mehmeti, Engjell Berisha, Ariana Bekteshi.

Punimet e Agron Mulliqit janë zbërthim i stilit të tij të veçantë, e punimet e tij bijnë lehtë në sy. Ai tha se kjo ide ka lindur pasi që ata si kolegë, një pjesë të madhe të ditës e shpenzojnë së bashku, ndërsa shtoi se shpreson që aktivitete të tilla të përsëriten dhe në të ardhmen dhe të mbledhin sa më shumë vizitorë pasi që piktura është një nga elementet kryesore në art dhe kjo është një mundësi e mirë që të takohen me vlerat e piktorëve kosovarë.

“Duke qenë se gjatë gjithë kohës jemi së bashku, në bazë të komunikimeve e diskutimeve të ndryshme vendosëm që të bëjmë së bashku që kjo pjesë të identifikohet si një rrugë e artistëve sic është Montmartre në Paris”, tregoi piktori Agron Mulliqi.

Bardha Buza është një emër tjetër, jo dhe pak i njohur për artin kosovar. Vizitorët patën rastin që t’i shohin edhe punimet e saj e ta takojnë atë nga afër. Ajo tregoi për KultPlus se deja për ta sjellë këtë aktivitet për Ditën e Tokës ishte në mënyrë që ta bëjnë edhe një pastrim dhe ta shndërrojnë edhe si në një lloj feste.

“Këtu jemi bërë pothuajse tetë atelie dhe kjo iniciative është një nxitje për njerëzit e thjeshtë që ta dinë një vend që të takohen me piktorët dhe t’i vizitojnë atelietë tona”, tregoi piktorja Buza.

Ariana Bekteshi është një nga emrat më të rinj në mesin e këtyre piktorëve, e që tanimë zotëron edhe atelien në këtë lagje. Puna e saj karakterizohet nga stili realist i përzier me surealizëm dhe ekspresionizëm, ndërsa në qendër të punimeve të saj është femra, e cila është e punuar më shumë delikatese dhe çdo element në imazhin e saj, piktorja Beka e zbërthen në një kuptimësi.

Ariana Bekteshi tregoi se kjo është iniciativa më e mirë që kanë marrë deri më tani edhe për faktin se piktorët mund të ndajnë mendimet dhe pikë vështrimet e tyre edhe me njerëz që nuk i përkasin fushës së pikturës.

“Gjithmonë ka pasur koloni të tilla që na kanë thirr në qytete të Shqipërisë por jo dhe tek ne, këtu është punuar por prapë nuk ka qenë atmosfera si kjo që është krijuar sot, ku ka atelie të piktorëve ku secili e ka hapësirën dhe krijimtarinë e vet dhe mund të hysh në atelienë e secilit dhe të njoftohesh me karakterin e secilit piktorë”, tregoi Ariana për KultPlus, duke shtuar se shpreson që aktivitete të tilla do të vazhdohen edhe më tutje, duke ftuar edhe artistë të cilët nuk punojnë në këtë dilemë. Beka tregoi se kjo veçmas është një mundësi e mirë e takimit të njerëzve të thjesht me piktorët, në mënyrë që edhe të çmohet edhe arti i tyre.

Një nga vizitorët e kësaj ekspozite, Hekuran Sokoli tha për KultPlus se kjo është një iniciativë mjaft e mirë e cila vlen të përkrahet nga i gjithë komuniteti.

“Kjo është një iniciativë e artistëve që kanë qëlluar në një lagje dhe kanë vendosur që ta hapin një ekspozitë duke e ekspozuar punën e tyre dhe mendoj që shoqëria civile duhet të jetë më e interesuar për aktivitete të tilla në mënyrë që të njoftohen me punën e artistëve”, u shpreh Hekuran Sokoli.

Po ashtu sonte u hap edhe ekspozita me pikturat e Driton Gusisë në Qendrën Sociale “Sabota”, ekspozita përmban gjithësej 17 punime. / KultPlus.com

Në lagjen Ulpiana, një koloni artistike për Ditën Ndërkombëtare të Tokës

22 Prilli njihet si Dita Ndërkombëtare e Tokës. Në një mënyrë të veçantë do të shënohet ky aktivitet nga një grup artistësh në Prishtinë.

Në lagjen Ulpiana, tek ish-banesat e YU Programit, tash e disa vite zhvillojnë artin një grup piktorësh, aty ku edhe janë pozicionuar me atelietë e tyre. Këtë të diele, ata do të mblidhen në një lokacion të vetëm, për të krijuar një koloni të vogël artistike që ka për qëllim të ofrojë vetëdijesim që edhe në Kosovë si në shumë shtete të tjera, ekziston një rrugë ku zhvillohet arti pamor. Në këtë vend, artistët përmes stileve të ndryshme, zbërthejnë emocionet e brendshme përmes pikturës.

Ndërsa pika e dytë e këtij eventi është që do ketë muzikë, ushqim dhe pije, e gjithë kjo me vetfinancim të artistëve për ta realizuar synimin e tyre të vetëm, që të sjellin një rrymë të re në kryeqytet.


Artistët që do të jenë pjesë e kësaj kolonie artistike janë: Merita Maloku, Agron Mulliqi, Mentor Avdili, Bardha Buza, Anton Krasniqi, Afrim Spahiu, Driton Gusia, Artan Shala, Artan Kyqyku, Rilind Kabashi, Shpetim Mehmeti, Engjëll Berisha dhe Ariana Bekteshi.

Ky event do të fillojë këtë të diele, duke filluar nga ora 12:00, në Lagjen Ulpiana, tek ish-banesat e YU Programit. / KultPlus.com

Piktorët pa atelie

Në fshatin Lepinë afër Komunës së Lipjanit jeton një familje 7 anëtarësh rome. Vëlla e motër, ndonëse nuk kanë të përfunduar shkollën e artit, ata tashmë kanë mbi 200 piktura, të cilat i kanë punuar vetë.

Janë këta Bajram e Fahrije Mehmeti, të cilët në kushte mjaft të vështira ekonomike, megjithatë, kanë arritur që pasionin e tyre për pikturën mos ta shuajnë. Ndonëse shtëpia e tyre ka vetëm dy dhoma për të 7 anëtarët e familjes, ata e shfrytëzojnë për të fjetur, të ushqehen dhe jetojnë, si dhe e kanë improvizuar si atelie, për të pikturuar.

Bajram është 37 vjeçar. Ai thotë se përmes artit përpiqet që të pasqyrojë kulturën rome. Pothuajse të gjitha pikturat e tij kanë lidhshmëri me jetën e komunitetit rom në Kosovë.

“Kryesisht pikturoj jetën e romëve, e paraqes kulturën rome dhe doket tona. Gjithashtu më pëlqen të pikturoj natyrën, peizazhet dhe portretet”.

“Mund të them se punojmë me material i cili është lehtësisht i qasshëm për ne, për shkak se nuk kemi kushte të punojmë. Punojmë me teknikën e temperit, në letër. Kam dëshirë të punoj në pëlhurë, por për shkak të materialit që nuk e kemi, sepse nuk kemi kushte të mjaftueshme, punojmë me ato që kemi. Pra, unë dhe motra ime Fahrija, punojmë në letër dhe në këtë mënyrë prezantojmë kulturën dhe jetën tonë, përmes kësaj teknike”, tha Bajrami.

Bajrami thotë se në dy raste ka hapur ekspozitë, një herë në Komunën e Graçanicës dhe herën tjetër në Galerinë e Arteve të Kosovës. Për këtë të fundit,në të cilën janë ekspozuar mbi 200 piktura, Bajrami thotë se ku është pritur me mjaft interesim.

“Kjo ekspozitë është mbajtur në vitin 2012. Ka pasur mjaft njerëz që i kanë shikuar punimet tona. Kjo ka qenë ekspozitë e veçantë, të cilën e kemi pasur në Kosovë”, tha Bajrami.

Ai shtoi se deri më tash, nuk kanë marrë ndonjë ndihmë për t’ua lehtësuar kushtet e punës.
“Deri më tash as që kemi kërkuar, por besoj që për punën tonë kanë dëgjuar, por edhe e kanë parë, mjaft njerëz”.

“Unë jam një artist autodidakt dhe që kur kam qenë fëmijë i vogël kam nisur të pikturoj. Nuk kam përfunduar shkollimin për pikturë, për shkak të kushteve, të cilat nuk i kemi pasur, sepse jemi një familje mjaft e varfër”.
“Megjithatë, jam lajmëruar në një shkollë private për pikturë. Kjo ka qenë moti, në vitin 2000, në Uglare. Kështu kam mësuar mjaft teknika. Kështu edhe e kam përsosur punën time”, tha Bajrami.

As Fahrije Mehmeti, 39 vjeçe nuk ka të kryer shkollë për artin. Ajo ka mbaruar vetëm shkollën fillore. Ndonëse nuk ka pasur mundësi të vijojë më tej shkollimin, Fahrija tash është një artiste. Ajo pikturon portrete, ku përmes tyre pasqyron kulturën rome, komunitetit që edhe vetë i takon.

Përpos pikturave Fahrija , së voni ka filluar të pikturojë edhe shamitë, që i përdorin kryesisht komuniteti rom.
“Për mua do të thonë shumë kjo punë që bëj , pasi unë kam punuar portrete në letër, dhe tash punoj si ide të re, shamitë I ngjyrosi me ngjyra ku pasqyroj të njëjtën ide, pra kulturën rome, por jo në letër por ne material. Teknikën e njëjtë e përdori”.

Fahrija shpreson se dikush do t’iu ndihmojë që ata ta kenë një atelie të tyre, e që edhe është ëndrra e vetme e Fahrijes.
“Tash kemi një projekt, i cili dhëntë Zoti të ketë sukses, me ndihmën e njerëzve të mirë. Nëse ata kanë vullnet, të na ndihmojnë që ky projekt të ketë sukses, në mënyrë që të mbledhim para sa është e nevojshme që ta kemi atelienë tonë dhe material të mjaftueshëm që të punoj unë dhe vëllai im, me teknikën të cilën e ka”.

“Mund të them se pasqyrojmë kulturën rome, por edhe grave të Kosovës. unë këtë e bëj përmes imagjinatës, ashtu siç më vjen ideja dhe e shpërfaqi. Tash për tash i kam të gatshme rreth 50 portrete”, tha Fahrija.

Sidoqoftë, ëndrra Bajramit dhe Fahrisë mbetet ndërtimi i një atelieje, gjithsesi me vullnetin e mirë të njerëzve që do të mund t’ju ndihmonin, dhe më pas ku ata do të mund të punonin duke shprehur talentin e tyre, shkruan Insajderi./ KultPlus.com